IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондовете се подготвят за атака над юана

Докато китайската икономика навлиза в криза, спекулантите надушват шанс

08:13 | 02.02.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кайл Бас може да е съвсем сигурен: Неговият хедж фонд Hayman Capital Management се е освободил от повечето от своите инвестиции, пише Wall Street Journal.

Пакети с акции, суровини, облигации - всички тях американският фонд мениджър е продал, за да поеме гигантски залог. Около 85% от общия капитал на хедж фонда според вестника вече са инвестирани в предприятия, които разчитат на обезценяване на китайската валута юан и на хонконгския долар - така наречените къси позиции.

Бас си спечели преди години име, залагайки срещу жилищния пазар в САЩ - и след това спечели около 500 млн. долара. Сега хедж фонд мениджърът от Тексас вярва, че юанът ще се обезцени с до 40 на сто през следващите три години: „Ако искаме да говорим за степента, то ще сме свидетели на нещо много по-голямо, отколкото кризата в САЩ", казва той. 

Очевидно цяла редица добре капитализирани хедж фондове са на същото мнение. Според материала и Greenlight Capital, която през 2008 г. успешно заложи на катастрофата на американската банка Lehman Brothers, разполага с къси позиции, които ще се изплатят в случай на слабост на китайската валута. Хедж фонд мениджърите Стенли Друкенмилър бивш президент на хедж фонда Duquesne Capital Management, и Дейвид Тепър очевидно са позиционирани с частния си капитал срещу юана. 

Залозите са както разбираеми, така и като рискови. Юанът наистина е под натиск: Китайската икономика вече отчете най-бавен ръст от четвърт век, цените на акциите на фондовите борси са като влакче в увеселителен парк, а капиталовите потоци изтичат бързо в чужбина. Hayman Capital започна да разширява късите си позиции през изминалата година, след като хедж фондтр анализира китайската банкова система и разпозна бързото нарастване на дълга като заплаха. Китайската централната банка ще трябва скоро да рекапитализира банките в страната с милиарди долари, гласи оценката.

В допълнение към тревожната информация вероятно и изявленията, направени от легендарния инвеститор Джордж Сорос, също са предизвикали настроения срещу юана. През септември 1992 г. сега 85-годишният милиардер направи залог срещу британския паунд - и спечели рискования си облог на стойност около 1 млрд. долара въпреки ожесточената съпротива от страна на британската централна банка. Сега той нападна и Китай.

Колко негативно Сорос в момента говори за китайската икономика, наскоро се вися и на Световния икономически форум в Давос. Там Сорос прие мнозина на вечеря, за да изрисува ситуацията в света в тъмни краски. По време на глобалната финансова криза от 2008 г. високорисковите заеми за недвижими имоти са били отправната точка, каза Сорос. “Този път Китай е причина". Компаниите в страната са в свръхзадлъжнялост, икономиката се заби в дефлация - т.е. налице е една спирала на спад в заплатите и цените, и за капак Китай изнася тези проблеми в целия свят. “Това е сериозно", пророкува Сорос. “Твърдо приземяване е неизбежно".

Въпреки това има една съществена разлика между залога на Сорос срещу паунда преди четвърт век - сега врагът е силен и решителен. През последната седмица официозът на комунистическата партия Renmin Ribao предупреди инвеститора да не води война срещу юана. Заглавието е красноречиво: “Обявяване на война срещу китайската валута? Ха, ха!"

Китайската централна банка има валутни резерви за около 3300 млрд. долара - и може да ги използва. Ако ползва част от тях, това ще доведе до отслабване на долара и укрепване на националната валута. И тя вече го направи - през последната година и половина резервите вече са се свили с около 700 млрд. долара - а хедж фондовете имат все повече залози срещу юана.

Може би китайското правителство се намира под натиска на т. Нар. „Сорос-Ефект“. Ако достатъчно финансови инвеститори последват легендарния инвеститор, то наистина юанът може да се окаже под сериозен натиск. А това би било самосбъдващо се пророчество.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
А дали мога да бачкам за стинки? Когато акълът ти е на ниво като при теб на стинки, то сигурно е трудно си представиш, че има и такива които работят и получават в други мерни единици.--------------------------------------------------------------------------------------------------ми моя пачи акъл не може в България защото са инако мислещи като теб, но при нормалните може. А не си въобръзявай, че индийците или китайците са много по-прости или африканците .... :)) Само не се залъгвайте, че нема да бачкате за жълти стинки, като дойде момента, а той ше дойде ше го попушим всички together защото онея са х 7 на нас и там конкуренцията е също х 7 в сравнение с нас. А като имаш такава конкуренция, познай кой ше е по-добрия, дали ние или тея ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 8 години
Прави справка в твоите руски медии, да видиш че има и такива читави компании от Китай, които са смесено управление със запада по западен бизнес модел, та те инвестират на вън и ИЗНАСЯТ капитал на вън.А дали мога да бачкам за стинки? Когато акълът ти е на ниво като при теб на стинки, то сигурно е трудно си представиш, че има и такива които работят и получават в други мерни единици. Вместо да бълваш пропаганда си в край енергията в съзидателни цели и тогава от стинки, може и на левове да минеш, а от там и на десетки/стотици/хиляди и т.н - пожелавам ти ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 8 години
Когато има статия за САЩ ще коментирам и нея по същият начин, когато няма коментирам това което има.В Бг медиите и в частност форума на Инвестора се забавлявам с такива които пишат като теб опорки от сутрин до вечер. Чета и гледам всички алтернативни западни медии, че и източни такива - така че имам трезва преценка.Ще ми кажеш ли ти като, човек четящ само руски медии щото всичко друго нали е пропаганда, ще ми обясниш ли този 1 трилион отлив от Китай на какво се дължи или не се споменава? Кажи ми като ги има заводите защо преди няколко месеца почнаха жестоки чистики водени от 100к китайци на улицата от стоманолеарен завод? Защо има ръст на съкратени в преработката в Китай?Също ми е чудно, като не разбираш от нещата, четеш опорки - какъв е този нарцисизъм в теб да кажеш, кой е пормит мозък или не?А за копирането - то е само за вътрешна консумация, какво последно потребява Китайско, което е техен продукт от А до Я?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ти наистина need to know more ..... :)) Китайците могат да бачкат и за стинки а ти моеж ли ?!? Ааа останалот западен кеч може ли ?.... :)) Може дудуци не мое си платиме и билетчето в трамвая.... :)), Китайците попушват с тва попушва и запада ние тоже на първа линия. Те почват да бачкат за стотинки, а тея дет ше *** сме ние, после скивай дали и кво съм разбрал или не съм разбрал ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Да щото само се говори за *** а нищо не се говори за Америката и затова винаги отивам при ***, защото там всичко е ОК само другите ***. Еми съвсем не е така мойто момче. Заводите ше си ги имат, може да затворят западните, но китайските ньет. Технологийте Китай ги е копирал те не са руснаците не ги мисли тях и кой ще погледне към Африка ли ? Ами че тея същите където сега ги гласите да потъват с юана много Африкански държави го приемат като платежно средство .... Ей скивай и ше видиш Африка е "окупирана" от китайци .... Ти сте с промити мозъци щото тука пресата в БГ е манипулирана и е само от USAта а щом в Блумбъргови кажат, че Китай ше мре начи е истина. Ми не не е няма да мре по-скоро запада ше мре т.е. ние но проумяването го оставям на тебе аз не съм икономист разбирач .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
Китайската икономика има нужда от обезценяване на юана за да може да си възвърне конкурентноспособността и изглади дисбалансите. В същото време властите в Пекин имат нужда от враг, като Сорос, когото да обвинят за неизбежният спад на стандарта на китайците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
Internet
преди 8 години
Другарчетата от ЦРУ, изпълнявайки заповед на Обамго, разчитаха така и в Русия. Но там, в Москва, вместо Руската централна банка да пази валутния курс и да си изхарчи резервите преди големите плащания по външния дълг, тя мина на плаващ валутен курс и краварите получиха един много дебел отзад.Това ще стане и в Китай - макар че юанът първоначално ще скочи далеч над сегашните си фиксирани в монетарния механизъм "змия в тунела" нива. Това направиха досега и швейцарците, казахстанците и т.н.С една дума ЦРУ и Обамго пак ще го духат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 9
Internet
преди 8 години
Другарчетата от ЦРУ, изпълнявайки заповед на Обамго, разчитаха така и в Русия. Но там, в Москва, вместо Руската централна банка да пази валутния курс и да си изхарчи резервите преди големите плащания по външния дълг, тя мина на плаващ валутен курс и краварите получиха един много дебел отзад.Това ще стане и в Китай - макар че юанът първоначално ще скочи далеч над сегашните си фиксирани в монетарния механизъм "змия в тунела" нива. Това направиха досега и швейцарците, казахстанците и т.н.С една дума ЦРУ и Обамго пак ще го духат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
Тролчето бай Пешо преди беше Щерев, МАдам и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
Тролчето бай Пешо преди беше Щерев, МАдам и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още