IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведен в Русия пътнически самолет има само един купувач - Аерофлот

Руската авиокомпания, която има 54 самолета Сухой Суперджет 100, трябва да получи още 17 тази година

20:00 | 19.02.20 г. 82
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Основният пътнически самолет местно производство на Русия, Сухой Суперджет 100, замислен като конкурент на Airbus, Bombardier и Embraer, няма потвърдени поръчки тази година освен дългосрочната сделка с държавния авиопревозвач Аерофлот, съобщиха двама източници пред Ройтерс.

Самолетът, който започна да изпълнява полети през 2011 г. и беше първият пътнически самолет, произведен в Русия след разпадането на СССР, премина през сътресения, въпреки че държавата наля милиарди долари в развитието му. Миналата година самолет Суперджет се разби при приземяването си в Москва, при което загинаха 41 души.

Компанията Граждански самолети Сухой, която е контролирана от руския държавен холдинг Ростек, се надяваше да продаде стотици машини. Но заради вялото търсене, проблеми с обслужването и закъснения на доставките на резервни части само 142 самолета са в експлоатация.

Очаква се Аерофлот, която в момента има 54 самолета Суперджет във флотилията си, да получи още до 17 броя тази година, съобщи пред Ройтерс руското министерство на търговията и индустрията. Авиопревозвачът подписа дългосрочен договор през 2018 г. за наемането на сто самолета Суперджет между 2019 и 2026 г.

Но двама запознати с плановете на компанията източници заявиха пред Ройтерс, че в момента Сухой няма други клиенти през 2020 г.

„Проектът Суперджет зависи от решение на правителството за държавна подкрепа, защото все още не работи търговски“, каза единият от източниците.

Суперджет е опериран предимно в Русия от регионални авиокомпании, корпорации и държавни институции. Той има смесен успех сред чуждестранните авиопревозвачи.

Ирландската авиокомпания CityJet спря да оперира седемте си самолета Суперджет миналата година, а мексиканската Interjet съобщи миналата година, че планира да продаде своите 22 самолета Суперджет.

Сухой е отказала да разрие пред Ройтерс портфейла си с клиенти.

„Компанията работи за задействането на договори в интерес на операторите на самолети и на клиентите, основният от които е руският авиопревозвач Аерофлот“, съобщи тя.

В отговор на въпрос дали планират да купят или наемат самолети Суперджет тази година, трите най-големи частни авиокомпании в Русия – S7, ЮТеър и Урал Еърлайнс, са отговорили отрицателно.

Пет други руски авиокомпании, които имат Суперджет във флотилиите си, не са отговорили на молбата за коментар.
Авиокомпанията ИрАеро, базирана в Далечния изток на Русия, която преди време поиска компенсация от Сухой заради лошото техническо представяне на Суперджет, съобщи пред Ройтерс, че е имало проблеми с използването на самолетите и че „условията по договора са далеч от най-благоприятните за потребителите“.

Сухой съобщи миналата година, че ще продаде 16 самолета на клиенти. Тя обаче не успя да постигне целта и достави само осем самолета, пет от които бяха наети от Аерофлот.

До момента авиокомпанията е наела пет от стоте самолета Суперджет, които се ангажира да наеме с договор със Сухой от 2018 г.

Трансакциите бяха финансирани от руската държавна банка за развитие ВЕБ. Но споразумението беше ad hoc и все още не е взето решение как ще бъдат финансирани следващите 95 самолета, разкри трети източник, нает от компания, работеща със Сухой.

ВЕБ съобщи пред Ройтерс, че обмисля бъдещото финансиране на доставките на Суперджет и е готова да финансира доставки и за други купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
И още нещо, само на думи Су-то е стелт. Реално е 4+ поколение.Ушaнките никога не са имали стелт технология.Гледат само да откраднат технология от Запада, за което *** си каза - нямало смисъл да се правят разработки, Запада като го направел, ние ще сме го взимали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Толкова си ***, че даже не успяваш да поднесеш опорките по малко по-различен начин, тавариш.Зазубрени глупости за кравари и помия.Тия, "краварите", да изобретили 90% от нещата, които ползваш в ежедневието ди бе, трoл празноглав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 9
dikens15
преди 4 години
Не ми е ясно защо всички кравари-наркомани използват думата опорки. А какво общо има темата Катинакото клане в темата за самолети. По тази логика и аз мога да си подбера доста темички и да си ги вкарвам както ми изнася, краварю, не мислиш ли???? Щото тия тъпотии дето драсвате с по един ред ще изискват доста писане и обяснения и връщане в историята. Но не бих искал да образовам краварите- наркомани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 7 rate down comment 7
doba
преди 4 години
Голям форум е станал тук.Ами толкова може Россия - толкова прави, не е малко все пак.И за изненада на всички построи такива хипер-звукови ракети, че НАТО в чудо се видя!Да се върна на самолета - преди време Ту-134, Ту-154 и т.н. се правеха изцяло в Съюза. Рано или късно ще има добри руски пътнически самолети - лично мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 2
Oбичам България
преди 4 години
Нека да говорим. В САЩ е робство, в Русия е крепосничество. В Римската империя е робство също. Все лоши неща за постигнатите. И кое точно от тях оправдава "Катинското клане"? Не ми излизай с рубладжийската логика - и американци са лоши. Не съм казал някъде, че са добри, за това си спести нискоинтелектуалните опорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 0
Oбичам България
преди 4 години
Ако искаш да говорим. В САЩ е робство, в Русия е крепосничество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 7
dikens15
преди 4 години
Според мен мизерника си ти и съдя за това по драсканиците ти. Нито Русия е тази от 1990 година, а нито пък и Западът е този от същата година и такъв какъвто е бил. Нито пък е толкова единен колкото си ти представяш. Промените в икономиката неизбежно водят до промени в геополитиката. Западът с огромната си задлъжнялост и кредити нищо добро не го чака. За нас опасността се нарича Турция. На краварите доверие не трябва да се има- подлъгали са не един народ. Русия се надига, а ние сме прекалено близо до нея и трябва да се съобразяваме с това, а защо не и да извлечем полза. Според мен твоето чело е с един пръст или си зациклил в миналото щом не можеш да видиш очевидните неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Тотален невежа си. За това дали не е стелт ето тук, но е хубаво да четеш преди да пишешhttps://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-57. Надявам се знаеш какво е stealt fighter jet. Това дали никой не го поръчва и дали се интересуват от него тукhttps://***.defenseworld.net/news/26071/Algeria_In_Talks_With_Russia_for_a_Dozen_Su_57_Jets#.Xk6OySRMHYUДругите ти простотии не ми се коментират, защото си видно некомпетентен комплексар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Нали осъзнаваш, че си ми изпратил инфо за СУ 35, това е самолет от 1988 г.???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 4 години
ае кво им се обясняваш на тия ръбове, не скиаш ли че тва им е работата ? Те коментари под нещо различно от Рассията нямат ... Така им е зададено от централата и за тва им се плаща да *** на парче, те не го праят от лични убеждения, а от препитание че иначе не моат си платат тока дома ... Ако утре доат руслямистите у нас и америте се изнесат шот немат ресурси повече, тия същите веднага сменят никовете и вадат веднага Гошо Димитров Митето Благоев от шкафа .... заееби не се занимай с тия oлигoфрени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още