IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Успешният завършек на "Северен поток 2" зависи от САЩ

Ръстът в цената на електроенергията за българските потребители няма да бъде драстичен, посочва Васко Начев

17:10 | 28.04.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Традиционно цената на електроенергия в България поскъпва в началото на летния сезон, но скокът няма да е толкова драматичен, колкото се говори в момента, заяви енергийният експерт Васко Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„Спекулациите с цената на тока се правят, за да може българинът да приеме по-примирено реалното увеличение, когато то се случи“, коментира експертът.

Правителството на САЩ прие закон за енергийна диверсификация, чиято цел е американските компании да не участват в изграждането на „Северен поток 2“, смята Начев, засягайки темата с изграждането на руския газопровод до Германия.

„Единствено американски компании произвеждат длета и оборудването за морско сондиране. Това практически предотвратява подобни мащабни енергийни проекти без участието на САЩ“, добави още той.

Според него амбициите на България за проекта „Турски поток“ също ще бъдат афектирани от решението в САЩ но този въпрос не е от същите мащаби и поради тази причина не се изтъква често за пример.

„Втечненият газ е с 30% по-евтин от тръбния газ, който идва от Русия“, сподели своето мнение Начев.

А по темата, която вълнува целия световен бизнес в момента, а именно цената на суровия петрол, Васко Начев казва, че в момента е достигната крайната цел, а именно цена между 70-75 долара за барел. Разлики в това отношение се очакват само от специфичните нужди на отделните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 14 rate down comment 12
Императорът
преди 5 години
Виж какво, съсел на съслите: ти можеш да речеш, че Лос Говедорес може от Сатурн да докарат газ, по-евтин от руският, но ти си русофобче, което ще рече - че имаш психически и ментални увреждания, т.е. твоето становище не струва нищо.И по-долу казах, че ако САЩ можеха да доставят евтин газ, щяха да изместят Газпром по легален, пазарен начин - и нямаше да им се налага да прибягват до политически репресии. Само че те не могат да предложат ни цена, ни газчица. Ако изнасят своя за ЕС, самите те от Газпром ще трябва да купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Кремълските талибани и дума не дават да се напише за това, че в момента LNG е по-евтин от тръбен руски. Най-обикновен факт, който никакви опорки не могат да променят. В руската преса даже фантазират, че американския втечнен е три пъти по-скъп от руския тръбен. Каква е целта на тази пропаганда не мога да осмисля, а откровено казано и не искам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"Зелков, не говори глyпости, защото не ти отива."На киселото Зеле му отива свинско (и винско)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"Инвесторът - не ви ли е срам да пущате такива материали - предполага се, че щом сте инвеститорски сайт..."Импе, ти като купиш бисквитки Катеричка,като ги отвориш, от там катеричка ли изкача :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 9
Императорът
преди 5 години
Зелков, не говори глyпости, защото не ти отива.Гоя "експерт" явно употребява някакви много специални гъби. Ако построяването на Северен поток 2 зависеше технологически от САЩ, досега да са го провалили, само дето не е така. Ако Говедорес имаха газ, който да предложат дори на на 30%, но на 18% по-ниска цена - просто щяха по пазарен път да елиминират Газпром, а не да прибягват до противозаконен политически натиск и намеса във вътрешните работи на суверенна държава.По какво точно е "експерт" тоя маcтyрбант - по политическа пропаганда ли? Инвесторът - не ви ли е срам да пущате такива материали - предполага се, че щом сте инвеститорски сайт, голяма част от читателите ви са финансово и икономически грамотни хора - които просто ще ви се смеят !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
Сериозно? "Експерт" ??? Къде ги намирате такива ?!?!? --------------------------------------------------------------------на Околовръстното праят винтили, къде другаде ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 5 години
тъй малко инфо , пък всеки сам да си направи изчисленията .1000 куб. метра природен газ са равни приблизително на 37 MMbtu. и малко статистическа информация :https://eegas.com/price_chart.htmhttps://***.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas&months=60и от статистиката на хамериканската агенция (тия дни ще излезе и за април) :https://***.eia.gov/dnav/ng/ng_move_expc_s1_m.htmиначе цените са динамични и на двата продукта , зависят от много неща . на хамериканското LNG горе-долу пазарни(свръх производство, капацитет на хранилища, възможност за свободни кораби и цена на навло) и на руските не толкова пазарни (мега проектите на саша милер за тръби и небостъргачи , настроението за водене на война за рейтинг на кремълския ботоксов шарпей) . факт , повечкото конкуренция на руските тръби се отразява положително за ЕС ценово , респективно и БГ . но все пак , на който му се чете за пазарната логика за момента :))) ... :https://***.reuters.com/article/us-lng-usa/us-lng-exports-pick-up-with-europe-a-major-buyer-idUSKCN1QO1KC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 57 rate down comment 15
vzhekoff
преди 5 години
Дайте му CV-то на тоз пишман експерт. Лаладжийски работи. Ако това бе вярно, нямаше 80% от капацитета на терминалите за втечнен газ в ЕС да стоят празни, а Газпром да държи 40% от вноса еднолично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
Ъмдам :)За отопление на праника ползват шистов газ,малко боклучив и излизат леко натровени,*** т'ва е положението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 55 rate down comment 15
majnata
преди 5 години
блумбъргови си ги отглеждат ... имат си парник за такива "експерти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още