IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детронирането на долара като резервна валута рискува вредна фрагментация

Санкциите срещу Русия доведоха до призиви за алтернативни активи, но това само ще дестабилизира финансовата система

11:30 | 12.03.22 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По време на Кримската война от 1854-56 г. Великобритания, Франция и Русия водят жестоки битки на територията на днешна Украйна. Стотици хиляди загиват по време на боевете или от болести. И все пак през цялото време британското министерство на финансите продължава да плаща дълговете си към царското правителство, а Русия продължава да плаща лихви на британските държатели на своя дълг. Според новата история на санкциите на Никълъс Мълдър, озаглавена „Икономическото оръжие“, един британски министър е обявил, че е очевидно за „цивилизованите нации“, че публичните дългове трябва да бъдат изплащани на враговете по време на война, пише Робин Хардинг за Financial Times.

Времената се промениха. В отговор на нахлуването на Владимир Путин в Украйна, САЩ и техните съюзници забраниха транзакциите с руското правителство, изключиха определени руски банки от междубанковата разплащателна система Swift и замразиха активите на руската централна банка. Днешният стандартен отговор е не само да не плащате дълговете към врага, но и да парализирате икономиката на агресора - дори и да не участвате в битките.

Замразяването на резервите на Централната банка на Русия беше особено неочакван, безмилостен и ефективен акт. Тя лиши Москва от средствата за стабилизиране на валутата й. Съответно рублата се срина. Но използването на толкова мощна санкция породи опасения от непредвидени последици за международната финансова система. Ако доларoвите резерви на централната ви банка могат да бъдат замразени, когато имате най-голяма нужда от тях, тогава каква е ползата от тяхното държане?

Това от своя страна възобнови стар дебат: дали щатският долар е изложен на риск да загуби мястото си като световна резервна валута. Но докато замразяването на руските активи ще насърчи онези, които биха искали да предоставят алтернатива – най-вече Китай, чрез интернационализация на своята валута, юанът – те едва ли ще изместят долара. По-голямата заплаха е от фрагментация във финансова система, която макар и несъвършена, позволява на всички ни да просперираме заедно.

Золтан Позсар от Credit Suisse твърди, че замразяването на активи на централна банка бележи смъртта на пост-бретънуудската система (родена след като Ричард Никсън изважда САЩ от златния стандарт през 1971 г.) и началото на нов паричен ред, „съсредоточен върху базирани на суровини валути от изток”. Ако вашите долари могат да изчезнат по прищявка на емитента, логиката е, че трябва да поддържате резерв извън базираната на долара финансова система.

Китайските резерви в чуждестранна валута на стойност 3,2 трилиона долара, най-големият запас в света, изведнъж изглеждат повече като слабост, отколкото като сила. Само чрез превръщането си в емитент, а не притежател на резерви, Пекин може да отвоюва част от финансовата мощ на Америка за себе си. Начинът да направи това е да убеди другите да държат юана.

Доларът обаче ще бъде трудно детрониран. Мощта на водещата световна икономическа и военна сила гарантира, че държавните облигации на САЩ са стабилни при криза; Федералният резерв пък гарантира, че те са ликвидни. По време на всякакъв вид икономически сътресения те са активът, който централните банки искат да държат. Всъщност, ако Русия страдаше от природно бедствие или неочакван срив в износа, доларовите резерви биха били точно това, което тя би искала.

Другите алтернативи имат свои собствени дефекти. Русия има много злато. Проблемът е в ликвидността: коя банка днес би отпуснала чуждестранна валута срещу гаранция от кюлчета в трезор на московска банка? След време Русия може да успее да продаде малко злато на приятелски страни, но на практика пазарът вече е решил: той не смята, че руските златни резерви могат да поддържат рублата.

Криптовалутите могат да са ценни за отделни руснаци в момента. Като начин за извеждане на пари от страната те са анонимни и преносими. Но за резервите криптовалутите не са от голяма полза: те се търгуват като рисков актив, спадащ по време на стрес, а и почти цялата ликвидност е на борси, където санкциите могат да ги достигнат.

Това отваря пространството за конкурентна валута, най-очевидно юанът - която би била привлекателна за страни, които са приятелски на Китай, като Русия, или за тези, които се страхуват от американските санкции. Но Пекин може да използва санкции също толкова лесно, колкото и Вашингтон. За много други държави, включително големите притежатели на резерви в Азия, да бъдат оставени на финансовата милост на Китай е дори по-малко привлекателно от това да зависят от САЩ.

Така остава рискът от фрагментация. В книгата си Мълдър описва как нарастването на икономическите санкции и блокадите през междувоенните години, като инструмент за налагане на мир, са допринесли за автаркичната политика (на икономическа самодостатъчност – бел. прев.) на нацистка Германия и имперска Япония, като в крайна сметка това дестабилизира международната система, вместо да я укрепи. От няколко години светът се движи към образуването на съперничещи си икономически блокове. Един от начините да се предотврати това е доларът да остане в сърцето на международната финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Бъркаш двата щата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Да точно така ! Предстои световна рецесия за жалост. Забавяне на икономическата дейност. Намаляване нуждата от петрол. Срив на цените на петрола. Партизанска война в Украйна. Изцеждане на ресурсите на Русия и фалит. Този път може да е по голям от този през 1989. Много държави включвайки и Китай се оглеждат апетитно. Финландия също има заграбени територии от СССР 1939-та и т.н. Тази криза е подобна на тази от края на соца. Вкараха Русия в Афганистан (Украйна)... тя похарчи парите за оръжие , после и за Буран (1 трилион долара) после цената на петрола се срина заради кризата и опа. Лошото е,че заради "нощните сънища" на Пу тлер ще умрат много невинни в Украйна ... света ще усети кризата и т.н. Всичко е много лесно: Путин се прибира откъдето е изпълзял, плаща разрушенията и убитите, връща Крим, Л/Д автономия (имотите на украинците се плащат на пазарни цени), Украйна неутрална към НАТО , но с възможност за ЕС. Русия се извинява на целия свят. Путин се пенсионира. Санкциите падат. Света си отдъхва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 3
data
преди 2 години
САЩ изнасят интелектуална собственост колкото руснаците въглеводороди , Кво да го коментираме повече ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 2 години
:) И ти си ми един бизнесмен огромен :) :) Та на кратко - при криза в краткосрочен план ВИНАГИ съкращаваш разходите ( кат за тебе ПЕСТИШ ) има примери бол , най-емблематичния ти е Карлос Гон спечелил прякора си Kost Killer заради преструктурирането в Нисан . А самото съкращаване на разходите не са достатъчни в дългосрочен план да крепят рентабилността и там вече си търсиш нови приходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
За икономиката грешиш :) Ако много я разбираха руснаците с тези ресурси и тази територия нямаше да имат БВП като на Италия. Панимаеш :) ? Та икономиката през соца беше така: Правим електрокари на себестойност $1400 а ги продавахме на Гърция на $1000, а уж имахме всичко и бяхме с Русия и с всички ресурси. Уви това,че имаш нещо , но нямаш капацитета и уменията да го реализираш и строят който е страната (соц/ком) ще ти счупи формилата по горе. Може би имаш една неизвестна да я нарече X на която ще трябва да разделиш резултата. Ако X е соц строй ще делиш на много :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Все още сме в демокрация и можем свободно да споделяме и обменяме идеи. За жалост ако дойде пак 9-ти септември това няма да бъде възможно. Даже и този сайт сигурно ще спре. Ще се редим на опашки за хляб и каквото се сетиш. А дано вас двамата ви разпределят да строите 3-тата лента на Прохода на Републиката. Аз предпочитам да бера безплатно череши или ябълки поне ще ям на корем :) То ще се правя ,че работя нали е ясно как беше през соца :) Не знам как ще ми забранят и вземат дисковете на металика ама ще ги спася със сигурност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 2 години
Динозавре , кво правят хора като Бил Гейтс и Зукърбък в класацията на Форбс кат не дълбаят земята имаш ли някакъв отговор ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 2 години
АХ ПРИЯТЕЛЮ, Само ти не си разбрал, че в Кремъл е РЕПЛИКАТА НА ПУТИН......Истинското лице отдавна е в едно друго нематериално измерение...... КОЙ УПРАВЛЯВА РЕПЛИКАТА ПУТИН И ИМА ЛИ СМЯНА НА КУКЛОВОДИТЕ МУ?!!!!Със сигурност може да се твърди , че зад РЕПЛИКАТА на Путин в КРЕМЪЛ на власт са дошли ХАРДЛАЙНЕРИТЕ за които руските олигарси и техните предстоящи за национализация активи НЕ ЗНАЧАТ НИЩО !!!!!!Интересно е не това което става в Украйна , а в Кремъл!!!! ...Още по интересна е не къде се намира ЗЕЛЕНСКИ а къде са неговите настойници - украинските олигарси КОЛОМОЙСКИ и БОГОЛЮБОВ!!!! Какво се случва с активите им и от кого те ще бъдат ЕКСПРОПРИИРАНИ?????? В Русия и Украйна върви една голяма ЕКСПРОПРИЯЦИЯ , която не се забелязва на фона на събитията които ни се представят като водещи..... ЕДНИ ЗАПАДНИ БАНКИ НАПУСКАТ РУСИЯ И УКРАЙНА , НО НА ТЯХНО МЕСТО ИДВАТ ДРУГИ..... Предполагам знаеш , че в петицата на най големите банки в света има четири които са КИТАЙСКИ!!! НЕ ВСИЧКО Е ТАКОВА КАКВОТО НИ СЕ ПРЕДСТАВЯ , И НЕ ВСИЧКО Е ТАКА КАКТО НИ СЕ ИСКА ДА БЪДЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 5
Bones
преди 2 години
Губим си времето тука... Както виждаш дежурните ***.мети, вече си из.сраха "мислите" по темата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...Проблем е, че уж в бизнес сайт като този, никога няма да прочетеш статия как наистина физически работят в глобалната икономика. ...'' И това е напълно нормално- искаш да си магистър- икономист- отиваш и следваш в университет, никой не е длъжен да ти дава наготово смлени университетски знания, които се придобиват с ГОДИНИ учене, а после ти са се насмиваш над онези, които учат години в университет, за да ги придобият несмлени и в течение на 5 години. Не си най- големият тарикат, така, че- се откажи от тази твоя ''идея''. Бегай да учиш теория на пазара, теория на парите и икономическата теория, щото си много наперен, но си въздух без покритие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още