IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведен в Русия пътнически самолет има само един купувач - Аерофлот

Руската авиокомпания, която има 54 самолета Сухой Суперджет 100, трябва да получи още 17 тази година

20:00 | 19.02.20 г. 82
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Основният пътнически самолет местно производство на Русия, Сухой Суперджет 100, замислен като конкурент на Airbus, Bombardier и Embraer, няма потвърдени поръчки тази година освен дългосрочната сделка с държавния авиопревозвач Аерофлот, съобщиха двама източници пред Ройтерс.

Самолетът, който започна да изпълнява полети през 2011 г. и беше първият пътнически самолет, произведен в Русия след разпадането на СССР, премина през сътресения, въпреки че държавата наля милиарди долари в развитието му. Миналата година самолет Суперджет се разби при приземяването си в Москва, при което загинаха 41 души.

Компанията Граждански самолети Сухой, която е контролирана от руския държавен холдинг Ростек, се надяваше да продаде стотици машини. Но заради вялото търсене, проблеми с обслужването и закъснения на доставките на резервни части само 142 самолета са в експлоатация.

Очаква се Аерофлот, която в момента има 54 самолета Суперджет във флотилията си, да получи още до 17 броя тази година, съобщи пред Ройтерс руското министерство на търговията и индустрията. Авиопревозвачът подписа дългосрочен договор през 2018 г. за наемането на сто самолета Суперджет между 2019 и 2026 г.

Но двама запознати с плановете на компанията източници заявиха пред Ройтерс, че в момента Сухой няма други клиенти през 2020 г.

„Проектът Суперджет зависи от решение на правителството за държавна подкрепа, защото все още не работи търговски“, каза единият от източниците.

Суперджет е опериран предимно в Русия от регионални авиокомпании, корпорации и държавни институции. Той има смесен успех сред чуждестранните авиопревозвачи.

Ирландската авиокомпания CityJet спря да оперира седемте си самолета Суперджет миналата година, а мексиканската Interjet съобщи миналата година, че планира да продаде своите 22 самолета Суперджет.

Сухой е отказала да разрие пред Ройтерс портфейла си с клиенти.

„Компанията работи за задействането на договори в интерес на операторите на самолети и на клиентите, основният от които е руският авиопревозвач Аерофлот“, съобщи тя.

В отговор на въпрос дали планират да купят или наемат самолети Суперджет тази година, трите най-големи частни авиокомпании в Русия – S7, ЮТеър и Урал Еърлайнс, са отговорили отрицателно.

Пет други руски авиокомпании, които имат Суперджет във флотилиите си, не са отговорили на молбата за коментар.
Авиокомпанията ИрАеро, базирана в Далечния изток на Русия, която преди време поиска компенсация от Сухой заради лошото техническо представяне на Суперджет, съобщи пред Ройтерс, че е имало проблеми с използването на самолетите и че „условията по договора са далеч от най-благоприятните за потребителите“.

Сухой съобщи миналата година, че ще продаде 16 самолета на клиенти. Тя обаче не успя да постигне целта и достави само осем самолета, пет от които бяха наети от Аерофлот.

До момента авиокомпанията е наела пет от стоте самолета Суперджет, които се ангажира да наеме с договор със Сухой от 2018 г.

Трансакциите бяха финансирани от руската държавна банка за развитие ВЕБ. Но споразумението беше ad hoc и все още не е взето решение как ще бъдат финансирани следващите 95 самолета, разкри трети източник, нает от компания, работеща със Сухой.

ВЕБ съобщи пред Ройтерс, че обмисля бъдещото финансиране на доставките на Суперджет и е готова да финансира доставки и за други купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 15 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Празна глава, авторката ли ти е виновн сега, че статията не е хвалебствена?Коя техника точно да похвалят?Сигурен съм, че не си летял на китайски самолет, но аз съм в Китай на вътрешни линии и знаеш ли какво-кръстих се през цялото време, скърца, тропа, нещо блъска, а отвън уплътнителя на прозореца шляпаше. Затова само вътрешни полети, че хубавите самолети са скъпи."***" вече станахме, така ли? Безрoдник копейкаджия, не струваш 1 стотинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 10
michaelis23
преди 4 години
https://***.planespotters.net/production-list/Sukhoi/Superjet-100има и тук таме други, но не знам какъв и проблема на дебелата дето го е преписала тва нещо. Какво послание иска да ни прати тука се пита в задачата че тия самолети не моат праат или да спрат да ги праат най добре ?! ..... :)) И китайците си имат C919 само за техните компании и мисля им е достатъчно за ко да купуват Boeing и Airbus да пълнят гушите на външните, руските са на същия принцип, а в Бyлгаpистан колко и какви самоледи праят само че не ми е ясно я да видиме Bulgaria Air кво има ?!? ..... :)) Шшш ей *** фани преписвай нешо свестно не некви тъпотии шот не стаа и ше го пампуркате то вие вече го жабуркате но явно ви е малко .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 21 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ох, горкото, чете клик байт статии в забележете, Money.bg и ги поства като "доказателство".Су 57 е стара технология още преди да се появи, а той никога няма и да се появи, щото никой не го поръчва.Това не е 5то поколение самолет, защото не е стелт. Освен това е правен за близък бой, което е одъртяла концепция за бой, защото един Ф35 засича Су-то от 300 км и прави пилота "герой на Русия" преди изобщо ушaнката да се е усетила какво става. А затова има 2 причини, Су-то няма активен радар, няма и стелт. Близък бой..хаха, все едно да излезеш с меч в престрелка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
по-скоро виж този сравнителен анализ ... https://nationalinterest.org/blog/buzz/russias-su-35-powerful-can-it-defeat-americas-f-22-or-f-35-94121?page=0%2C1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 8
Oбичам България
преди 4 години
Добро. Може да се опитат да докажат и че са направили "Катинското клане", за да не го направят немците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 16 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Малоумко, *** пишат и рисуват каквото си пожелаят или плащат на някого за да им напише или направи такова. Цял век доказват на света, че не са разделили Полша с Хитлер, а са прибрали половината от нея за да не я вземе той. И на света има малоумки като теб. които им вярват. Да сте живи и здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 18 rate down comment 10
data
преди 4 години
Кариерата на Суперджета приключи на 09,05,2012 в Малайзия с 45 загинали което погреба единствената сериозна поръчка за самолета . А относно въоръжението с което се фука Русия - ВСИЧКИ са доработки на съветски образци въоръжение и НИЩО ново и переспективно не е влязло на въоръжение . Примерите - Т90 е модернизация на на Т72 , СУ35 е модернизирана версия на СУ27 , Ц400 е доработка на Ц300 , АК12 си е модернизирана версия на АКМ47 . Определено ги бива в рекламата и пропагандата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 13
dikens15
преди 4 години
Необразован, неук и не чете. Може би се преповтарям с някоя от бившите ти учителки, но се налага да го констатирам. Ето тукhttps://money.bg/politics/stealth-ne-pomaga-v-blizak-boy-su-35s-prevazhozhda-f-22-video.htmlЕто тукhttps://money.bg/inovations/zashto-sasht-kupuvat-stari-savetski-iztrebiteli.html?amp=trueИ за да затвърдиш знанията си и ето тукhttps://fakti.bg/world/402916-nai-moshtnite-voenni-samoleti-na-rusiaПосле ще се изпитваме !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
***, а ето защо индийците ритнаха прословутото Су-57 Индийские ВВС хотят выйти из совместной с Россией программы разработки истребителя. В ней со ссылкой на неназванного высокопоставленного представителя ВВС Индии утверждалось, что командование ВВС выразило руководству Минобороны озабоченность относительно того, что перспективный российско-индийский истребитель 5-го поколения не будет соответствовать их требованиям, уступая, к примеру, по уровню радиолокационной заметности американскому F-35."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Майка ме светна за едни неща, но чакай да мине 12 часа, Инвестора да сложи червената точка с цифрата 18 и ще мога да ти ги разкажа без угризения. Между другото тя заминава за половин месец за Калифорния. Макар че ще е със съпруга си, мога да ходатайствам да и носиш багажа. Ще заработиш повече, убеден съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още