IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли свободен пазар в САЩ?

Той престана да съществува с премахването на Бретън-Уудската валутна система, смята Стив Лонегън от организацията American Principles in Action

13:17 | 13.09.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Има ли свободен пазар в САЩ?

Свободният пазар не съществува. Това пише директорът по паричната политика на американската консервативна организация American Principles in Action Стив Лонегън за MarketWatch

Докато добронамерените консерватори и либертарианци тръбят за защитата на сводобния пазар, а либералите обвиняват същия този свободен пазар за голяма част от нещастията по света, неприятната, но сурова истина е, че свободнен пазар няма.

Свободният пазар престана да съществува преди над 40 години, когато американският президент Ричард Никсън сложи край на Бретън-Уудската валутна система. По този начин Никсън заби кол право в сърцето на свободния пазар, тъй като последният не може да съществува без принципите на тази система.

Той не може да съществува в чистия си вид, защото самите пари, които са основата на икономиката, сега са просто хартийки - „законно платежно средство за всички дългове, обществени и частни“. Стойността на парите се контролира не от свободния пазар, а от федерална агенция – Федералният резерв, която мисли, че това ѝ дава властта да контролира икономиката.

Консерваторите се застъпват за просперитета в условията на свободен пазар. И след това си затварят очите за контролираното от централната власт неизчерпаемо печатане на пари, което облагодетелства най-вече големите банки, големия бизнес и големите инвеститори в страната. Системата на централно планиране на Федералния резерв надува балони на финансовите пазари, а цените на активите не се основават на увеличаване на производството, а на увеличеното предлагане на долари.

Фед разшири паричния агрегат M1 до стряскащите 2,8 трлн. долара от 1,34 трлн. долара само за 10 години – увеличение от над 100% в рамките на едно десетилетие.

Един урок по икономика, който повечето американци разбират, е, че търсенето и предлагането определят цената. Ако търсенето остава непроменено, колкото повече пари печата Фед, толкова по-малка стойност имат те.

Лявото политическо пространство пък недоволства от застоя на заплатите и поскъпващата издръжка на живота, и с право. Но то също игнорира, като дори окуражава политиката на евтини пари на Фед, която е основната причина за замразения ръст на заплатите и повишаващата се цена на живота.

Ако инфлацията нараства с по 1% годишно, а заплатите не растат, то инфлацията изяжда част от заплатите, като това се натрупва с времето. Ако лихвените равнища пък са под нивото на инфлацията, това изяжда спестяванията на милиони американци.

И така в САЩ, предполагаемият бастион на свободния пазарен капитализъм, не съществува такова явление. Свободният пазар е изместен от система на преразпределяне на доходите, обратна на принципа на Робин Худ, вземаща от бедните и даваща на богатите, съчетана с най-високите ставки в света на корпоративен подоходен данък и задушаващи производителността регулации.

Единствената възможност да бъде върнато благоденствието в американската икономика, пазарът на труда да се подобри, а заплатите да растат, благодарение на растящото търсене на работна сила, е системата на Федералния резерв да бъде променена и върната към основната ѝ задача – да управлява долара така, че той да има стойност като златото.

Това може да бъде постигнато чрез правенето на долара конвертируем в злато и деноминиранаето му в ценния метал. Тази система е донесла едни от най-големите печалби на работещото население в историята. Правителството трябва просто да се върне към изпитания начин за обогатяване на мнозинството. Защото от безразборното печатане на пари от Федералния резерв няма полза.

Конгресът е загърбил конституционната си отговорност, описана в чл. 1, параграф 8 на Конституцията „да сече монети, да регулира тяхната стойност...“ Конгресът трябва да упражни своята власт и чрез оценка на фактите да прецени коя система работи и коя не.

САЩ се нуждаят от лидери, които не се страхуват да отстранят системата на Федералния резерв. Затова организацията American Principles in Action е създала уебсайта Fixthedollar.com. Той е създаден да ангажира работещите американци като хората, които определят стойността на парите си. Гражданите трябва да потърсят отговорност от следващия президент за спиране на безкрайното печатане на пари, водещо до бавно разкриване на нови работни места.

Лидерите и на двете водещи партии обаче са привикнали към политиката на евтините пари, напечатвани от нищото. Независимо дали са представяно като либерална програма за благосъстояние или нужно средство за война в Ирак, евтините пари способстват за нарастване на правителството. А както е казал Томас Джеферсън: „Историята показва, че когато правителството расте, свободата намалява“.

Евтините пари на системата на Фед могат да доведат единствено до ограничаване на свободата, убивайки мечтата за просперитет на свободния пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 18 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Нормално ли е това положение на нещата? В никакъв случай, но проблема с натрупания дълг в системата е налице и е неизбежно да му се търси решение : мисля, че обективния поглед в/у реалността сочи, че огромна част от него , е просто абсурдно да се очаква да бъде изплатен => остават два възможни подхода : а) не контролиран фалит на системата, с риск за тоталния й разпад и б)контролираното му обезценяване, при което съществува теоретична възможност за съхранение на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
2.Удобно се заобикаля една такава даденост: средно-статистическия представител на западното общество е до ушите затънал в дълг (непосредствен пример - съседната статия за датската потребителска задлъжнялост). Кога се облекчава дълга на тези хора (които очевидно представляват масовия случай)? Когато валутата поевтинява или когато поскъпва? Смятам, че без този ефект от облекчаване на дълговото бреме (при наблюдаваните размери на проблема) системата ще рухне, следователно това (обезценяването на валутата) е рационален подход (в рамките на тази система и този инструментариум за реакция, който е на разположение). Такъв подход препятства разпада на системата (т.е. настъпването на хаос) и обслужва интереса на болшинството агенти в системата т.е. свръх задлъжнелите потребители, компании, държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Относно въвеждане на рестрикции в/у паричното предлагане или някаква разновидност на златния стандарт (като проблем засегнат в статията), смятам за съвсем уместно, разглеждането на два такива въпроса:1.Как ограниченото парично предлагане при рестриктивен модел, като всяка разновидност на златния стандарт, ще помогне за: а) съживяване на търсене и потребление (които стагнират дори при разхлабена монетарна политика) и б) ръст на трудовото възнаграждение, след като ще е на лице ситуация, в която хората се конкурират за един свит по обем ресурс (съкратената парична маса), в условие на депресирано търсене (т.е. свиване в предлаганата работа)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Оставете селския *** на мира. Стига му, че е ***, не го мъчете и вие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 6
trendline
преди 9 години
Дани идва да се лекува у нас, че там скъпо.Ей не сварвам да си водя записки. Такива уроци по капитализъм няма в учебниците. Може и за министър на финансите в Щатите да те вземат. Я Симеон Дянков как дръпна напред. Ние селяците тука не те заслужаваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 12
Danny666
преди 9 години
Забравих, едни филмче за другаря ЧЕ ГЕВАРА.СЪДИСТ,СЕКСУАЛНО ИЗВРАТЕ, УБИЕЦ и какво ли още не.Но най-вече БОРЕЦ ЗА СВОБОДА ха ха ха като другаря ПУТИН :)https://***.youtube.com/watch?v=1eMLk1nQh5o
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 15
Danny666
преди 9 години
Хайде още един балкански *** раздаващ диагнози :)Ами знам че съм болен и за това съм тука да се ЛЕКУВАМ безплатно ха ха ха...Запишисе за посещение на мумията в Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 4
Илко
преди 9 години
Така е! Еърбюс продава в долари дори и в Гейропа, което си е пълна простащина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 13
Илко
преди 9 години
Русофобията е психическа болест! Прегледай са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 13
Danny666
преди 9 години
Пич стъкнат съм в това село и освен кръчма тука нема друго забавление.Обещавам днес си тръгвам и повече нема да пиша и ред. Нека си дрищат милите ( пенсии от ДС и *** продукт на ДЪРЖАВНАТА образувателна с-*** ).Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още