IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли свободен пазар в САЩ?

Той престана да съществува с премахването на Бретън-Уудската валутна система, смята Стив Лонегън от организацията American Principles in Action

13:17 | 13.09.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Има ли свободен пазар в САЩ?

Свободният пазар не съществува. Това пише директорът по паричната политика на американската консервативна организация American Principles in Action Стив Лонегън за MarketWatch

Докато добронамерените консерватори и либертарианци тръбят за защитата на сводобния пазар, а либералите обвиняват същия този свободен пазар за голяма част от нещастията по света, неприятната, но сурова истина е, че свободнен пазар няма.

Свободният пазар престана да съществува преди над 40 години, когато американският президент Ричард Никсън сложи край на Бретън-Уудската валутна система. По този начин Никсън заби кол право в сърцето на свободния пазар, тъй като последният не може да съществува без принципите на тази система.

Той не може да съществува в чистия си вид, защото самите пари, които са основата на икономиката, сега са просто хартийки - „законно платежно средство за всички дългове, обществени и частни“. Стойността на парите се контролира не от свободния пазар, а от федерална агенция – Федералният резерв, която мисли, че това ѝ дава властта да контролира икономиката.

Консерваторите се застъпват за просперитета в условията на свободен пазар. И след това си затварят очите за контролираното от централната власт неизчерпаемо печатане на пари, което облагодетелства най-вече големите банки, големия бизнес и големите инвеститори в страната. Системата на централно планиране на Федералния резерв надува балони на финансовите пазари, а цените на активите не се основават на увеличаване на производството, а на увеличеното предлагане на долари.

Фед разшири паричния агрегат M1 до стряскащите 2,8 трлн. долара от 1,34 трлн. долара само за 10 години – увеличение от над 100% в рамките на едно десетилетие.

Един урок по икономика, който повечето американци разбират, е, че търсенето и предлагането определят цената. Ако търсенето остава непроменено, колкото повече пари печата Фед, толкова по-малка стойност имат те.

Лявото политическо пространство пък недоволства от застоя на заплатите и поскъпващата издръжка на живота, и с право. Но то също игнорира, като дори окуражава политиката на евтини пари на Фед, която е основната причина за замразения ръст на заплатите и повишаващата се цена на живота.

Ако инфлацията нараства с по 1% годишно, а заплатите не растат, то инфлацията изяжда част от заплатите, като това се натрупва с времето. Ако лихвените равнища пък са под нивото на инфлацията, това изяжда спестяванията на милиони американци.

И така в САЩ, предполагаемият бастион на свободния пазарен капитализъм, не съществува такова явление. Свободният пазар е изместен от система на преразпределяне на доходите, обратна на принципа на Робин Худ, вземаща от бедните и даваща на богатите, съчетана с най-високите ставки в света на корпоративен подоходен данък и задушаващи производителността регулации.

Единствената възможност да бъде върнато благоденствието в американската икономика, пазарът на труда да се подобри, а заплатите да растат, благодарение на растящото търсене на работна сила, е системата на Федералния резерв да бъде променена и върната към основната ѝ задача – да управлява долара така, че той да има стойност като златото.

Това може да бъде постигнато чрез правенето на долара конвертируем в злато и деноминиранаето му в ценния метал. Тази система е донесла едни от най-големите печалби на работещото население в историята. Правителството трябва просто да се върне към изпитания начин за обогатяване на мнозинството. Защото от безразборното печатане на пари от Федералния резерв няма полза.

Конгресът е загърбил конституционната си отговорност, описана в чл. 1, параграф 8 на Конституцията „да сече монети, да регулира тяхната стойност...“ Конгресът трябва да упражни своята власт и чрез оценка на фактите да прецени коя система работи и коя не.

САЩ се нуждаят от лидери, които не се страхуват да отстранят системата на Федералния резерв. Затова организацията American Principles in Action е създала уебсайта Fixthedollar.com. Той е създаден да ангажира работещите американци като хората, които определят стойността на парите си. Гражданите трябва да потърсят отговорност от следващия президент за спиране на безкрайното печатане на пари, водещо до бавно разкриване на нови работни места.

Лидерите и на двете водещи партии обаче са привикнали към политиката на евтините пари, напечатвани от нищото. Независимо дали са представяно като либерална програма за благосъстояние или нужно средство за война в Ирак, евтините пари способстват за нарастване на правителството. А както е казал Томас Джеферсън: „Историята показва, че когато правителството расте, свободата намалява“.

Евтините пари на системата на Фед могат да доведат единствено до ограничаване на свободата, убивайки мечтата за просперитет на свободния пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 14
Danny666
преди 9 години
Ами за да излезнеш от клетката тряв да ПРИЗНАЕШ че живееш в такава.Значи казването на истината НЕ Е ОБИДА !Това да си против др. Путин НИКОГА ама НИКОГа не ме прави ЗА др. Обама.Само че на промити мозъци ОСОБЕННО червените щом не си за значи си против. Не можеш да отречеш мигновенното появяване под статии за Русия на изброените другари.Най-противна е дезинформацията и ЛЪЖАТА с която се ОПИТВАТ да осемен. другите. Във всичките ми постове показвам едно единствено нещо Америка НЕ Е ПРАВИТЕЛСТВОТО капиш и постнах десетки линкове на КРИТИКА и ПРИЗИВИ за борба. ЗАЩОТО в АМЕРИКА напук на червените тикви ВСЕ ОЩЕ има свобода и мислещи хора.Дай ми факти един ПРОТЕСТ на РУСКИ МУЖИЦИ с/у ВОЙНАТА в Крим ! Тази червена ПИЯНА СМРАД ни се набутва АРОГАНТНО от дрищещи по форумите ***. Като ЗАЙГЕЙСТ истини оплетени в ЛЪЖА..Russian human farm да го духат? Нокой не може да им помогне ако те САМИТЕ не излезат от ФЕРМАТА. Така че моля не изпитвам съжаление към ДОБРОВОЛНИ РОБИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Дани пуснал си някво видео тука, а след това (и преди това) говориш така все едно сам не си го гледал. Квалифицираш хора като комунисти или червени *** или някви други обиди, неща, които ни би трябвало да мислиш ако наистина вярваш в това видео. Или може би за тебе е важно да се радваш на хората, които са в USA human farm, а другите от Russian human farm да го духат? Не мога да ти разбера логиката. Ако си над нещата, значи трябва да си и над тези дребни сплетни по медиите, които същото това филмче твърди, че са корумпирани. Изобщо русофоб ли си, американофил ли си, изобщо някакъв такъв ли си ако си над нещата, нещо не ми е ясно. А преди ти се кефех на коментарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
Danny666
преди 9 години
За 5-те минути дето си ми отговорил ми стана ясно как приемаш чужди аргументи ха ха ха ИЗЛЕЗ ОТ КЛЕТКА до..ък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 20
Danny666
преди 9 години
*** аз никога не съм претендирал за нияо тука ха ха хаОбаче факта че УСМИВАТ откровеннатат ти ТЪПОТИЯ ( не само на тебе а и на други сладури с претенции ) наистина е ОТВРАТИТЕЛЕН. Как смея да усмивам РЕДОВНИТЕ коментатори календар, МАВИ ***, НОБЕЛ ( имаше там един шлйоко с златна паричка под ника ) .Погледни това сладур. The Story of Your Enslavement https://***.youtube.com/watch?v=Xbp6umQT58AЗадръстен си мили. вземи малко РАЗШИРИ МИРОГЛЕДА че в тази клетка дето са те натикали нема излизане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Благодаря ти, другарю Danny. Толкова си умен и величествен, че никога не бих могъл да те достигна. Но какво да направя - толкова си мога. Ти всъщност прочете ли ми коментара, или този път пропусна? Според статистическите проучвания ти допринасяш най-много за комунистическата пропаганда и платените клакьори са в паника, защото ще им изядеш хляба на всичките. Методът ти да предизвикваш отвращение е направо гениален и в най скоро време ще бъде възприет и от останалите. Мнозина вече започнаха. Така че, ура другарю, продължавай - ние сме с теб. Жалко, че имаме още толкова много да учим. Втори като тебе няма на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 29
Danny666
преди 9 години
Горкият толкова си *** и промит. Бегай под статийте за др. Путин да дриштиш. Ако имаш малко акъл в павираната червена кратуна дето наричаш глава и погледаш малко оу линковете които постваш ще разбереш нещо :) УВИ ТИ ДОРИ НЕЗНАЕШ АНГЛИЙСКИ.За което с право мога да те нареча ***, защото знаенето на англ. ще ти отвори прозорец към знания които на никой друг език ( за съжаление ) НЯМА.Апропо приготви ли партизанската раница и анурака за посещението на МУМИЯТА НА ЛЕНИН ? Чух че др. Мави и Календарчо вече се записали Плуй в мир :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още