IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново се опитва да пренапише историята

Скорошната защита на нацистко-съветския пакт от страна на Путин е тревожно изопачаване

12:00 | 11.01.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През 1987 г. Съветският съюз и Полша предприеха необичайната стъпка за създаване на комисия за проучване на „белите петна“ в тяхната обща история - тоест чувствителни събития, забранени за обществено обсъждане или фалшифицирани по идеологически причини. Инициативата бе под надзора на комунистическите партии на двете страни. И все пак това беше първото плахо официално признание, че не само историческите събития, но и десетилетията мълчание и лъжи около тях са подкопали доверието между двете държави, пише Тони Барбър за Financial Times.

Повече от 30 години по-късно манипулирането на историята за политически цели се завръща с пълна сила. В последните дни на 2019 г. руският президент Владимир Путин защити нацистко-съветския пакт от август 1939 г. и обвини за избухването на Втората световна война предполагаем сговор между Адолф Хитлер и европейските правителства, включително това на Полша. Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Путин, че „по различни поводи” разпространява откровени лъжи за Полша. „Обикновено това се случва в ситуация, когато властите в Москва чувстват международен натиск, предизвикан от техните действия", коментира той.

Според Моравецки последните неудачи на Кремъл включват забраната за руските спортисти заради спонсорирани от държавата допинг програми; разширяването на санкциите срещу Москва заради анексирането на Крим през 2014 г.; това, което той нарече неуспешен опит да се постави Беларус изцяло под руски контрол; резолюция на Европейския парламент, която приписва началото на Втората световна война както на германските, така и на съветските действия.

Използването на историята като оръжие от руския президент, обаче, може да се разгледа в по-широк контекст, след като с наближаването на 75-годишнината от края на Втората световна война в Европа през май Путин не иска нищо да помрачи честванията на съветската победа. Откакто той предприе по-авторитарен стил на управление и по-войнствена външна политика, триумфът от 1945 г. се превърна в крайъгълен камък за легитимността на режима му. Това е успех, който руснаците помнят с гордост през век, белязан от смъртта на милиони в революции, гражданска война, терор и глад, предизвикани от държавната политика.

Второ, Русия е обезпокоена от въздействието на историческата истина върху стабилността на политическите системи, особено на тези, които ограничават свободата. По време на ерата на Михаил Горбачов - последния съветски лидер, а след това и на Борис Елцин - първия президент на възстановената руска държава, Кремъл призна мрачни епизоди от историята на 20-ти век с непозната дотогава и след това честност. Храбростта на Горбачов дискредитира идеологията, която бе в основата на съветската държава и тя се разпадна по-малко от седем години след като той пое властта. Това е урок, научен от Путин, както и от днешните китайски лидери.

При Горбачов съветското ръководство осъди тайния протокол на нацистко-съветския пакт, който стои зад нахлуването на Русия в Полша през септември 1939 г. и анексирането на балтийските държави. По-късно Москва пое отговорност за екзекуциите през 1940 г. на над 20 000 офицери от полската армия, полицаи и хора от интелигенцията в Катинската гора и на други места. Кремъл също така призна за грешка нахлуването през 1968 г. в Чехословакия с цел потушаване на Пражката пролет.

Като позволи на горчивата истина да излезе наяве, Москва проправи пътя за държавите от Централна и Източна Европа да възстановят както националната си история, така и независимостта си след Студената война. Поради тази причина тези държави са разбираемо загрижени от скорошните усилия на пропагандата на Путин да се пренапише историята на нацистко-съветския пакт, Катин и Пражката пролет. През май 2014 г., два месеца след завземането на Крим, Русия прие закон, който забранява "реабилитацията на нацизма" - мярка, използвана на практика, за да наклони историческите дискусии в полза на Кремъл.

Трети момент е, че руснаците и техните съседи наистина имат различен прочит на историята на 20-ти век. В проучване от 2017 г., проведено от Центъра Левада - най-уважаваната руска социологическа агенция, около 45 на сто от анкетираните „напълно или донякъде одобряват“ нацистко-съветския пакт. Само 17 на сто не го одобряват. В Централна и Източна Европа пактът се разглежда като прелюдия към 50-годишен кошмар от страдания под нацисткия и съветския тоталитаризъм.

Като ехо на инициативата от 1987 г. полски и руски учени през 2002 г. създадоха „група за трудни въпроси“, за да разгледат наново отношенията между своите страни през 20-ти век. Пропастта във възприятията беше толкова голяма, че когато издадоха книга под заглавието „Бели петна, черни петна“, те решиха да позволят на полски и руски историци да разгледат от своя гледна точка всяко деликатно събитие.

Дори това беше полезно начинание, защото даде възможност на всяка страна да разбере по-добре гледната точка на другата. Историческата наука, която служи на такава цел, заслужава аплодисменти. Лъжите и изопачаванията в името на държавната власт трябва да бъдат представяни в пълна светлина поколение след поколение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 26 rate down comment 26
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Абсолютно си прав, *** живеят с идеята за някакво илюзорно превъзходство към всички народи от СЕЕ, но в същото време с огромен комплекс към който и да е от запада. В Москва ясно се вижда тоя комплекс по улиците, по рекламите и тн. Сега пообедняха последните години иначе преди само американски и западноевропейски продукти се смятаха за престижни. Кат им кажеш, че кирилицата е българска азбука и те гледат лошо, повечето са ги учили в училище, че Лемин бил я написал. Начинът им на правене на бизнес е отврат, но затова друг път, че темата е дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 26 rate down comment 17
дядя Вова
преди 4 години
"И се опитват да се държат с българите като с роби. "Но българите са горди! Никой не може да ги пороби!Те само от Козяк приемат наклон (по крен и тангаж)!Едни западенци ми разправяха, че московците в Москва са монголоиди с дръпнати очи. И наглите им Львовски рожи и не подозираха,че не ям доматите с колците.Вообще, от совсем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 24
Вся власть Советам!
преди 4 години
Щото пък ако питаш българите работещи с руснаци какво мислят за тях много ще ги похвалят.Лично мнение съставено от личния ми опит, руснаците много лъжа и крадат и са със страшно самочувствие и смятат българите за второ качество. И се опитват да се държат с българите като с роби. Най-много се дразнят като им кажеш нещо хубаво за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 9
lozkhris
преди 4 години
Абсолютно !! Работя с поляци, такива *** и *** като тях са само хърватите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 14
lozkhris
преди 4 години
Само къде Сталин е грузински евреин, не руснак.... И да, слава богу, че е опасна страна Русия. Така други, които са не по-малко опасни ще имат винаги едно, че и две наум....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 27 rate down comment 10
retro_69
преди 4 години
Нямам идея, кой и какво иска да пренапише и какви жертви са поляците във ВСВ,но ако попитате българи живеещи в чужбина и имали някакъв сблъсък с поляци(колеги,поляк-началник и т. н. ),какво им е мнението за тях,95 % от тия българи ще ви споделят ,че поляците са най-големите буууклууци на тоя свят....:)*** perdole:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 35
SS-23
преди 4 години
Истина е, че "великодържавната" държава, през последните 10 години, много яко не само пренаписва историята, ами изцяло си измисля история, най-вече в частта на "нейната история", каквато по принцип няма до средата на 16-и век.Последният "хит" са новите тези, съгласно които ВСВ или т.н. "великая отечественая" било спечелена само от московитите и никакви белоруси, украинци и останалите републики, както и лендлийза на британците, не са оказали почти никакво влияние. А това, че най-много жертви дават дефакто украинците, вкл. и с голодомора на сатрапа Сталин - това също няма значение.Русия се превърна за последните 6 години в много опасна страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 27 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
След като правителството Полша бяга в Лондон (че къде?), СССР си връща линията Керзон - след т.н. ВОСР Полша заграбва тези територии.Никой не протестира. Защо ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 37 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Велислава Дърева: Европа съвсем изнагля! (малък отрез):"...4.Европа се спотаи в гънките на своята избирателна амнезия.Какво Европа не желае да си спомни?Декември 1933, Източен пакт СССР и Франция предлагат на Германия, Англия, Финландия, Чехословакия, Полша, Литва, Латвия и Естония Договор за колективна безопасност на Европа; Германия и Полша отказват и провалят Източния пакт.26 януари 1934, пакт Хитлер-Пилсудски Германия и Полша приемат декларация за ненападение. Полша гори от амбиция да участва разчленяването на СССР.18 юни 1935, пакт Рибентроп-Хор Германия и Англия сключват Морско съглашение, което дава възможност на нацистка Германия да построи нови 82 военни кораба, се изравни с военните флотилии на Италия и Франция и да доминира в Балтийско море.25 ноември 1936, Антикоминтерновски пакт подписан от Германия (Рибентроп) и Япония (виконт Кинтомо Мусакодзи), насочен срещу СССР.1936-1939, Испанска гражданска война участват 30 000 интербригадисти от 54 страни; в сражения загиват над 320 000 антифашисти комунисти, социалисти, анархисти; Италия и Германия подкрепят Франко; след разгрома на Републиката хиляди интербригадисти са депортирани в Дахау и Освиенцим; режимът на Франко избива над 1 млн. испански антифашисти; в САЩ наричат интербригадистите недоносени антифашисти, отказват им медицинска помощ, репресират ги по време на маккартизма; Швейцария хвърля интербригадистите в затвора и чак през 2009 г. възстановява техните граждански права12-13 март 1938, Аншлус на Австрия В нощта срещу 12 март в Австрия навлизат германски войски. Австрия капитулира. В 4 ч. сутринта във Виена пристигат Химлер, Хес и Шеленберг; австрийският канцлер Курт фон Шушниг е арестуван и откаран в Дахау и Заксенхаузен. На 13 март в 19 ч. Хитлер влиза тържествено във Виена с бъдещия фелдмаршал Кайтел.10 април 1938 референдум в Австрия и Германия одобрява аншлуса.30 септември 1938, Мюнхенско съглашение подписано от Хитлер, Мусолини, Чембърлейн и Даладие. Англия и Франция, които имат 5 пъти повече и по-добре въоръжени дивизии и могат да пометат Хитлер, обричат на гибел Чехословакия. Чембърлейн уверява Хитлер, че ще получи всичко без война и без забавяне, защото ужасна, фантастична и неправдоподобна е мисълта, че ще трябва да рием траншеи и да носим противогази заради някакви хора, за които нищо не знаем. От север поляците се нахвърлят като алчни хиени на Чехословакия (Чърчил); от юг са другите хиени унгарците; от запад Германия; няма вече Чехословакия, има протекторат Бохемия и Моравия. Полша отказва да пропусне войските на СССР в помощ на Чехословакия. Пътят към войната е отворен.30 септември 1938, пакт Хитлер-Чембърлейн Англия и Германия сключват договор за ненападение.3 октомври 1938, Чърчил Англия имаше избор между войната и безчестието. Тя избра безчестието и ще получи войната.6 декември 1938, пакт Рибентроп-Боне Франция и Германия сключват договор за ненападение.22 март 1939, пакт Рибентроп-Уорбшис Литва и Германия сключват договор за ненападение.11 април 1939, Директива на Вермахта Независимо от съществуващия договор, трябва да решим проблема с Полша окончателно.17 април 1939 СССР предлага на Англия и Франция договор за взаимна помощ; Англия отказва.22 май 1939, пакт Рибентроп-граф Чано (Стоманен пакт) Германско-италиански договор за съюз и дружба, подписан на XVII-та година от фашистката ера, в присъствието на Хитлер и Мусолини; препотвърждава Антикоминтерновския пакт.23 май 1939, съвещание на Вермахта Хитлер: Отпада въпросът дали да пощадим Полша. Остава решението: при първи подходящ случай ще нападнем Полша. До войната остават 3 месеца и 7 дни.31 май 1939, пакт Рибентроп-Мунк Дания и Германия сключват договор за ненападение.7 юни 1939, пакт Рибентроп-Селтер Естония и Германия сключват договор за ненападение.7 юни 1939, пакт Рибентроп-Мунтерс Латвия и Германия сключват договор за ненападение.Сега теглете една черта. И зачеркнете всичко изброено. Изтрийте го от съзнанието си. Това не е било. Не се е случило. Англия и Франция не са подписали смъртната присъда на Чехословакия и респективно на цяла Европа; Полша и Унгария не са разпарчетосвали Чехословакия в съюз с Хитлер; Полша не се е обезсмъртила като хиената на Европа, понеже изобразява невинна жертва; няма Аншлус, няма Герника, няма Антикоминтерновски и Стоманен пакт, няма Мюнхенска сделка.Изобщо никой никога не е сключвал никакви съглашения с Германия. Само Кремъл.23 август 1939, пакт Рибентроп-*** СССР и Германия сключват договор за ненападение.1 септември 1939 Германия напада Полша. Войната започва....."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 36
Dr. Vatnikov
преди 4 години
СССР е същия агресор през ВСВ, както и Третия райх. Няма разлика между тях. СССР напада и окупира Финландия, Литва, Латвия и Естония. Правилно комунистическите символи са забранени, както и нацистките. А на грузинчето, дет изби повече ушаанки от Хитлер, продължават да му правят паметници. Няма толкова мозъчно увредени хора никъде другаде по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още