IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо емигрират българските лекари?

Българският лекарски съюз дава насоки за решаване на проблема, който ще усетим драматично до десет години

08:15 | 26.02.14 г. 29
Защо емигрират българските лекари?

До десет години ще усетим драматично проблема с недостига на медицински кадри. Статистиката показва, че в този период половината от лекарите у нас ще се пенсионират, в същото време повече от половината новозавършили ще емигрират.

Българският лекарски съюз (БЛС) за пореден път алармира за разрастващия се проблем и призовава да се предприемат незабавни мерки срещу изтичането на българските медицински специалисти, в чието обучение държавата инвестира, но не бере плодовете от знанията и уменията им.

„Изтичането на лекари продължава. До десет години няма да има кой да ни лекува. Ако не се вземат мерки, цели области в страната ще останат без лекари“ - това е диагнозата на лекарския съюз.

Заместник-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов представи пред журналисти изследване, което посочва кои са причините да емигрират българските лекари, кои държави ползват потенциала им, кои са пътищата за преодоляване на проблема.

Големият проблем обаче е, че до десет години няма да има кой да запълни вакуума и да лекува пациентите у нас, коментира Юлиан Йорданов. По данни на лекарския съюз около от 80% от завършилите лекари заминават за чужбина.

По регистъра на БЛС през 2008 година лекарите са били 35 039, а през 2013 година са намалели до 31 366. В болничната помощ работят 53,5% от лекарите, регистрирани в БЛС, а в извънболничната помощ – 29%.

Възрастовото разпределение показва, че половината от работещите лекари след десет години ще се пенсионират. Едва 5% от лекарите са до 30-годишна възраст, между 31-45 години са 25,2%, между 46-60 години – 48,4% и над 60 години – 20,1%.

Причините

Основната причина за недостига на медицински персонал - лекари и медицински сестри, е липсващата политика за решаване на специфичните проблеми на човешкия ресурс в здравеопазването, констатира анализът. На следващо място е лошата политика на обучение и квалификация, недостатъчните стимули и липсата на мотивация сред медиците, липсата на адекватна политика на финансиране и инвестиции, емиграцията в чужбина.

Анализът отчита, че основна причина за нарастващата емиграция на здравни професионалисти в последните години е липсата на решения на икономическите и на професионалните проблеми на лекарите в България. Първостепенна причина за формиране на миграционното решение е възможността за професионална реализация и житейска удовлетвореност. На второ място медиците посочват материалното благополучие, на следващи места са стремежът към самоусъвършенстване и желанието за благополучие на децата им.

Последиците

Непроведената десетилетия наред здравна реформа е създала различни дисбаланси при лекарите - на регионално ниво, на ниво специалност, на ниво лечебни заведения, на ниво общини. Миграционните процеси в последните години са показателни - от по-малките градчета към големите населени места, от публичния към частния сектор, от болничната към извънболничната помощ, трансгранични миграционни процеси.

Миграцията е довела до сериозни негативни последици върху свободния избор на лечебно заведение, адекватното предоставяне на здравни услуги и в крайна сметка върху качеството на живот в малките населени места – създаден е безпорядък, който е източник на икономически загуби.

Тя води и до други негативни последици - разрушаване на семействата, трудности при преодоляване на езиковата бариера, трудности при адаптирането към чужда култура и правила. Негативните ефекти за системата също са налице - загуба на квалифицирани кадри със знания, умения и опит, придобити след скъпо за обществото и индивида държавно образование и разклатено доверие в системата.

В кои държави работят българските лекари?

Статистиката за държавите, към които емигрират българските лекари, показва, че, ако преди четири години по-голям брой са предпочели Великобритания, то през 2013 година вече най-голям дял от емигриралите лекари – 41%, работят в Германия. Във Великобритания са 26 на сто, останалите са в други страни от Европа. БЛС е издал най-много удостоверения на лекари за Великобритания, Германия и Франция, следвани от Испания, Ирландия, Швеция, Норвегия, Италия и Белгия. Германия заема първо място през 2011, 2012 и 2013 година.

Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 16 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
+1.000 и от мен.Само една забележка имам - по отношение на "на останалите им е добре да си плуват в помията" - мисля, че на повечето не им е добре и че дори повечето от тези повече биха искали и дори направили нещо за да се променят нещата, но за съжаление все не се намират подходящи организационни форми. Докато тези, които са за запазване на състоянието, макар и да са по-малко, обикновено успяват да се организират по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 3
Hahoto
преди 10 години
Както в Германия правят хубави автомобили и ги изнасят, така и ние трябва да произвеждаме лекари и да ги изнасяме. Ако ни трябват 10 хиляди медици, вие произведете 20 хиляди", посъветва Борисов шефовете на медицинския университет. :)))) Няма са плашите, лекари ще има на кило! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 2
data
преди 10 години
А защо немските лекари бягат в САЩ и Япония ? Отговор : щот квато е разликата между медицината в Бг и Германия , такава е и разликата между Германия и САЩ .Демек - който иска да се развива търси най-добрите условия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
:)))Дори бих променил заглавието на : Защо бягат НЕ САМО българските лекари.Да не говорим, че на всички е ясен факта на "изнасяне" и причините за това....Не им пука, те електорат ще си "внесат" и ще си "развъдят", споко. Факти го доказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Прочети това, което написах по-долу моето момче. Не са толкова зле платени лекарите в България, колкото си мислиш. Аз не съм видял един лекар да живее така, както се живее с 100о лева заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Както обикновенно търсят "под вола теле". Кой нормален лекар или какъвто и да е друг специалист ще остане в България, когато навън ще получава 10-20 пъти повече за труда си? Докато заплащането в БГ-то не се изравни със средно европейското, специалистите ще бягат на тълпи, докато тук останат само ***, мутрите и ***, страхотен купон ще е след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
+10Не знам кой "изцвъка" минус....но, ето още една мънички причина....Всеобхватната помия, освен строго секторните проблеми, ще насочват все повече хора навън. Толкова е изписано и казано, че ще се повторя. Това стига!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 77 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Най-после един реален анализ "Липсата на житейска удовлетвореност"Т.е. не е тук основно проблема в парите, а в смрадливото общество. В мърсотията, бездомните кучета, простотията, чалгата, безразборното паркиране, пълните с кучешки *** детски площадки, грозните фасади и градове и редица други. В един момент, интелигентния човек осъзнава, че живее в дупка, пълна с помия и колкото и пари да има и колкото и да си позволява всичко, това сам не може да промени, а на останалите им е добре да си плуват в помията и препъват всеки опит за промяна. Ето това е било причината и аз (въпреки че не съм лекар) да си мисля за емиграция. Парите винаги са ми стигали, ако не са, има начини да изкараш повече НО обществото, инфраструктурата и простотията са основното и непроменимото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 6
Dimat
преди 10 години
А СЕГА ДАЙТЕ СТАТИСТИКА,КОЛКО СА БИТИТЕ ЛЕКАРИ ОТ "ЦВЕТА НА НАЦИЯТА - ***" И ДАЛИ ИМА ТАКОВА ЧУДО ПО СВЕТА.А ПОСЛЕ СЕ ЧУДЕТЕ,ЗАЩО БЯГАЛИ ЛЕКАРИТЕ.АМИ,ЩЕ БЯГАТ ОТ МАНГУСТАН.БИТИ ЛЕКАРИ БОЛ,БИТ ПОЛИТИК НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още