IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кейнс би решил дълговата криза

Един от уроците на историята е, че националните дългове трябва да се управляват по начин, който не унищожава икономиката и умерения политически център

08:50 | 17.05.12 г. 83
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Кейнс би решил дълговата криза

Преди почти 100 години един млад служител на британското финансово министерство се опитал да посъветва европейските политици за това как прекалено големите външни дългове могат най-добре да бъдат управлявани.

Има, твърдял той, граница, до която дадена страна може да обслужва дълговете си. Тези, които очакват плащания отвъд тази граница ще бъдат разочаровани. Опитите на кредиторите да изискват по-нататъшни плащания ще се окажат политически опасни.

„Ако страните длъжници все пак се съгласят с наложените им условия, те определено няма да успеят да спазят някои от тях. Така напрежението ще се повиши навсякъде“, пише младият икономист.

Той препоръчвал дълговете на редица европейски страни да бъдат преструктурирани – план, който с един подпис би разрешил част от проблема.

Когато предложението му било игнорирано от правителствата кредитори, Джон Мейнард Кейнс напуснал работа и се оттеглил, за да напише „Economic Consequences of the Peace“ (Икономическите последици на мира), пишат Маркъс Милър и Робърт Скиделски от Университета Уоруик в коментар за Financial Times.

В днешна Европа ролите са разменени. Не Германия страда под непосилно дългово бреме, а нейните партньори от Южна Европа.

Какъв е съветът на Германия?

Стриктно прилагане на бюджетни икономии. Страни със значителни дългове трябва да повишават данъчното бреме и да ограничават разходите си, независимо какви са последствията за реалната икономика. Ангела Меркел харесва да припомня саксонската мъдрост: „В дългосрочен план не можете да харчите повече, отколкото печелите“.

В основата на германската позиция е схващането, че решаването на дълговите проблеми е единственият приоритет на длъжника. От своя страна Кейнс споделя виждането, че кредиторите и длъжниците трябва заедно да положат усилия за решаването на проблема, тъй като за натрупването на дълговете са отговорни и двете страни.

Икономическият ефект от тази политика е все по-очевиден. За разлика от САЩ и страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия и Китай) Европа на практика е в стагнация, от която в близко бъдеще няма надежда да се измъкне. Дълговите проблеми също не са разрешени.

След като обезпечение за суверенния дълг е способността на гражданите да плащат данъци, рецесията и безработицата сериозно подкопават възможностите за обслужване на задълженията, както и доверието на капиталовите пазари. Доказателство за това е нарастващата доходност по облигациите на страните от южна Европа.

Политическите последици са още по-тежки. Разговорите за сформиране на правителство в Гърция се провалиха. Това не е учудващо – няма правителство, което да може да подкрепи подобни мерки и в същото време да разчита на подкрепата на гласоподавателите.

Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Разбира се, след подобни прозрения са се появили и левичарските теории, според които процесът трябва да бъде контролиран чрез по-малки дисбаланси, като целта е да се постигне постепенно затихване на тези вибрации, сиреч социално равенство.Проблемът е, че в ЕС и САЩ, където вече за шамар на дете или псувня на куче вкарват в затвора, няма политик, който да каже на половината население там, че трябва физически да изчезне, защото е тъпо, некадърно и неинициативно. Това население, за да строи луксозни приюти за кучета и да издържа кучешка полиция, трябва да има самото то приличен живот и затова трябват пари, а те се взимат назаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Как Кейнс би решил дълговата криза Не и днес ! Скоро ще се сринат и облигациите . Механизмите за стимулиране отдавна са се преизчерпали и минали на червено. Всяко лекарство когато се предозира се превръща в отрова .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Кризата сама по себе си е системна, или екзистенциална. Нека приемем, че парите, изразяващи наличните блага в системата, са някакво определено количество. Самият постулат на либерализма, че по-умните, по-работливите и по-....така нататък, заслужават повече, води до натрупване на блага у едни за сметка на други. Все по-голямата концентрация на блага в едни точки на системата води до изчерпването им в други и съответно до дисбаланс на енергийно ниво. Това е физически процес и се подчинява първо на физическите закони. Защо парите и благата, които те представляват са енергия, отговор има в квантовата механика.Разбира се, следва преразпределяне на енергиите и колкото по-полярни са били дисбалансите, толкова е по-голяма амплитудата на махалото и толкова по-бурен и по-дълъг е процесът на балансиране.Тук е и цялата диалектика умните, кадърните и богатите не могат без тъпите, некадърните и бедните, те са едно цяло Лао Дзъ. Даже понякога успешно си сменят местата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
причината за кризата ? Причината е ясна - дълго прилагана политика на стимулиране от ФЕД след 90 г. при много ниски лихвени нива доведе до системно изкривяване . Ще се опитам да систематизирам на бързо причините : 1. Федералния резерв поддържа в продължение на 20 г. ниски лихви 2. При равни други условия обаче толкова масирано предлагане на пари би трябвало да надуят инфлацията 3. Обаче вноса на евтини стоки от Китай реално натиска средното ценово равнище ниско и натиска инфлацията надолу 4.Инфлацията се проявява само в секторите в който реално няма възможност за внос стоки и да натиска цените надолу - недвижимите имоти . 5. Всички са щастливи от новото перпето мобиле в икономиката и всички предпазни бариери са махнати всички се кланят на неолиберализма и монетаризма - дълговете се надуват до безкрайност .6.Комбинацията от ниски лихви и липса на правила създадоха компании мастодонти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 0
aneta5
преди 11 години
Погрешно е да се смята,че кризата е само дългова и че трябва да се реши само тя.Наистина банките и финансовите спекуланти,както и МВФ и СБ хванаха за гушите правителствата и на практика управляват света.Те раздават пари,които нямат и искат да им бъдат върнат с непосилни лихви,които загробват,както икономиката,така и държавите,а и обикновените си кредитополучатели.На практика се изисква един дълг да се върне в петорен размер,а ако същия се рефинансира от друга банка и лавината няма след това е непредвидима по своето опустошение.Само,че не това е главния проблем.Първо трябва да се търси отговор защо държавите изпадат в положение да търсят постоянно кредити,вместо да просперират и да се издържат от данъци.Причините за кризата са неолибералния модел и глобализацията.Държавите,които са се отказали от важните сектори в икономиката,които носят влияние и печалба като енергетика,транспорт,съобщения и други са в положение да зависят от капризите и спекулациите на т.нар инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Абе в крайна сметка исках да се включа с някоя глупост и аз:) (както повечето пъти) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Предполагам е вярвал в теорията си както Нютон е вярвал, че е прав. И най вече просто е нямало други теории...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
dean.jordanov имай срам от БОГА бе човек ! Как може да сравняваш МОШЕННИКА КЕЙНС със сър Айзък Нютон ???Нищо което Кейнс предлага РАБОТИ !!! Всичко е кражба и трансфер или перверзията на счупените стъкла. Държавата НЯМА място в управлението на икономиката. Пазар и конкуренцият в ясна законова рамка това е истината. Другото е перверзия ( като соцялните модели на Европа ) и рано или късно требе да се плати сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
ок искате паралел м/у икономика и точна наука, ще пробвам:Идеите на Кейнс са като физиката преди Теорията на Относителността н Айнщайн, т.е. работи перфектно в една малка затворена система-частен случай. За разлика от Икономиката, във Физиката се е появил Айнщайн и я е раздрусал из основи, с доста по обширна теория, която обхваща поне обозримата от телескопите ни Вселена, за по-нататък не се знае. Но икономиката буксува много здраво в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
Хахахаха То бива глупости да се пишат... Ето какво се получава когато образованието ти е базирано на градски легенди и вярване на всичко написано по интернет/вестници или чуто по телевизията. Я ги дай насам тия закони. Поне знаем защо много хора се връзват на икономически шарлатани като Кейнс, Кругман и компания. Ако не може да разграничаваш улични слухове от точна наука като физиката, какво остава за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още