IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупката на ЧЕЗ България ще стане с кредит от международна банка

При тази сделка се сменя собствеността, но не и начинът, по който се управлява компанията, каза новият собственик на активите на CEZ Group у нас

08:53 | 26.02.18 г. 25
<p>
	Гинка Върбакова. <em>Снимка: &quot;Инерком България&quot;</em></p>

Гинка Върбакова. Снимка: "Инерком България"

Покупката на ЧЕЗ България ще стане с кредит от "голяма международна банкова институция с добър кредитен рейтинг", срещу който се залагат активите на компанията. Заради заема се е наложило да бъде създадена специална фирма - "Инерком България", с капитал от едва 50 хил. лева и по-малко от година история.

Това заяви купувачът на активите на CEZ Group в България Гинка Върбакова пред "Нова телевизия".

При тази сделка се сменя собствеността, но управлението ще остане същото и няма да има промяна на услугата и цената. "Разчитаме на целия екип, на всички 3600 служители, и очакваме от тях да продължават да си вършат работата", обясни още Върбакова.

Тя разказа, че сделката е била сключена по чешкото законодателство и българското правителство не е имало информация за хода на преговорите. "Това е частна сделка между две компании", заяви Върбакова. Тя призна, че се познава с енергийния министър в оставка Теменужка Петкова и ги свързва 20-годишно приятелство.

Върбакова отказа да коментира каква цена е платила по сделката, както и подробности за отпуснатия заем, защото има клаузи за конфиденциалност, но каза, че когато процедурата бъде финализирана, ще стане ясно и откъде и какво е финансирането и всички подробности по сделката.

Анализаторът Тихомир Безлов обаче сподели пред "Нова телевизия", че очаква, че заемът за покупката на ЧЕЗ България ще дойде от UniCredit. Според него Гинка Върбакова е подставено лице и скоро ще има смяна на собствеността на фирмите й.

Върбакова обясни, че от 10 години се занимава с енергетика - има няколко соларни централи и опит в изграждането на енергийна и линейна инфраструктура. Тя беше категорична, че е крайният собственик на компанията.

Активите на фирмите, притежавани от Върбакова, са на стойност 100 млн. лева. Тя беше категорична, че няма никакви задължения към Националната агенция по приходите (НАП), каквито съмнения се появиха.

Върбакова разказа още, че е започнала дейността си с подкрепа на чешки металургичен магнат - Зденек Земек, който е отпуснал заем от 32 млн. евро за изграждането на соларните централи. Днес нейните компании са изплатили тези средства и са 100% собственик на соларните паркове.

През уикенда от БСП бяха категорични, че "Инерком България" е финансирана от Българската банка за развитие (ББР) и зад сделката стои премиерът Бойко Борисов. От ББР обаче отрекоха тази информация.

По-рано днес депутатът от БСП Таско Ерменков попита в ефира на "Нова телевизия" дали заемът от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), отпуснат на ЧЕЗ България през 2016 г., не става предсрочно изискуем след продажбата на компанията. Заемът е в размер на 116 млн. лева.

Сделката за ЧЕЗ България предизвика истинско сътресение в енергетиката и доведе до оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Преди да бъде финализирана обаче, тя трябва да бъде одобрена от регулаторните органи - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисияата за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Комисията за финансов надзор (КФН). Самият премиер Бойко Борисов нареди проверка на процедурата на всички държавни институции, включително и данъчните.

КЕВР ще трябва да прецени дали новият купувач има възможността да извършва дейностите и при съмнение може да откаже да прехвърли лиценза за дейността от CEZ Group на "Инерком България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Всяка сделка се извършва според местното законодателство. Ами, ако ЧЕЗ беше колумбийска фирма, от Меделин, възможни ли са опасенията, че всички са били нашмъркани, когато са извършвали тази сделка по закони, създадени от местния наркокартел? И тези закони ще действат над националните и потомците на Пабло Ескобар ще раздават безплатен ток на бедните и ще накърняват интересите на американските централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 1
national power
преди 6 години
Кака Гинка съвсем ни взе за канарчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 3
caller
преди 6 години
Абе какви чешки закони? ЧЕЗ е регистрирано в Бг дружество с бизнес в БГ. Гинка си е българка с регистрирана в БГ фирмичка. Всичко е под българска юрисдикция, независимо че бившият собственик е от Чехия. Сделката би трябвало да се изповяда пред тукашния съд за вписване, а не пред чешкия.Освен ако в парламента не приемат специален закон за ЧЕЗ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Каквото означава че и сделката се е извършила по чешките закони, и това че е загубила договора по време на полета... правят ни на глyпаци :) ... а може и да сме, щом още тиквата е на власт, а бсп първа опозиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
caller
преди 6 години
Чакайте малко, какво значи международна банка?Може ли това да е българска банка с клонове в чужбина, или чуждестранна банка с клонове у нас? Напромер ОТП и Банка Държавна Спестовна Каса съкратено ДСК, само като пример?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още