IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ярон Брук: Либералният капитализъм е единствената морална социална система

Финансовата криза се корени в извратената държавна политика, смята председателят на Института "Айн Ранд"

08:20 | 29.10.13 г. 75
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Ярон Брук е предприемач, философ и академичен преподавател.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Д-р Ярон Брук е предприемач, философ и академичен преподавател. Снимка: Личен архив

Д-р Ярон Брук е предприемач, философ и академичен преподавател. Роден и израсъл в Израел. Служил е като сержант в израелското военно разузнаване, бакалавър по строително инженерство от Tехнологичния институт в Хайфа, Израел.

През 1987 г. Брук се премества в САЩ, където получава магистърска степен по бизнес администрация и защитава докторат по финанси в Университета Остин, Тексас.

Управляващ партньор е на компанията за инвестицонно консултиране BH Equity Research в Сан Хосе, Калифорния. Колумнист на Forbes. Негови статии са публикувани в авторитетни издания като Wall Street Journal, USA Today, Business Daily и други.

Изнася лекции на теми като причините за финансовата криза, морала на капитализма, ограничаване размера на държавата, както и външната политика на САЩ по цял свят. Председател и изпълнителен директор на Института "Айн Ранд" в Ъруин, Калифорния, от 2000 г.

– Г-н Брук, каква е най-основната мисия на Института "Айн Ранд" ? Какво прави организацията за популяризиране на идеите на писателката?

Нашата мисия е да запознаем хората с идеите на Айн Ранд и да ги разпространим в културата. Представяме нейните творби и идеи по различни начини. Предлагаме образователни ресурси за учители и преподаватели, които се интересуват от преподаването на Айн Ранд. Предлагаме и безплатни онлайн лекции чрез портала Ayn Rand Institute Campus.

Екипът ни от автори и лектори също така редовно дебатира по политически и културни събития, прилагайки философските идеи на Айн Ранд при представяне на нашата гледна точка по въпросите, които имат значение.

Ние работим и за промяна на интелектуална тенденция в културата. Искаме принципите на Айн Ранд за разума, рационалния егоизъм и капитализма на свободния пазар да добия по-широка популярност.

– Какво представлява обективизмът? Защо Айн Ранд ни представи тази философия?

Обективизмът е философията на Айн Ранд. Философията твърди, че човек има свободна воля, и че ние сме в състояние да поемем контрола върху своя живот, избирайки в какво да вярваме и правим и оформяйки нашите собствени характери.

Философията се застъпва за рационалния егоизъм, твърдейки, че всеки човек трябва да живее с правото да преследва своя собствения живот, ценности и щастие като най-високата морална цел. Човек не трябва да жертва ценностите си за другите, нито да изисква от другите да правят жертви за него.

Обективизмът също така твърди, че либералният капитализъм е единствената морална социална система и единствената система, според която всеки човек може наистина да живее добре и да просперира.

– Вълненията в Близкия Изток концентрираха в себе си много внимание през последните месеци. Какво е мнението ви за ситуацията там?

Голяма част от този проблем произтича от неуспешното разбиране от страна на Запада на целите и характера на идеологическо движение на ислямския тоталитаризъм, което се разраства силно в региона. Това е движение, което обхваща Ал Кайда, Хамас, Хизбула, Мюсюлманското братство. Ние се провалихме в разбирането на това, към което движението се стреми – какво мотивира неговите яростни атаки, и не успяхме да реагираме с правилните военни средства. Десетилетията на слаби, успокояващи САЩ и Запада ислямистки групировки и режими ги насърчи. Това е сложен проблем. Аз и моят колега Елън Журно го обсъждаме надълго и нашироко в книгата ни "Да спечелиш неспечелената война".

Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 4 rate down comment 0
zdravko1
преди 10 години
Феодaлизмa е обществен строй, при който земевладелците разполагат с труда на селяните, които по това време са с несвободен статут, който някъде и в някои отношения се доближава до робския. Тaм и думa неможе дa стaвa, зa свободa нa индивидa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Оттам нататък всеки да решава сам как да се оправя с живота си, ...'-------------До колкото ресурсите, които ползваме, за оцеляване/просъществуване са общи, няма как да не възникват противоречия при стремежа за достъп до тях и конфликти м/у интересите на индивиди и групи от индивиди (просто във всяко същество е заложен инстинкт за оцеляване и това определя поведението му). Така направената констатация , налага най-естественото възможно заключение: не може без правила, които да регулират тези взаимоотношения (иначе, какъв е бил смисъла да евуюлираме, ако ще решаваме конфликтите си както в джунглата?). С най-широка подкрепа/популярност, ще се ползват, тези системи от правила, които гарантират, удовлетворяването интересите на най-многочислена група от индивиди. От друга страна, реалния облик на обществените взаимоотношения, както и тендециите при налагането на такива системи от обществени правила, отразява динамиката на силите(изразени във власт, ресурси и друг капацитет) при противостоящите си интереи . Ако определена система от правила пази интересите на малка група от индивиди (още повече, ако това опстоятелство подлежи на пряко, обективно установяване) и създава явен и тежък конфликт с интересите на едно мнозинство, няма как да очакваш, че такива правила ще бъдат посрещнат с ентусиазъм ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 6
lookff
преди 10 години
Това пък от къде го измисли, че при феодализма няма частна собственост. Няма държава (това което разбираме днес), а цялата система се крепи на двустранни споразумения:"феодализмът е система от двустранни юридически и военни задължения между военната аристокрация в Европа през Средновековието, концентрирана около тройната концепция за васали, сюзерени и феоди"Имаш пълна свобода на индивида. Ако е богат може да стане васал или да служи на който си иска. Ако е беден има пълното право да се продаде като крепостен или роб и никой не може да го спре. Пълна либертарианска идилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 2
Гари
преди 10 години
Всъщност първите 100 години от съществуването на САЩ се доближават много до идеала на Ранд. Бащите на американската конституция са си имали опасения от всесилната държава и са се постарали да я предотвратят, давайки самостоятелност на щатите и правото на всеки да носи оръжие. Но бавно и полека и в САЩ нещата се промениха, особено след 1913 г., когато се създава Федералния резерв. Сега регулациите и данъчните закони сигурно са стотици хиляди страници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 5
Гари
преди 10 години
Нищо общо няма феодализма и трябва да си много ***, за да твърдиш такова нещо. При феодализма няма частна собственост най-малкото, всичко е на краля, феодала. А по Ранд съд, полиция и армия трябва да са си държавни, за да защитават собствеността и правата на гражданите (най-вече да ги защитава от някаква принуда или насилие). И всъщност нищо друго да не прави държавата и да няма други структури освен тези. Но в тях трябва да е силна, а не слаба. Това друг момент, в който либертарианството не се разбира. Те също искат силна държава, която обаче да се занимава с много по-малко неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 1
doba
преди 10 години
Обективизмът е в общи линии идеалистичен, т.е. се разминава с реалността.Как човек ще определи целите и избора си зависи много от средата му, която той няма как да избере/промени.Очевидно е необходим компромис между Личност / Държава / Икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 6
lookff
преди 10 години
Така де, ясно е това. И какво е обществото където: - държавата (централната власт) е много слаба или напълно липсва.- регулациите (законите) на централно ниво са минимални като брой и обхват.- съд, полиция и армия са частни- отсъствие на демокрацията и нейните институцииЧовешката история е виждала вече подобно нещо - нарича се феодализъм.Т.е. идеята на Ранд е наистина простичка - слага се кръст на капитализма и се връщаме там от където е тръгнало всичко - феодализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 18 rate down comment 4
Гари
преди 10 години
Повечето коментиращи или не разбират какво проповядва обективизмът или се правят, че не го разбират. Идеята на Ранд е простичка - държавата да ограничи до минимум преразпределението на доходите като се грижи единствено да защитава гражданите си от употреба на физическа сила. Да им осигури свобода за избор. Оттам нататък всеки да решава сам как да се оправя с живота си, как да се образова, как да се лекува и да си подсигурява старините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 19 rate down comment 2
firstcmt
преди 10 години
Още от ранна детска възраст трябва да залегнат идеите, че човек е отговорен за себе си и за бъдещето си. А не да разчита на някакво илюзорно поняттие като "държава". Признаването на авторитета на държавата означава само едно - признание, че някакъв чиновник е по-кадърен и умен, а реално го храниш с парите които ти сам си изкарваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Най-социалната и справедлива система се нарича Nation State. За търговия има СТО, за войни има НАТО. Политиката трябва да е първо национална и после наднационална. Това, че нас ни управляват разни десни или леви *** и то (без значение какво казва бгман) винаги нагъзени само на Запад, чакащи разрешение за всичко само от там е точно доказателство на това което казвам. Глобализацията не само, че не носи повече права и свободи, а точно обратно - отнема такива. Защото няма как една шепа народ да управляват цял континент или два или цяла планета без да наложат тонове регулации, не само за извършване на каквато и да е дейност и но и на начина на мислене - особено с тези промиващи изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още