IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кейнс би решил дълговата криза

Един от уроците на историята е, че националните дългове трябва да се управляват по начин, който не унищожава икономиката и умерения политически център

08:50 | 17.05.12 г. 83
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Кейнс би решил дълговата криза

Преди почти 100 години един млад служител на британското финансово министерство се опитал да посъветва европейските политици за това как прекалено големите външни дългове могат най-добре да бъдат управлявани.

Има, твърдял той, граница, до която дадена страна може да обслужва дълговете си. Тези, които очакват плащания отвъд тази граница ще бъдат разочаровани. Опитите на кредиторите да изискват по-нататъшни плащания ще се окажат политически опасни.

„Ако страните длъжници все пак се съгласят с наложените им условия, те определено няма да успеят да спазят някои от тях. Така напрежението ще се повиши навсякъде“, пише младият икономист.

Той препоръчвал дълговете на редица европейски страни да бъдат преструктурирани – план, който с един подпис би разрешил част от проблема.

Когато предложението му било игнорирано от правителствата кредитори, Джон Мейнард Кейнс напуснал работа и се оттеглил, за да напише „Economic Consequences of the Peace“ (Икономическите последици на мира), пишат Маркъс Милър и Робърт Скиделски от Университета Уоруик в коментар за Financial Times.

В днешна Европа ролите са разменени. Не Германия страда под непосилно дългово бреме, а нейните партньори от Южна Европа.

Какъв е съветът на Германия?

Стриктно прилагане на бюджетни икономии. Страни със значителни дългове трябва да повишават данъчното бреме и да ограничават разходите си, независимо какви са последствията за реалната икономика. Ангела Меркел харесва да припомня саксонската мъдрост: „В дългосрочен план не можете да харчите повече, отколкото печелите“.

В основата на германската позиция е схващането, че решаването на дълговите проблеми е единственият приоритет на длъжника. От своя страна Кейнс споделя виждането, че кредиторите и длъжниците трябва заедно да положат усилия за решаването на проблема, тъй като за натрупването на дълговете са отговорни и двете страни.

Икономическият ефект от тази политика е все по-очевиден. За разлика от САЩ и страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия и Китай) Европа на практика е в стагнация, от която в близко бъдеще няма надежда да се измъкне. Дълговите проблеми също не са разрешени.

След като обезпечение за суверенния дълг е способността на гражданите да плащат данъци, рецесията и безработицата сериозно подкопават възможностите за обслужване на задълженията, както и доверието на капиталовите пазари. Доказателство за това е нарастващата доходност по облигациите на страните от южна Европа.

Политическите последици са още по-тежки. Разговорите за сформиране на правителство в Гърция се провалиха. Това не е учудващо – няма правителство, което да може да подкрепи подобни мерки и в същото време да разчита на подкрепата на гласоподавателите.

Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 2 rate down comment 0
Lemon's
преди 11 години
Дани точно така, ако икономиката беше наука нямаше да има гладуващи това "уравнение" щеше да бъде решено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Не знам за другите "науки" /"икономика" примерно :)/ , но по физика, биология, химия, география и прочие, много си бягал от час! И ако "живот" и "съществуване" за теб са синоними....лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Подкрепям Бате Пешо и Дани.Икономиката е като хранително-вкусовата промишленост. За организма ни е много по-просто, полезно и ефективно да погълне едно парче сварено или печено месо вместо един кремвирш, но за да се произведе един кремвирш, е ангажиран колосален интелектуален, материален и енергиен потенциал. Резултатът накрая е здравословни проблеми и неясно защо издухани във въздуха купища пари за нещо, в което няма месо. Единствената полза е, че незнайно колко човека по веригата от производители на машини за кремвирши, добавки, опаковки и какво ли не още са си получили парите за участието в измамата...Ако някой има проблем да ме разбере, значи е закоравял икономист... :lol:П.С. Боянчо, много си се разпенил, бре! Почини малко! :) На теб случвало ли ти се е германец да ти предлага 4 до 8% рушвет, за да ти даде пари на заем, или по-точно - машина на лизинг? На мен ми се е случвало. Я сега да видим колко си умен и дали ще познаеш защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
Проба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 2
Danny666
преди 11 години
Бате Пешо поздрави . Стигнал си до истини които за доста хора са НЕЛИЦЕПРИЯТНИ. Псевдо науката икономика ВИНАГИ е била такава, ШАРЛАТАНСКИ теории с претенции на закони !Задай следният въпрос към многоуважаваните икономисти:Господа дайте една КОНСТАНТА от вашата "наука" !Щото да ме прощавате ама когато 2+2 = на ЗАВИСИ всичко свършва.А относно КениГи ами, че човека си е бил комуношарлатан. Докато има намеса на държавата в икономиката ВИНАГИ резултата е един си същ. Девалвиране на валутата и фалит !!!Каролев е прав за едно СЕГАШНАТА ситуация е коренно различна и тези шарлатанотеории са неприложими. Физическият лимит на системата ( достигнат в енергиино отношение ) е залог за това, че те не работят вече.РАЗТШЖА ВЪВ ВСЯКА ИКОНОМИКА Е КРАЕН !!! Стигнем ли до лимита на системата като цяло ( разбирай земята ) опциите ни са изчерпани и ставаме като с-*** от скачени съдове. Ако растът едни то други ПОТЪВАТ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 0
astra.v
преди 11 години
Статията звучи разумно. То и Кейнс е бил умен човек, но теорията за еластичните пари е тотално изкривена от хора като Пол Кругман. еластични пари означава монетарни стимули по време на криза и намаляване на паричната маса в "хубави" години. Какво предлагат икономисти като Кругман. Ако няма криза печатайте пари, ако има криза печатайте още повече пари. Колкото и да е еластичен монетарния ластик ако само го опъваш ще се скъса. Гърците са разглезени деца. Дори и най-умерените решения, пак ще бъдат спряни с стачки. Май излизане от еврото е най доброто за тях. да си направят инфлация и така да им намалеят заплатите като покупателна способност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 11 години
bzm нали точно това ти обяснявам.Законите си действат и не се интересуват от това дали знаем за тяхното съществуване.И още по лошо не се променят както на нас ни е изгодно а са неизменни.Та не разбрах според кой точно закон на физиката пчелата не може да лети?И още нещо ще ти кажа това че някакви хора са записали нещо като закон съвсем не означава че това е точно така.Никой природен закон няма да се обади по телефона на някой физик и да му каже да така е или тука ти грешката поправия.Закона си действа а физика или химика какво е написал няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
"Да ти си същия като написалия статия, ползва заучени фрази ръга ни тука някаква теория от рода на ама какво би станало и какви щели да бъдат последствията и подобни ала бала тъпотии. В крайна сметка нищо смислено и нищо да се предложи като по-добър вариант, ади дай си варианта по-умния като си голям разбирач, че това било лош вариант да се посмеем тука. " Това мисля се отнася за това което си написал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Много елементарно, Германците разбраха как са се действа с южните народи (като нашия също). Поставяш му някаква цел, знаейки че няма да я постигне за да постигне поне тази която ти си решил, че може да я постигне реално. Относно статия тя е *** по една единствена причина и тя е че когато е живял Кейнс не е имало ЕС, не е имало ЕЗ, не е имало обща валута от няколко държави, не е имало свободен пазар, а е имало затворени малки икономики със силни протекции които са били МНОГО МНОГО по-лесни за управление. И далеч още много повече различия, които са присъщи на сегашната ситуация, така че е смешно да се пише статия с такова заглавие. Да Кейнс за времето си е бил велик икономист, но тая статия е подигравка с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Да такъв беше плана преди 2 години, но какво се оказа, че Гърция си е една пирамида в която никой не иска да работи, само да получава. Съответно никакви реформи една продължителна игра на "ако не ни давате всички потъваме", до момента в който всички в Европа да бъдат запознати с истинското положение в Гърция и да се подготвят да ги изритат. Икономиката на Гърция е паразитна икономика тя се държи на лапане на гърба на другите, без грам мисъл да допринесат с нещо за общото благо. Когато ЕЗ е правена, никой в Германия не си е помислял, че може да има толкова нагли "европейци" и когато вече Европа е натисната от икономиките на Китай, Индия и т.н. няма вече възможност да храни търтеите и им казва открито или се реформирайте с наша помощ или ще ви изритаме. Гърците кво правят НИЩО. Еми остава само да ги изритат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още