IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детронирането на долара като резервна валута рискува вредна фрагментация

Санкциите срещу Русия доведоха до призиви за алтернативни активи, но това само ще дестабилизира финансовата система

11:30 | 12.03.22 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По време на Кримската война от 1854-56 г. Великобритания, Франция и Русия водят жестоки битки на територията на днешна Украйна. Стотици хиляди загиват по време на боевете или от болести. И все пак през цялото време британското министерство на финансите продължава да плаща дълговете си към царското правителство, а Русия продължава да плаща лихви на британските държатели на своя дълг. Според новата история на санкциите на Никълъс Мълдър, озаглавена „Икономическото оръжие“, един британски министър е обявил, че е очевидно за „цивилизованите нации“, че публичните дългове трябва да бъдат изплащани на враговете по време на война, пише Робин Хардинг за Financial Times.

Времената се промениха. В отговор на нахлуването на Владимир Путин в Украйна, САЩ и техните съюзници забраниха транзакциите с руското правителство, изключиха определени руски банки от междубанковата разплащателна система Swift и замразиха активите на руската централна банка. Днешният стандартен отговор е не само да не плащате дълговете към врага, но и да парализирате икономиката на агресора - дори и да не участвате в битките.

Замразяването на резервите на Централната банка на Русия беше особено неочакван, безмилостен и ефективен акт. Тя лиши Москва от средствата за стабилизиране на валутата й. Съответно рублата се срина. Но използването на толкова мощна санкция породи опасения от непредвидени последици за международната финансова система. Ако доларoвите резерви на централната ви банка могат да бъдат замразени, когато имате най-голяма нужда от тях, тогава каква е ползата от тяхното държане?

Това от своя страна възобнови стар дебат: дали щатският долар е изложен на риск да загуби мястото си като световна резервна валута. Но докато замразяването на руските активи ще насърчи онези, които биха искали да предоставят алтернатива – най-вече Китай, чрез интернационализация на своята валута, юанът – те едва ли ще изместят долара. По-голямата заплаха е от фрагментация във финансова система, която макар и несъвършена, позволява на всички ни да просперираме заедно.

Золтан Позсар от Credit Suisse твърди, че замразяването на активи на централна банка бележи смъртта на пост-бретънуудската система (родена след като Ричард Никсън изважда САЩ от златния стандарт през 1971 г.) и началото на нов паричен ред, „съсредоточен върху базирани на суровини валути от изток”. Ако вашите долари могат да изчезнат по прищявка на емитента, логиката е, че трябва да поддържате резерв извън базираната на долара финансова система.

Китайските резерви в чуждестранна валута на стойност 3,2 трилиона долара, най-големият запас в света, изведнъж изглеждат повече като слабост, отколкото като сила. Само чрез превръщането си в емитент, а не притежател на резерви, Пекин може да отвоюва част от финансовата мощ на Америка за себе си. Начинът да направи това е да убеди другите да държат юана.

Доларът обаче ще бъде трудно детрониран. Мощта на водещата световна икономическа и военна сила гарантира, че държавните облигации на САЩ са стабилни при криза; Федералният резерв пък гарантира, че те са ликвидни. По време на всякакъв вид икономически сътресения те са активът, който централните банки искат да държат. Всъщност, ако Русия страдаше от природно бедствие или неочакван срив в износа, доларовите резерви биха били точно това, което тя би искала.

Другите алтернативи имат свои собствени дефекти. Русия има много злато. Проблемът е в ликвидността: коя банка днес би отпуснала чуждестранна валута срещу гаранция от кюлчета в трезор на московска банка? След време Русия може да успее да продаде малко злато на приятелски страни, но на практика пазарът вече е решил: той не смята, че руските златни резерви могат да поддържат рублата.

Криптовалутите могат да са ценни за отделни руснаци в момента. Като начин за извеждане на пари от страната те са анонимни и преносими. Но за резервите криптовалутите не са от голяма полза: те се търгуват като рисков актив, спадащ по време на стрес, а и почти цялата ликвидност е на борси, където санкциите могат да ги достигнат.

Това отваря пространството за конкурентна валута, най-очевидно юанът - която би била привлекателна за страни, които са приятелски на Китай, като Русия, или за тези, които се страхуват от американските санкции. Но Пекин може да използва санкции също толкова лесно, колкото и Вашингтон. За много други държави, включително големите притежатели на резерви в Азия, да бъдат оставени на финансовата милост на Китай е дори по-малко привлекателно от това да зависят от САЩ.

Така остава рискът от фрагментация. В книгата си Мълдър описва как нарастването на икономическите санкции и блокадите през междувоенните години, като инструмент за налагане на мир, са допринесли за автаркичната политика (на икономическа самодостатъчност – бел. прев.) на нацистка Германия и имперска Япония, като в крайна сметка това дестабилизира международната система, вместо да я укрепи. От няколко години светът се движи към образуването на съперничещи си икономически блокове. Един от начините да се предотврати това е доларът да остане в сърцето на международната финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
''...САМО ПИТАМ -какво ще се случи с нас и с ЕС ако руснаците искат да им се плаща в рубли ...'' Aз ще ти отговоря- България може до 1 година ДА ПРЕМАХНЕ НА 100 ПРОЦЕНТА ЗАВИСИМОСТТА СИ ОТ РУСКИЯ ГАЗ И ДА ЗАМЕНИ РУСКИЯ ГАЗ С ПРОМИШЛЕНИЯ ДОБИВ НА ГАЗОВИ ХИДРАТИ/ МЕТАН/ ОТ БЪЛГАРСКОТО НАХОДИЩЕ, КОЕТО СЕ НАМИРА В ИИЗ НА Р. БЪЛГАРИЯ. Ма0000на му на руския газ. Що се отнася до останалите руски стоки, които се внасят в България, в НСИ си има статистика за тях и се вижда с просто око, че те не са нито текстил, дрехи, обувки, ОЛИО, ЗЕХТИН, СОЛ, ЖИТО, а съвсем други стоки и този стокообмен НАМАЛЯВА ИНТЕНЗИВНО с годините.Та- какъв точно ти е проблема- че българите се манципираме- т.е. освобождаваме от руската енергийна зависимост или че не можете повече да ни плашите с руски действия, които ще предизвикат ''рухване на българската икономика''...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 7
studioaa
преди 2 години
Край на долара значи край и на еврото просто защото еврото е неделима част от доларовата система, а не независима такава. Тези които живеят заедно като едно цяло умират заедно както се казва в известната поговорка. Влизането в еврозоната сега е като да си купиш фабрика 1 седмица преди 09.09.1944. Веднъж след като доларът престане да бъде световна валута той ще бъде заменен от нова наднационална електронна валута и няма бъде възможен контрол над нея от политиците. Най-голямото последствие от края на евро-долара ще бъде краят на супер-балона на имоти в големите градове, защото веднъж след като вносът стане много по-скъп много хора ще изоставят големите градове и ще се върнат към малките градчета и селата за да оцелеят в новата реалност. Много от градовете ще имат същата съдба като Детройт Мичиган, най-засегнат град у нас ще бъде София, който ще загуби 2/3 до 3/4 от жителите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Не крас ти не разбираш изобщо материята. Дори нямаш си и на идея защо е премахнат златния стандарт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 2 години
КАТО НЕРАЗУМЕН ЧОВЕК ЩЕ ТЕ ПОПИТАМ - как би реагирала ЕВРОПА ако рашките и наложат изискване да плаща в РУБЛИ по курс наложен от ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ?!!! Знаеш ли колко злато има ЕВРОПА във ФОРТ НОКС защото аз си мисля, че това количество е ЗЕРО!! Сещаш ли се какво става с ЕВРОТО , с ДОЛАРА с РУБЛАТА с ........НЕИСКАМ ДА СИ ПОМИСЛЯ, ЧЕ ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
крас
преди 2 години
МОЖЕШ ДА МИНЕШ И БЕЗ КВАЛИФИКАЦИИ ПОКАЗВАЩИ ТВОИТЕ УМСТВЕНИ КАЧЕСТВА. .... В спора се ражда истината..... САМО ПИТАМ -какво ще се случи с нас и с ЕС ако руснаците искат да им се плаща в рубли по курс определен с наложен златен стандарт на валутите?!!НАЛИ СЕ СЕЩАШ, ЧЕ ЗЛАТОТО НА ДЪРЖАВИТЕ Е ВЪВ ФОРТ НОКС В ЩАТИТЕ?!! Колко е там и колко го няма е въпрос , който бе се изяснил при замяната на ДОЛАРА като световна валута със ЗЛАТОТО!!! ПРОТИВ ТАЗИ СМЯНА НА ДОЛАРА СЪС ЗЛАТОТО , НИЩО ПРОТИВ НЕ БИХА ИМАЛИ МНОГО ДЪРЖАВИ ЧИИТО СУРОВИНИ ДВИЖАТ ИКОНОМИКАТА НА СВЕТА , И СПРЯМО КОИТО СА НАЛОЖЕНИ САНКЦИИ ПОДОБНИ НА ТЕЗИ НА КРЕМЪЛ. Да не забравяме, че сме вече в ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА в която бетката не е необходимо да бъде с ракети и самолети.... БИТКАТА ВЕЧЕ Е ЗА ДОСТЪПА ДО СВЕТОВНИТЕ РЕСУРСИ , КОИТО САЩ И РУСИЯ ПРИТЕЖАВАТ , НО ТАКИВА ЕВРОПЕЙСКИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ, КОИТО НЕ СА ДЪРЖАВА НЯМАТ И ЩЕ ГО ОТНЕСАТ ПОДОБАВАЩО!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
Alex Silver
преди 2 години
Който не харесва долара е ***. Точка по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Вредна фрагментация? Вредна за кого? Щото Микробритания си остана с фунта и няма притеснения. А който използва резервната валута като оръжие, идва момент да му го отнемат по-силните от него. А те вече са налице. Бретан Ууд умира пред очите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
''... ГОТОВИ ЛИ СМЕ ДА РЕАГИРАМЕ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НАЛОЖЕНИ НИ ОТ ТАЗИ ВОЙНА?!!...'' ДА- ГОТОВИ СМЕ, защото; 1. България е във ВАЛУТЕН БОРД и ако влезем в еврозоната, ще влезем СЪС ВАЛУТЕН БОРД 2. България ИМА собствени източници на газови хидрати, които се оценяват на 407 ГОДИНИ БВП на България, те НЕ създават риск от екокатастрофа и се вписват идеално в ''Зелена сделка'', защото носят НУЛА въглеродни емисии. Само тези две неща са достатъчни аргументи за един разумен човек, който не е облъчен от руските заплахи как България ще се срине икономически...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
Avalanche
преди 2 години
Поздравления от мен за автора, интересна гледна точка. И аз мисля че цялата концепция за risk free assets, изведнъж просто се срина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само не разбрах Индия що я слагате в компанията на Мордор и Китай? Явно поради незнание и желание за правене на голямо впечатление? Индия и Китай са кръвни врагове. А на Китай рупли не му трябват, 60% от приходите са от ЕС и САЩ, не от калната яма Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още