IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депресията ще продължи до 2031 г.?

Паралелите между настоящата криза и Дългата депресия от 19-ти век са впечатляващи, коментира Матю Лин за MarketWatch

14:51 | 14.12.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Депресията ще продължи до 2031 г.?

В ретроспекция не беше трудно да се види как пазарите стават опасно нестабилни. Германия току що беше въвела нова валутна система, наводнявайки Европа с евтини германски пари. Гърция се присъедини към валутния съюз между Италия и Франция, но продължаваше да изпитва затруднения. Финансовите пазари бяха дерегулирани. Новите технологии трансформираха производството и комуникациите, позволявайки на капиталовите потоци да преминават границите със скоростта на светлината, а една мощна нова индустриална сила наводняваше света с евтини стоки, унищожавайки старите икономики. Когато настъпи колапсът, той беше повече от очакван.

Пророчество за Лондон, Ню Йорк и Берлин през 2012 г.? Не съвсем.

Това е описание на Виена от 1873 г. През тази година, след един от най-впечатляващите колапси за всички времена, австрийските пазари предизвикаха фалити в цяла Европа, последвани от не по-малко драматични сътресения в Ню Йорк. Това беше началото на Дългата депресия – период на волатилност, висока безработица и пазарни спадове, продължил цели 23 години до 1896 г.

Матю Лин, изпълнителен директор на Strategy Economics и автор на ”The Long Depression: The Slump of 2008 to 2031” (Дългата депресия: Кризата от 2008 до 2031 г.) сравнява сегашната ситуация с пазарните сътресения от края на 19-ти век.

Паралелите са забележителни, пише авторът в коментар за MarketWatch. Обединението на Германия и въвеждането на златния стандарт водят до икономически бум край Рейн. Като резултат евтини германски пари наводняват Европа.

Гърция току що се е присъединила към Латинския валутен съюз – неуспешен опит за сливане на валутите в Европа.

Банките са дерегулирани, което е и една от причините толкова много германски капитали да са инвестирани на борсата във Виена.

Телеграфът създава възможност за непосредствена комуникация и това помага за разпространението на европейската криза в Ню Йорк.

САЩ е в процес на индустриализация и трансформира глобалната икономика по същия начин, както Китай през последното десетилетие.

Всички тези фактори заедно създават огромен балон, спукването на който води до тотален колапс. Последвалата депресия, въпреки че е трудно да бъде измерена напълно точно, продължава повече от две десетилетия. Ако депресията, която последва катастрофата от 2008 г. се окаже със същите мащаби, тя ще продължи до 2031 г.

Вярно, историческите паралели никога не са напълно прецизни. Дългата депресия от 1873 г. до 1896 г. няма да се повтори едно към едно, нито пък задължително ще продължи точно толкова дълго. Тя обаче, е доста по-поучителен епизод отколкото Голямата депресия от 30-те години на 20-ти век.

От нея могат да се извлекат следните 5 урока:

Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Сидни Морнинг Хералд" пише: "Американският високопоставен генерал Мартин Демпси призна, че е извънредно загрижен за оцеляването на еврото." И добави: "Има потенциал за граждански размирици и разпадане на ЕС." Странно е по въпрос от такъв характер да се изказва военно лице! Още по-странно е, когато тези думи идват след информацията, че в САЩ е приет законопроект, чието подписване означава превръщането на Щатите в бойна зона. Не намеква ли генерал Демпси, че Европа трябва да последва примера на Вашингтон и да постъпи по същия начин? Това няма да е странно, защото по всичко личи, че целта - Новият световен ред - може да бъде постигната само и единствено чрез подобни методи. А и Божието слово казва съвсем същото: Принудата ще е начинът, който ще противопоствят на волята ни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА Е ЧАСТ ОТ ПЛАНА НА ГЛОБАЛНИЯ ЕЛИТ!Според циничното изявление на Дейвид Рокфелер, "наднационалната власт на интелектуалния елит и световните банкери е за предпочитане, пред правата на народите на самоопределение". Проблемът на САЩ идва когато юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. Последните години стана много популярна думата "глобализация". При което, често твърдят, че това е природен, необратим процес. Но малцина се замислят, че главният въпрос на глобализацията е въпросът за властта. И по-точно, за завземането властта на планетата Земя, от страна на група окултисти (статанисти), с цел установяване на световно правителство. Тайните ръководители на сегашната измамна борба с "терористическия интернационал", жадуват да предизвикат глобален хаос - "гигантско социално сътресение", Русия да се въвлече в изтощителна война на неколко фронта, а ислямските страни да се поставят на колене. Целта на Федералният Резерв е държавата САЩ - да фалира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Mesoiadess,истина е, че през последните 295 г. хората се раждат при наличност на Грешката на Джон Лоу.Жалко е, че специалистите са пропуснали много време за правилна преценка на нейна същност и катастрофална роля в живота и все още много от тях продължават необосновано да я приемат за наследена нормална стопанска практика, която ще остане за вечни времена.В стопанство с Незлатни пари, при запазване на разкритата "Грешка на Джон Лоу" не е възможно да се осъществи желано успешно спасение от стопанска криза, защото в тази изостанала стопанска среда и при условия на постигнат държавен бюджетен излишък се развиват диспропорции и (за достатъчно време) стопанска криза.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ама то след това хората ще са из4езнал вид ще бродя само илюминати, рептилий и сиви и 4ат пат некои хибрито-уродливо съзадание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 12 години
Само до 2031г много ранно е ,по добре до 2048г .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
яя аз викам 4е криза няма пък те друго дрънкат......вси4ко е наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Всички знаят за грешката , но се правят че не я виждат и чуват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Кризата ще продължи дотогава, докато не изчезне самата система!САЩ се опитват на всички да докажат, че демокрацията това е най-доброто на което е способно човечеството, а заниманието с бизнес единственият път за достигане на всеобщо щастие и благополучие. Дошло е време да се разбере, че при това равнище на съзнание, на което е заседнало човечеството, демокрация власт на народа, оставен, под властта на парите не може да има, защото винаги ще победи алчността и като последствие агресивността, т. е. войната. А при съвременните условия, това е равносилно на самоунищожение. Пари, пари и още веднъж пари упорито се внушава на хората. Дошло е време да се напомни на хората: парите все още никой не е отменял, но човекът загрижен за собственото си обогатяване е неспособен да се самоусъвършенства и става безцветен и безсмислен за Създателя с всичките произтичащи от това последствия. Така като зайчето, хипнотизирано от боата, доброволно впълзява в отворената паст на змията, така и човечеството се е устремило Към Черната дупка, завлечено от изкушенията на Мамона, без да се замисля за смисъла и важността на своето пребиваване на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте deant,Независимо, че през 2011 г. първично се приема с изненада истината се знае:През първите години на XXI-и век, същината на кардинален проблем при държавни ръководители и техни експерти е, че пропускат особено важната причина за сегашна световна стопанска криза.Несъобразяването с точната причина за управленски трудности води до липса на правилни мерки за тяхно успешно прекратяване.Днес знаем, че съвременната световна стопанска криза по произход е проста, защото е поради наличие на само една особено важна човешка грешка.Истината е, че бюджетният дефицит и държавният дълг в съответна страна не са причина, а закономерни последици при стопанска криза.Корегирането на последици не може успешно да разреши проблема с кризата.Проблемът със стопанска криза се разрешава успешно тогава, когато се премахне причината за същата, която е конкретна държавна финансова непълноценност, която е означена като Грешката на Джон Лоу.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
На Матьо няма ли кой да му каже че вече има още една резервна валута и тя се справя доста добре, поне досега, като е поскъпнала яко спрямо паунда и долара през последното десетилетие. Това от една страна, а от друга ако нещо е отнемало цяло десетилетие преди 100 години сега отнема една година. За другите неща смятам че е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още