IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново се опитва да пренапише историята

Скорошната защита на нацистко-съветския пакт от страна на Путин е тревожно изопачаване

12:00 | 11.01.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През 1987 г. Съветският съюз и Полша предприеха необичайната стъпка за създаване на комисия за проучване на „белите петна“ в тяхната обща история - тоест чувствителни събития, забранени за обществено обсъждане или фалшифицирани по идеологически причини. Инициативата бе под надзора на комунистическите партии на двете страни. И все пак това беше първото плахо официално признание, че не само историческите събития, но и десетилетията мълчание и лъжи около тях са подкопали доверието между двете държави, пише Тони Барбър за Financial Times.

Повече от 30 години по-късно манипулирането на историята за политически цели се завръща с пълна сила. В последните дни на 2019 г. руският президент Владимир Путин защити нацистко-съветския пакт от август 1939 г. и обвини за избухването на Втората световна война предполагаем сговор между Адолф Хитлер и европейските правителства, включително това на Полша. Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Путин, че „по различни поводи” разпространява откровени лъжи за Полша. „Обикновено това се случва в ситуация, когато властите в Москва чувстват международен натиск, предизвикан от техните действия", коментира той.

Според Моравецки последните неудачи на Кремъл включват забраната за руските спортисти заради спонсорирани от държавата допинг програми; разширяването на санкциите срещу Москва заради анексирането на Крим през 2014 г.; това, което той нарече неуспешен опит да се постави Беларус изцяло под руски контрол; резолюция на Европейския парламент, която приписва началото на Втората световна война както на германските, така и на съветските действия.

Използването на историята като оръжие от руския президент, обаче, може да се разгледа в по-широк контекст, след като с наближаването на 75-годишнината от края на Втората световна война в Европа през май Путин не иска нищо да помрачи честванията на съветската победа. Откакто той предприе по-авторитарен стил на управление и по-войнствена външна политика, триумфът от 1945 г. се превърна в крайъгълен камък за легитимността на режима му. Това е успех, който руснаците помнят с гордост през век, белязан от смъртта на милиони в революции, гражданска война, терор и глад, предизвикани от държавната политика.

Второ, Русия е обезпокоена от въздействието на историческата истина върху стабилността на политическите системи, особено на тези, които ограничават свободата. По време на ерата на Михаил Горбачов - последния съветски лидер, а след това и на Борис Елцин - първия президент на възстановената руска държава, Кремъл призна мрачни епизоди от историята на 20-ти век с непозната дотогава и след това честност. Храбростта на Горбачов дискредитира идеологията, която бе в основата на съветската държава и тя се разпадна по-малко от седем години след като той пое властта. Това е урок, научен от Путин, както и от днешните китайски лидери.

При Горбачов съветското ръководство осъди тайния протокол на нацистко-съветския пакт, който стои зад нахлуването на Русия в Полша през септември 1939 г. и анексирането на балтийските държави. По-късно Москва пое отговорност за екзекуциите през 1940 г. на над 20 000 офицери от полската армия, полицаи и хора от интелигенцията в Катинската гора и на други места. Кремъл също така призна за грешка нахлуването през 1968 г. в Чехословакия с цел потушаване на Пражката пролет.

Като позволи на горчивата истина да излезе наяве, Москва проправи пътя за държавите от Централна и Източна Европа да възстановят както националната си история, така и независимостта си след Студената война. Поради тази причина тези държави са разбираемо загрижени от скорошните усилия на пропагандата на Путин да се пренапише историята на нацистко-съветския пакт, Катин и Пражката пролет. През май 2014 г., два месеца след завземането на Крим, Русия прие закон, който забранява "реабилитацията на нацизма" - мярка, използвана на практика, за да наклони историческите дискусии в полза на Кремъл.

Трети момент е, че руснаците и техните съседи наистина имат различен прочит на историята на 20-ти век. В проучване от 2017 г., проведено от Центъра Левада - най-уважаваната руска социологическа агенция, около 45 на сто от анкетираните „напълно или донякъде одобряват“ нацистко-съветския пакт. Само 17 на сто не го одобряват. В Централна и Източна Европа пактът се разглежда като прелюдия към 50-годишен кошмар от страдания под нацисткия и съветския тоталитаризъм.

Като ехо на инициативата от 1987 г. полски и руски учени през 2002 г. създадоха „група за трудни въпроси“, за да разгледат наново отношенията между своите страни през 20-ти век. Пропастта във възприятията беше толкова голяма, че когато издадоха книга под заглавието „Бели петна, черни петна“, те решиха да позволят на полски и руски историци да разгледат от своя гледна точка всяко деликатно събитие.

Дори това беше полезно начинание, защото даде възможност на всяка страна да разбере по-добре гледната точка на другата. Историческата наука, която служи на такава цел, заслужава аплодисменти. Лъжите и изопачаванията в името на държавната власт трябва да бъдат представяни в пълна светлина поколение след поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 33 rate down comment 13
pinoccio
преди 4 години
Нека не забравяме така услужливо, че Пактът е от август 1939 г. и е следствие на Мюнхенската спогодба от ноември 1938 г. С тази спогодба Великобритания тласка Хитлер на Изток - дава му Судетите и пътя към Полша, с която уж сключва споразумение за военна взаимопомощ, което така и не задейства, естествено. Това е и обяснението за снизхождението на Вермахта над 500 000 британци в Дюнкеркския чувал, последвало по-късно. Можели са да ги изтрепят като диоксинови пилета. Това са външните фактори. Сталин си е вършал в Азия и не е имал никакви апетити към Европа. След придвижването на Хитлер на Изток е искал да маркира някаква формална граница, като е съзнавал много добре за какво става въпрос. С Тайния протокол съвсем естествено прибира Прибалтика като стара част от Руската империя. Нека не забравяме, че на Хитлер са се възхищавали и в САЩ и в британския кралски двор. Той е имал и моралната подкрепа за това, което предприема. Днес той и Сталин са злодеите, а всички останали в играта са девственни плеймейтки - история като за "Плейбой".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 6
deaf
преди 4 години
Полша да признае че е участвала в окупацията на Чехия,а Путин да покаже нотата която немският посланик в Москва връчва на Сталин в 04,00ч. сутринта на 22юни1941г. с която Германия обявява война на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 8
ДХДО
преди 4 години
... явно препратки към Википедията, редактора не позволява , ще си я намериш самичък статията, там си е.И в заключение спокойно може да се обобщи, че Духът от бутилката е бил изпуснат и събитията са се развивали по необратим сценарий, за който товарищ Джугашвили е бил точно, последния виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 8
ДХДО
преди 4 години
През октомври 1938 г. Полша, съвместно с нацистка Германия, въвежда войски и окупира чехословашката част на Тешинска област, присъединявайки я като Западносилезки окръг (Powiat cieszy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 10
ДХДО
преди 4 години
А, случайно да си чувал за Аншлуз и последвалия Мюнхенски сговор от 1938-а , където ГБ и Франция спокойно делегират на фашагите, правото на разпореждане с Оустерайх и Чекословакия? А, случайно да знаеш , че поляците са в договорни отношения с нацистите още от 1934-а и вземат дейно участие в поглъщането на Чекословакия??През октомври 1938 г. Полша, съвместно с нацистка Германия, въвежда войски и окупира чехословашката част на Тешинска област, присъединявайки я като Западносилезки окръг (Powiat cieszy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Замълчавам - ти ме уцели прао в сърдцето! Щом некой ми излезе с масонски, темплиерски, розенкройцерски, билдербергски и рептилски аргументи и бегам презглава - и без това стана ракиено време... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 30
SS-23
преди 4 години
И що 4 години Сталин, Рузвелт и Чърчил се снимат ухилени заедно по разни рандевута и демонстрират общи цели... ?---Защото и тримата са ... ротшийлдови бастуни, за това!А това, че Сталин и Хитлер са двете страни на една монета - едва ли някой се съмнява. И като такива вероломно си поделиха Полша и сега комай се повтаря същото - *** и Шмеркел си поделят Европа - единият чрез Тръбата и Кинжала, другият чрез индустрията и евтината работна ръчица.Най-добре замълчи, червени ми масоне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 4 години
Ееех, Нейков, Нейков... изс ра се на метеното... :lol: Тамън те похвалих оня ден, че работиш за специализирания бизнес шейп на тоя сайт и ти - фрааас! Събра пак говноядите с тая политпросветна др ишня... Оставете историята, занимавайте се с кинти. Историята е като графити у ну жник - секи си пише с каквото има каквото му е кеф. Голем зор ше бъде за поляци и англичани да убедят хората с мозък, а не като оня *** отдолу, защо, като Сталин и СССР са запалили ВСВ, Великобритания и САЩ воюват с тех като съюзници... ? И що 4 години Сталин, Рузвелт и Чърчил се снимат ухилени заедно по разни рандевута и демонстрират общи цели... ?Не требва мноо мозък, ама на некои май и малкото вече им изфиряса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 24
lozkhris
преди 4 години
И ще можете свободно да правите Прайд всеки ден, нали?..."Свободния" свят, имам предвид?... Верно, пий си хапчетата и не си въобразявай, че ти МОЖЕШ да кажеш нещо съществено, освен да повтаряш като развалена плоча инструкциите на Козяк и евро-либр.астията...Те изобщо не се различават от съветската пропаганда - пасквилът на FT поразително напомня първа страница на "Правда"... от която да е дата на съществуването си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 28
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Аз хапчета предписвам на такива, като тебе, копейкаджии с естествена лоботомия! Ако няма какво да кажеш по темата съществено, потъвай обратно в дупката си за и инструктаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още