IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детронирането на долара като резервна валута рискува вредна фрагментация

Санкциите срещу Русия доведоха до призиви за алтернативни активи, но това само ще дестабилизира финансовата система

11:30 | 12.03.22 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По време на Кримската война от 1854-56 г. Великобритания, Франция и Русия водят жестоки битки на територията на днешна Украйна. Стотици хиляди загиват по време на боевете или от болести. И все пак през цялото време британското министерство на финансите продължава да плаща дълговете си към царското правителство, а Русия продължава да плаща лихви на британските държатели на своя дълг. Според новата история на санкциите на Никълъс Мълдър, озаглавена „Икономическото оръжие“, един британски министър е обявил, че е очевидно за „цивилизованите нации“, че публичните дългове трябва да бъдат изплащани на враговете по време на война, пише Робин Хардинг за Financial Times.

Времената се промениха. В отговор на нахлуването на Владимир Путин в Украйна, САЩ и техните съюзници забраниха транзакциите с руското правителство, изключиха определени руски банки от междубанковата разплащателна система Swift и замразиха активите на руската централна банка. Днешният стандартен отговор е не само да не плащате дълговете към врага, но и да парализирате икономиката на агресора - дори и да не участвате в битките.

Замразяването на резервите на Централната банка на Русия беше особено неочакван, безмилостен и ефективен акт. Тя лиши Москва от средствата за стабилизиране на валутата й. Съответно рублата се срина. Но използването на толкова мощна санкция породи опасения от непредвидени последици за международната финансова система. Ако доларoвите резерви на централната ви банка могат да бъдат замразени, когато имате най-голяма нужда от тях, тогава каква е ползата от тяхното държане?

Това от своя страна възобнови стар дебат: дали щатският долар е изложен на риск да загуби мястото си като световна резервна валута. Но докато замразяването на руските активи ще насърчи онези, които биха искали да предоставят алтернатива – най-вече Китай, чрез интернационализация на своята валута, юанът – те едва ли ще изместят долара. По-голямата заплаха е от фрагментация във финансова система, която макар и несъвършена, позволява на всички ни да просперираме заедно.

Золтан Позсар от Credit Suisse твърди, че замразяването на активи на централна банка бележи смъртта на пост-бретънуудската система (родена след като Ричард Никсън изважда САЩ от златния стандарт през 1971 г.) и началото на нов паричен ред, „съсредоточен върху базирани на суровини валути от изток”. Ако вашите долари могат да изчезнат по прищявка на емитента, логиката е, че трябва да поддържате резерв извън базираната на долара финансова система.

Китайските резерви в чуждестранна валута на стойност 3,2 трилиона долара, най-големият запас в света, изведнъж изглеждат повече като слабост, отколкото като сила. Само чрез превръщането си в емитент, а не притежател на резерви, Пекин може да отвоюва част от финансовата мощ на Америка за себе си. Начинът да направи това е да убеди другите да държат юана.

Доларът обаче ще бъде трудно детрониран. Мощта на водещата световна икономическа и военна сила гарантира, че държавните облигации на САЩ са стабилни при криза; Федералният резерв пък гарантира, че те са ликвидни. По време на всякакъв вид икономически сътресения те са активът, който централните банки искат да държат. Всъщност, ако Русия страдаше от природно бедствие или неочакван срив в износа, доларовите резерви биха били точно това, което тя би искала.

Другите алтернативи имат свои собствени дефекти. Русия има много злато. Проблемът е в ликвидността: коя банка днес би отпуснала чуждестранна валута срещу гаранция от кюлчета в трезор на московска банка? След време Русия може да успее да продаде малко злато на приятелски страни, но на практика пазарът вече е решил: той не смята, че руските златни резерви могат да поддържат рублата.

Криптовалутите могат да са ценни за отделни руснаци в момента. Като начин за извеждане на пари от страната те са анонимни и преносими. Но за резервите криптовалутите не са от голяма полза: те се търгуват като рисков актив, спадащ по време на стрес, а и почти цялата ликвидност е на борси, където санкциите могат да ги достигнат.

Това отваря пространството за конкурентна валута, най-очевидно юанът - която би била привлекателна за страни, които са приятелски на Китай, като Русия, или за тези, които се страхуват от американските санкции. Но Пекин може да използва санкции също толкова лесно, колкото и Вашингтон. За много други държави, включително големите притежатели на резерви в Азия, да бъдат оставени на финансовата милост на Китай е дори по-малко привлекателно от това да зависят от САЩ.

Така остава рискът от фрагментация. В книгата си Мълдър описва как нарастването на икономическите санкции и блокадите през междувоенните години, като инструмент за налагане на мир, са допринесли за автаркичната политика (на икономическа самодостатъчност – бел. прев.) на нацистка Германия и имперска Япония, като в крайна сметка това дестабилизира международната система, вместо да я укрепи. От няколко години светът се движи към образуването на съперничещи си икономически блокове. Един от начините да се предотврати това е доларът да остане в сърцето на международната финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

56
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
То от много четене на книжки икономиката е на тоя хал! Икономика, която прави пари от пари...? Парите станаха стока! Еми, тогава с пари ще купуваме пари да гориме в електроцентралите, с пари ще си купуваме пари за ядене, пари ще сипваме в колите... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
България имала газ казваш? България има и злато, но е канадско злато. Така и газта ще стане я холандска, я американска и пак ще я продават на пазарни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 4
vaallko
преди 2 години
Ами ще ме разбереш когато си отговориш на въпроса защо няма нобелова награда по математика :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
"АЩ изнасят интелектуална собственост колкото руснаците въглеводороди , Кво да го коментираме " . . . Еми като останете без суровини и енергия, ше видиме планините кинти и интелектуалната собственост колко ше ви нахранят и стоплят. Със сичката им интелектуална собственост, помниш ли преди 2 години картинките от американските магазини, когато тръгна паниката с ковид-епидемията? Помниш ли интелектуалната собственост и планините от долари пред опостушените щандове и врякащата тълпа пред касите? Гледаш ли какво говорят по бензиностанциите американците вчера-днес? За интелектуална собственост, или за бензин...? а горивото е още само $4-7/галон. А като стане 10...? А ако почне да изчезва? Интелектуална собственост ли ще сипват? Айде, в Щатите малко по-трудно, но в Европа е на прага... И както видяхте с ковид мерките, идва от днеска за днеска и гледаш като пр ъднал . . . в безизходно мълчание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 2 години
Проблема е ,че ти просто не разбираш икономиката и нямаш идея колко сериозна дисциплина е в действителност или викаш шведите са *** кат дават нобелови награди за нея , а са пропуснали да се допитат до теб ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 2 години
:) Аха , само да ти помогна викам че трудовата теория на Маркс вече е доста остаряла и под стойност се разбира полезността на даден продукт за индивида а не толкова преките разходи за създаването му . И не ме запращай в 90-те аз съм минал от там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 4
vaallko
преди 2 години
За огромно съжаление си много прав, за много неща. Проблемът е там, че почти 90 % процента от коментиращите тук не са си направили труда да прочетат поне един сериозен икономически труд. Да не кажа, че за да се ориентираш в това как работи икономиката трябва да се прочетат доста такива книжки. Даже всъщност според мен икономиката не може да се нарече някаква сериозна дисциплина, но това е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Правят пари, пари правят, златен... ;) И ти като юристката си нейде в техните владения... Явно не сте преживели като самостоятелни стопански единици ситуацията, която доста мои връстници преживяха - повечето на безкрайни опашки с пачки пари в джобовете, а други по-чевръсти като мене - в натурална размяна на стоки и услуги. Дано не ти се случва, както на мен, да вадя пачка долари и марки на един чичо в Бошуля за едно прасе и 10 пуйки, а той да ми казва: за кво са ми, като магазините и бензиностанциите наоколо са затворени и празни? Ето ти списък да си избереш кво ми требва: бензин за москвича, цигари, олио, акумулатор, електромотор за помпата в кладенеца, 20 метра кабел, 10 листа фазер, лекарства за кръвно и бъбреци на жената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Тук си много прав ! Един приятел (милионер) винаги ми казваше следното: " Не се страхувай от много разходи, страхувай се от липса на приходи" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Зелката е някой друг... аз изяждам/изпускам много букви заради аутокоректора ми , но ме мързи да ги оправям :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още