IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведен в Русия пътнически самолет има само един купувач - Аерофлот

Руската авиокомпания, която има 54 самолета Сухой Суперджет 100, трябва да получи още 17 тази година

20:00 | 19.02.20 г. 82
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Основният пътнически самолет местно производство на Русия, Сухой Суперджет 100, замислен като конкурент на Airbus, Bombardier и Embraer, няма потвърдени поръчки тази година освен дългосрочната сделка с държавния авиопревозвач Аерофлот, съобщиха двама източници пред Ройтерс.

Самолетът, който започна да изпълнява полети през 2011 г. и беше първият пътнически самолет, произведен в Русия след разпадането на СССР, премина през сътресения, въпреки че държавата наля милиарди долари в развитието му. Миналата година самолет Суперджет се разби при приземяването си в Москва, при което загинаха 41 души.

Компанията Граждански самолети Сухой, която е контролирана от руския държавен холдинг Ростек, се надяваше да продаде стотици машини. Но заради вялото търсене, проблеми с обслужването и закъснения на доставките на резервни части само 142 самолета са в експлоатация.

Очаква се Аерофлот, която в момента има 54 самолета Суперджет във флотилията си, да получи още до 17 броя тази година, съобщи пред Ройтерс руското министерство на търговията и индустрията. Авиопревозвачът подписа дългосрочен договор през 2018 г. за наемането на сто самолета Суперджет между 2019 и 2026 г.

Но двама запознати с плановете на компанията източници заявиха пред Ройтерс, че в момента Сухой няма други клиенти през 2020 г.

„Проектът Суперджет зависи от решение на правителството за държавна подкрепа, защото все още не работи търговски“, каза единият от източниците.

Суперджет е опериран предимно в Русия от регионални авиокомпании, корпорации и държавни институции. Той има смесен успех сред чуждестранните авиопревозвачи.

Ирландската авиокомпания CityJet спря да оперира седемте си самолета Суперджет миналата година, а мексиканската Interjet съобщи миналата година, че планира да продаде своите 22 самолета Суперджет.

Сухой е отказала да разрие пред Ройтерс портфейла си с клиенти.

„Компанията работи за задействането на договори в интерес на операторите на самолети и на клиентите, основният от които е руският авиопревозвач Аерофлот“, съобщи тя.

В отговор на въпрос дали планират да купят или наемат самолети Суперджет тази година, трите най-големи частни авиокомпании в Русия – S7, ЮТеър и Урал Еърлайнс, са отговорили отрицателно.

Пет други руски авиокомпании, които имат Суперджет във флотилиите си, не са отговорили на молбата за коментар.
Авиокомпанията ИрАеро, базирана в Далечния изток на Русия, която преди време поиска компенсация от Сухой заради лошото техническо представяне на Суперджет, съобщи пред Ройтерс, че е имало проблеми с използването на самолетите и че „условията по договора са далеч от най-благоприятните за потребителите“.

Сухой съобщи миналата година, че ще продаде 16 самолета на клиенти. Тя обаче не успя да постигне целта и достави само осем самолета, пет от които бяха наети от Аерофлот.

До момента авиокомпанията е наела пет от стоте самолета Суперджет, които се ангажира да наеме с договор със Сухой от 2018 г.

Трансакциите бяха финансирани от руската държавна банка за развитие ВЕБ. Но споразумението беше ad hoc и все още не е взето решение как ще бъдат финансирани следващите 95 самолета, разкри трети източник, нает от компания, работеща със Сухой.

ВЕБ съобщи пред Ройтерс, че обмисля бъдещото финансиране на доставките на Суперджет и е готова да финансира доставки и за други купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

62
rate up comment 4 rate down comment 0
deaf
преди 4 години
Така и така сме извън темата. По друг повод в една дискусия стана дума за Велчовата завера. Влезте в Уикипедия и потърсете "Велчова завера". И прочетете какви ги е вършил "Добрият Дядо Иван"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
така беше, съвецкия съюз направи хората на животни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ужас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
https://***.168chasa.bg/article/6632642 Лоша работа,за едните дъвки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Интернет, компютрите, химикалката, копирната машина, телевизията, телефона, масовият автомобил, хеликоптера, джипиеса, мобилния телефон, дифиталния дисплей и тн. и тн. че мога да изброявам до утре.90% от новите изобретени на съвременния живот идват от САЩ. Да, много от изобретателите са дошли от някъде, но това е геният на държавата - събира умни хора, мотивира ги и им помага да успяват.Расия нищо не изобретява много отдавна.Краде технилогия, но за разлика от Китай, даже не може да я пресъздаде качествено.Расия е икономика и държава от африканско-арабски тип - 75% от износа е изкопаеми горива, а държавата е проядена от такава корупция, че ние сме като чавдарчета в сравнение.Аре бегай сега да "доказваш" глупостите си в клуба на пенсионирания текезесар, там ще ти отива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
*примaт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Глупчо надъхан от московска пропаганда, ти сериозно ли си мислиш, че американците са изобретили само дъвката и дънките??! Ти си някакъв *** - илитерат, бе.Хаха, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
А с другите ти глупости не мисля да се занимавам, изпратил съм ти материали, чети ако искаш. Ако пък не искаш недей, то на твоите години за къде да се ограмотяваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 6
dikens15
преди 4 години
Оборвам те с ясни факти и аргументи, наркоманче!!!Зазубрени са простииите, който ти пишеш. Между другото мисля, че си с отявлено комунистическо мислене, че си израсъл през този период, което личи по начина на мислене, исказа ти и възпремането на света около теб. Това обяснява и сляпата любов в краварите и идолопоклонничеството ти към тях. Та какво викаш са изобретили краварите???? Кола-колата, сандвича и дънките ли???? Не ме разсмивай-образование, култура, наука, възпитание, ценности- това са неща далеч от наркоманите. Добре, че могат да печатат без ограничение и могат да поизлъжат някой да им работи, че да им развие нещата в някоя сфера. Това са елементарни хора, като теб. Затова те и привличат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чудесен коментар:Путин должен застрелиться.Не смотрите ТВпропаганду! Пусть они орут в ПУСТОТУПусть уходит, не справился с президентством, народ разочарованСука ..самая богатая страна по природным запасам а живем как в Африке ..ебучее правительство..Путин Должен СдохнутьПутинская ОПГ сделала с моей страной то, что не смог сделать Гитлер с СССР!!! Нас было 290 млн жителей, стало 140.... И то под большим вопросом....дальше сами думайте, а лучше действуйте!!!!!Путин и его бандиты и воры у власти это - разбитые дороги, разрушенные деревни и сла, зарплаты 7-14 т.р. в месяц, убивающая медицина, недообразование, процветающая, многомиллиардная коррупция, бандиты при погонах, мртвая экономика, дорогие, некачественные продукты питания, низкие, издевательские пенсии нашим бабушкам и дедушкам, высокие налоги и акцизы, всевозможные поборы, необоснованно высокие цены на коммунальные платежи и т.д. Сколько ещ будем терпеть? Терпилы бл*ть.ПУТИН ЭТО ВОЙНА, НИЩИТА И РАЗРУХА! Путина на нары!Путин - вор! Все эти средства украдены у народа России. Это непостроенные заводы и жиль, умершие люди не получившие профессиональной помощи, это еле выживающие старики и беспризорнве дети, множество талантливой молоджи неполучившие профессионального образования, это молодые семьи не имеющие возможности иметь 2х и более детей - не вырастить из-за нищеты, проданные и разрушенные заводы, шахты, фабрики и многое другое. Воры и убийцы должны за ВС ОТВЕТИТЬ ПО ЗАКОНУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още