IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото е като разкроените панталони - не е на мода и никой не го иска

Анализаторите прогнозират суровината да поевтинее до 984 долара за тройунция до януари

08:20 | 30.07.15 г. 123
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проблемът със златото не е само, че цената му спада. За много хора металът вече е изгубил и харизмата си, коментира Bloomberg.

Нагласите са от голямо значение на пазари на ценни метали, където само около 60% от добитото или преработеното злато всяка година се използват в бижутерията или има индустриално приложение. Останалото количество се продава като монети или кюлчета, затова, когато търсенето от инвеститорите пресъхне, това може да има болезнени последствия.

Цените ще се понижат до 984 долара за тройунция до януари, сочи средната оценка на 16 анализатори и търговци, анкетирани от Bloomberg. Това ще бъде най-ниската му стойност от 2009 г. насам и отстъпление с 10% от цената му във вторник. Спекулантите отварят къси позиции на метала за пръв път от 2006 г. - откакто САЩ следят данните, а притежателите на борсово търгувани продукти продават с най-бърз темп от две години насам.

„Златото е като разкроените панталони, не е на мода и никой не го иска“, казва Робин Бар, анализатор в Societe Generale SA в Лондон. „Няма да се срине, но смятаме, че ще достигне по-ниски нива в недалечното бъдеще“.

След като се търгуваше с понижения през по-голямата част от 2015 г., през юли златото се срина, насочвайки се към най-големия си месечен спад от две години насам. Отдръпването показва как металът е изгубил привлекателността си като стока и алтернатива на валутите, твърди Macquarie Group Ltd. Фючърсите на благородния метал се търгуваха за 1096,60 долара в сутрешната търговия в Ню Йорк с малка промяна спрямо предишния ден.

Цените се сриват на фона на нарастващите спекулации, че американските лихвени проценти ще бъдат вдигнати през тази година, което намалява привлекателността на златото, защото не изплаща лихви, както конкуриращи се активи. В същото време Китай купува по-малко от благородния метал, а доларът все повече укрепва.

Според 60% от анкетираните от Bloomberg 27 анализатори и търговци металът ще отбележи третата си годишна загуба през тази година. Това ще бъде най-лошата промяна от 1998 г. насам – последния път, когато златото не привличаше интерес и достигна до 19-годишно дъно.

Не всички обаче се отправят към изхода. Златото все още има роля на „застраховка” в портфейлите, казва Франк Холмс, мениджър в U.S. Global Investors, която управлява 828 млн. долара. Международният валутен фонд (МВФ) заяви в понеделник, че развитията в Гърция остават риск за еврозоната и предупреди властите, че не трябва да бъдат самонадеяни за мащаба на заплахата въпреки сделката между страната и кредиторите ѝ.

Физическото търсене също може да подкрепи цените. Продажбите на златните монети American Eagle в монетния двор на САЩ през юли вероятно ще достигнат до най-високите си резултати от април 2013 г.

„Като инвеститор, трябва да притежаваш злато“, казва Холмс. „Съществуват много рискове за системата навън“.

Хедж фондовете обаче не са убедени. Спекулантите държат нетна къса позиция или залози върху спадовете на 11 345 контракта за седмицата, приключила на 21 юли, сочат последните данни от американската Комисия за търговия на стокови фючърси. Това е първата нетна меча перспектива от началото на събирането на данните през 2006 г.

Анализаторите, чиито преценки са били верни в миналото, предвиждат още повече загуби. Джефри Къри от Goldman Sachs Group Inc., който каза на инвеститорите да продават преди срива от 2013 г. , заяви, че цената на метала ще спадне под 1000 долара. Барнабас Ган от Chinese Banking Corp., който прогнозира най-точно промените в златото през последните две години, предвижда цената да достигне до 1050 долара през декември.

„Златото е странна реликва от древността“, казва Браян Бариш, който помага за управлението на 12,5 млрд. долара в американската Cambiar Investors LLC. „Това не е суровина от основното търсене. Златото е красиво и хората го използват в бижутерията. Но не е като желязната руда или петрола, или медта, или царевицата. Няма специфична крайна употреба на златото. Хората просто го харесват“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

90
rate up comment 5 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Отговори си сам, аз спирам да коментирам в темата!Предполагам, че не е много трудно човек да се досети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Моля, не ми разваляй първоначалното добро впечатление за себе си, като ми кажеш, че златото не се разваля и мога да чакам 100 години за да поскъпне. ВРЕМЕТО е най-важното в тази игра. То е най-ограничения ресурс за всеки от нас и всякакви такива.. то ДЪЛГОСРОЧНО ... не мерси. Това са самозаблуди. Губил съм от много неща, включително и от злато и .. когато в някакъв разумен времеви хоризонт ( месец, година..) пазарът не се развие според както съм го чакал, е време да си призная пред себе си че съм загубил, да. Спекулативната печалба следва винаги да се намалява с времето, което си чакал за нея и то даже съотнесено към средната продължителност на живота.Ако щеш, да се намалява ПОНЕ с пропуснатите ползи от лихви за времето, за което паричките ти са били затворени в злато, докато чакаш да поскъпне, да не говорим за пропуснатите ползи, ако беше инвестирано в други активиТака че.. краен извод НЕ ИГНОРИРАЙТЕ ВРЕМЕТО, то е най-важноП.С.Пчелният мед също не се разваля и СТАВА ЗА ЯДЕНЕ ДОРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 2 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
Въртиш и сучеш и не искаш да ми отговориш директно на въпроса! Каква е причината в момента да можеш да купиш три пъти повече мерцедеси с едно и също количество злато спрямо преди 15 години? Успоредно с доларите да не са почнали да печатат мерцедеси, салами, сирене и т.н. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 16 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Нещата са прости! Правителствата и олигархията непрекъснато ограбват и контролират масата, чрез паричното предлагане. Именно защото последното не е обезпечено с нищо. След време ако земята съществува ако се открие технология, за евтин и неограничен добив на злато, то то ще загуби своя статут, до тогава обаче златото остава реалан стока за размяна отвъд валутните спекулации запазващо своята стойност. Скоро ако си спомнята по край земята мина някакъв астероид от платина на стойност трилиони. След 100 години ако платината и златото станат толкова достъпни както е сега петролът стойността му ще изчезне, но винаги ще се намери друга стока, която да го замести, коя ще е тя никой не моеж да каже. Парите са въздух те са просто една уговорка, ание знаем, че уговорките се нарушават. Физическите стоки съхраняват стойност, а уговорките се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 7 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
За времето, за което говориш, златото е било пари, както всички останали цитирани от теб валути. Тогава се пита за кои пари говориш, дето определяли разменната стойност - може би нечии изути ***, които са довели до валутен борд. Ти не правиш разлика между валути и пари. Парите пренасят стойност, а валутите не пренасят стойност. Парите са били златни, сребърни, медни и глинени. Виждаш ли къде е златото тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 19 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Можело да се променят нагласите към златото. Да може, но може и да не се променят. Хората трябва да разбират, че златото не е просто култ, а реална стока като ориза и житото, да златото не става за ядене, но не се и разваля. Това е метала, който не корозира и се запазва за разлика от други. Използва се освен за бижута и в много други сфери. Хората го ценят, защото ако ти днес заровиш в земята парче желязо, парче злато и 100 долара в буркан, когато след 100 години твоя внук ги изкопае, познай с кое от тях ще може да отиде да изяде една торта с боза и да плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
В момент на срив на цените, златото от "актив" се превръща в пасив за онези, които са го купили по-скъпо от текущата цена. Успокойте се и стига глупости, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 5 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Той твърдеше, че неговия дядо (американец) от началото на 20 век просто нямало да разбере какво му казваме ако му говорим, че цената на златото падала и се качвала. Като се замисля сега това май важи и за моя дядо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 3 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
Хахахах,първо щраусите не си крият главите в пясъка. Тази заблуда е от Плиний старши, и е една от най-дълго просъществувалите."Не златото, а валутите са имали различни стойности спрямо златото. "Днес е горещо ... но ти изби рибата.Парите определят разменна стойност бе човек.Златото само по себе си каква стойност има, би ли ми казал ?!Нали трябва да го оцениш спрямо друго нещо, в какво количество от едното за другото ?Е това са парите, средство за пренасяне на стойност.И колко е струвало или каква му е била стойността на златото при Александър Велики, Цезар, Цар Симеон, или сега ?А, а,? Златото си е злато, само му се променя стойността в определена епоха от човешкото развитие.Виж на Мелмак, е ценен коркът. Така казва Алф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 5 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
През последните десетилетия централнате банки напечатаха ,,от нищото" огромно количество парична маса, а част от тази парична маса беше използвана и се използва за закупуването на реални активи ( злато,недвижими имоти,акции, дългови облигации и.т.н) Затова е съвсем логично цената/,,пазарната стойност" на тези активи да е в значителна степен изкривена. Някои твърдят по-долу,че човешкото благосъстояние или нарастването му не можело да се измерва със стойността на добитото злато,тъй като добиването и преработването на злато са отделен и самостоятелен процес от нарастването на благосъстоянието на обществата.Нарастването на благосъстоянието по никакъв начин не е свързано с произволната функция центр.банки да печатат пари без обезпечение и това е така, тъй като хартиените пари без значение качеството им на най- разпространено средство за размяна на стойност не са единственото средство за размяна. Средство за размяна на стойност могат да бъдат различни обекти и предмети и функции от материалн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още