IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Успешният завършек на "Северен поток 2" зависи от САЩ

Ръстът в цената на електроенергията за българските потребители няма да бъде драстичен, посочва Васко Начев

17:10 | 28.04.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Традиционно цената на електроенергия в България поскъпва в началото на летния сезон, но скокът няма да е толкова драматичен, колкото се говори в момента, заяви енергийният експерт Васко Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„Спекулациите с цената на тока се правят, за да може българинът да приеме по-примирено реалното увеличение, когато то се случи“, коментира експертът.

Правителството на САЩ прие закон за енергийна диверсификация, чиято цел е американските компании да не участват в изграждането на „Северен поток 2“, смята Начев, засягайки темата с изграждането на руския газопровод до Германия.

„Единствено американски компании произвеждат длета и оборудването за морско сондиране. Това практически предотвратява подобни мащабни енергийни проекти без участието на САЩ“, добави още той.

Според него амбициите на България за проекта „Турски поток“ също ще бъдат афектирани от решението в САЩ но този въпрос не е от същите мащаби и поради тази причина не се изтъква често за пример.

„Втечненият газ е с 30% по-евтин от тръбния газ, който идва от Русия“, сподели своето мнение Начев.

А по темата, която вълнува целия световен бизнес в момента, а именно цената на суровия петрол, Васко Начев казва, че в момента е достигната крайната цел, а именно цена между 70-75 долара за барел. Разлики в това отношение се очакват само от специфичните нужди на отделните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 64 rate down comment 14
BattleRoyal
преди 5 години
Втечненият газ е с 30% по-евтин от тръбния газ, който идва от Русия, сподели своето мнение Начев.***********************************************************Сериозно? "Експерт" ??? Къде ги намирате такива ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още