IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депресията ще продължи до 2031 г.?

Паралелите между настоящата криза и Дългата депресия от 19-ти век са впечатляващи, коментира Матю Лин за MarketWatch

14:51 | 14.12.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Депресията ще продължи до 2031 г.?

В ретроспекция не беше трудно да се види как пазарите стават опасно нестабилни. Германия току що беше въвела нова валутна система, наводнявайки Европа с евтини германски пари. Гърция се присъедини към валутния съюз между Италия и Франция, но продължаваше да изпитва затруднения. Финансовите пазари бяха дерегулирани. Новите технологии трансформираха производството и комуникациите, позволявайки на капиталовите потоци да преминават границите със скоростта на светлината, а една мощна нова индустриална сила наводняваше света с евтини стоки, унищожавайки старите икономики. Когато настъпи колапсът, той беше повече от очакван.

Пророчество за Лондон, Ню Йорк и Берлин през 2012 г.? Не съвсем.

Това е описание на Виена от 1873 г. През тази година, след един от най-впечатляващите колапси за всички времена, австрийските пазари предизвикаха фалити в цяла Европа, последвани от не по-малко драматични сътресения в Ню Йорк. Това беше началото на Дългата депресия – период на волатилност, висока безработица и пазарни спадове, продължил цели 23 години до 1896 г.

Матю Лин, изпълнителен директор на Strategy Economics и автор на ”The Long Depression: The Slump of 2008 to 2031” (Дългата депресия: Кризата от 2008 до 2031 г.) сравнява сегашната ситуация с пазарните сътресения от края на 19-ти век.

Паралелите са забележителни, пише авторът в коментар за MarketWatch. Обединението на Германия и въвеждането на златния стандарт водят до икономически бум край Рейн. Като резултат евтини германски пари наводняват Европа.

Гърция току що се е присъединила към Латинския валутен съюз – неуспешен опит за сливане на валутите в Европа.

Банките са дерегулирани, което е и една от причините толкова много германски капитали да са инвестирани на борсата във Виена.

Телеграфът създава възможност за непосредствена комуникация и това помага за разпространението на европейската криза в Ню Йорк.

САЩ е в процес на индустриализация и трансформира глобалната икономика по същия начин, както Китай през последното десетилетие.

Всички тези фактори заедно създават огромен балон, спукването на който води до тотален колапс. Последвалата депресия, въпреки че е трудно да бъде измерена напълно точно, продължава повече от две десетилетия. Ако депресията, която последва катастрофата от 2008 г. се окаже със същите мащаби, тя ще продължи до 2031 г.

Вярно, историческите паралели никога не са напълно прецизни. Дългата депресия от 1873 г. до 1896 г. няма да се повтори едно към едно, нито пък задължително ще продължи точно толкова дълго. Тя обаче, е доста по-поучителен епизод отколкото Голямата депресия от 30-те години на 20-ти век.

От нея могат да се извлекат следните 5 урока:

Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Патилан, разлика има, но зерзевулите действат координирано с Ватикан. И то от доста време.... Уж се мразят. Ето Папата се обяви преди 1 месец за Нов финансов Ред. Преди това одобри ГМО-то на зерзевулите. Те пък са му дали нещо от тяхна страна......бизнес взаимотношения, а Корабът си вървиии. Няма лошо, вода има за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
annakosa
преди 12 години
Ако е верно твърдението ти вярващи са останали само по селата - няма да имаш минуси, защото там не ползват интернет, още по-малко се интересуват от Инвестор. Ха, да видим сега...от къде ще дойдат минусите ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Ако има още останали душици да вярват, че Ватикана и изобщо църквата служи на нещо като Бог, то те са сигурно само по селата. (ще имам много минуси за това :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Ционисти-Ватикана, няма разлика.Точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
annakosa
преди 12 години
Бих се допитала до "Великият ум" какво общо имат ционистите с Ватикан :Ционистките евреи започват да завладяват света на принципа "Разделяй и владей". Тяхното служене не е на Бога, а се явява служене на Златния телец. По тази причина те умело използват определени тайни, които им дават възможност да трупат материални богатства и с тях да завладяват света, в по-голяма част с войни и други средства.Обединена Европа е техен проект от началото на миналия век, по подобие на САЩ. Основен узурпатор на човечеството е Ватикана, прикрит зад името на "хуманизма и милосърдието". Великата инквизиция ще използва силата на правителството на САЩ, за да въведе пълен контрол над цялото човечествоОт горното изказване разбирам, че всичко е заговор на ционистите, но следващото изречение твърди, че "основен узурпатор е Ватикан" и накрая се завършва с Великата Инквизиця.Извинявай, би ли поразяснил на "малкия ум" ...?Ще ти бъда благодарна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
За стадото овце винаги всичко е боза. "Великите умове обсъждат идеи. Обикновените умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора". Именно сега протича контролираният срив. Но нека е ясно, че за създателите на виртуалния фондов пазар няма нищо страшно. Всичко върви по план. Етапът на контролирания срив трябва да донесе огромни печалби и да засили позициите на собствениците на Федералната резервна система по целия свят. Етапът на срива е неизбежен, също както никой не може да отмени законите на физиката, и защото всяка финансова пирамида непременно рухва. Само египатските пирамиди могат да стоят векове, финансовите пирамиди рухват. Финансовата пирамида щеше да рухне малко по-късно и самичка, след 2-3 години, но тогава процесът би бил извън контрол и би могъл да нанесе щети на интересите на създателите й. В името на контролирания срив от много години тече активна подготовка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 5
annakosa
преди 12 години
Божее, от Ционистите до Великата Инквизиция и Ватикан до САЩ, не е ли малко боза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
БВП-то ни расте реално поне с процент на годишна база. Износа ни расте 31% на годишна база.А някой хора говорят за ДЕПРЕСИЯ :))))И това ако не е смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Две крави пасат на полянката и се радват на последните есенни лъчи. Едната от тях махнала замислено с опашка и казала на другата: Знаеш ли, понякога ми се струва много съмнително, че хората се грижат така добре за нас. Имам чувството, че го правят само за да ни вземат млякото и да ни заколят накрая. А другата отговорила: Аре стига с тия конспиративни теории, че ми писна вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Най-важното обаче е да проумеем, че главната цел, която стои зад изкуствено предизвиканата икономическа криза, която в скоро време ще прерасне в истинска катастрофа e ЗАВЛАДЯВАНЕ НА СВЕТА. Ционистките евреи започват да завладяват света на принципа "Разделяй и владей". Тяхното служене не е на Бога, а се явява служене на Златния телец. По тази причина те умело използват определени тайни, които им дават възможност да трупат материални богатства и с тях да завладяват света, в по-голяма част с войни и други средства.Обединена Европа е техен проект от началото на миналия век, по подобие на САЩ. Основен узурпатор на човечеството е Ватикана, прикрит зад името на "хуманизма и милосърдието". Великата инквизиция ще използва силата на правителството на САЩ, за да въведе пълен контрол над цялото човечество. Банкерът Дейвид Рокфелер 23 Септември 1993 : " Сегашният прозорец от възможности, по време на който миролюбивият и взаимнозависим световен ред може да бъде изграден, няма да бъде отворен твърде дълго. Ние сме на предела на глобална трансформация. Всичко от, което се нуждаем сега е криза и народите ще приемат Новият Световен Ред."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още