IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупката на ЧЕЗ България ще стане с кредит от международна банка

При тази сделка се сменя собствеността, но не и начинът, по който се управлява компанията, каза новият собственик на активите на CEZ Group у нас

08:53 | 26.02.18 г. 25
<p>
	Гинка Върбакова. <em>Снимка: &quot;Инерком България&quot;</em></p>

Гинка Върбакова. Снимка: "Инерком България"

Покупката на ЧЕЗ България ще стане с кредит от "голяма международна банкова институция с добър кредитен рейтинг", срещу който се залагат активите на компанията. Заради заема се е наложило да бъде създадена специална фирма - "Инерком България", с капитал от едва 50 хил. лева и по-малко от година история.

Това заяви купувачът на активите на CEZ Group в България Гинка Върбакова пред "Нова телевизия".

При тази сделка се сменя собствеността, но управлението ще остане същото и няма да има промяна на услугата и цената. "Разчитаме на целия екип, на всички 3600 служители, и очакваме от тях да продължават да си вършат работата", обясни още Върбакова.

Тя разказа, че сделката е била сключена по чешкото законодателство и българското правителство не е имало информация за хода на преговорите. "Това е частна сделка между две компании", заяви Върбакова. Тя призна, че се познава с енергийния министър в оставка Теменужка Петкова и ги свързва 20-годишно приятелство.

Върбакова отказа да коментира каква цена е платила по сделката, както и подробности за отпуснатия заем, защото има клаузи за конфиденциалност, но каза, че когато процедурата бъде финализирана, ще стане ясно и откъде и какво е финансирането и всички подробности по сделката.

Анализаторът Тихомир Безлов обаче сподели пред "Нова телевизия", че очаква, че заемът за покупката на ЧЕЗ България ще дойде от UniCredit. Според него Гинка Върбакова е подставено лице и скоро ще има смяна на собствеността на фирмите й.

Върбакова обясни, че от 10 години се занимава с енергетика - има няколко соларни централи и опит в изграждането на енергийна и линейна инфраструктура. Тя беше категорична, че е крайният собственик на компанията.

Активите на фирмите, притежавани от Върбакова, са на стойност 100 млн. лева. Тя беше категорична, че няма никакви задължения към Националната агенция по приходите (НАП), каквито съмнения се появиха.

Върбакова разказа още, че е започнала дейността си с подкрепа на чешки металургичен магнат - Зденек Земек, който е отпуснал заем от 32 млн. евро за изграждането на соларните централи. Днес нейните компании са изплатили тези средства и са 100% собственик на соларните паркове.

През уикенда от БСП бяха категорични, че "Инерком България" е финансирана от Българската банка за развитие (ББР) и зад сделката стои премиерът Бойко Борисов. От ББР обаче отрекоха тази информация.

По-рано днес депутатът от БСП Таско Ерменков попита в ефира на "Нова телевизия" дали заемът от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), отпуснат на ЧЕЗ България през 2016 г., не става предсрочно изискуем след продажбата на компанията. Заемът е в размер на 116 млн. лева.

Сделката за ЧЕЗ България предизвика истинско сътресение в енергетиката и доведе до оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Преди да бъде финализирана обаче, тя трябва да бъде одобрена от регулаторните органи - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисияата за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Комисията за финансов надзор (КФН). Самият премиер Бойко Борисов нареди проверка на процедурата на всички държавни институции, включително и данъчните.

КЕВР ще трябва да прецени дали новият купувач има възможността да извършва дейностите и при съмнение може да откаже да прехвърли лиценза за дейността от CEZ Group на "Инерком България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 13 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 6 години
Бойко, Шиши, Доган и цялата политико-икономическа пасмина открито ни се подиграва. Бойко си хвърля доверените хора в огъня(сега е Теменужка), за да излезе той накрая чист и едва ли не морален. Каква наглост само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 7
lyusien
преди 6 години
До 8 Да вярно е Когато тази жена е купувала слънчеви панели на нея са и били необходими поне 20 години да си изплати кредита Защото кредита има и лихви Но техническия прогрес и науката вървят със пълна сила Сега слънчевите панели са два пъти по ефективни от тогава когато ги е купувала тази Гинка И след 4 години ще бъдат може би 4 пъти по ефективни Но ти явно нямаш визия за бъдещето Живееш още в миналото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
NickyDickinson
преди 6 години
Смятайте Кремиковци(по-скоро теренът, който е доста апетитен) за собственост вече на Цеко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
И аз сега очаква нищо да не се промени, предполагам пак ще спира почти всеки ден на някои места не далеч от столицата, а паралелно ще му вдигнат цената. 2030-та един град смехономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклучкарник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 6 години
Спомнете си, че кредитът по сделката за Кремиковци беше даден от Цеко Минев. Щом като веднъж му е минал номера, защо да не го приложи втори път чрез Гинка за ЧЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 6 години
Гинка съвсем ни взе за баламурници. Някой може ли да ми обясни как една банка, особено международна и авторитетна, ще отпусне заем от 320 млн. при активи на заемателя от само 100 млн.? Да не се окаже накрая, че банката е *** на мошеника Цеко или някоя саудитска, която ще даде ЧЕЗ на Доганя или Шиши, след като естествено Гинка спре да обслужва кредита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 0
dzk
преди 6 години
Това точно е сценария за покупката на Кремиковци за 300 милиона лева от 25 годишно студентче, живеещо на квартира. Някой знае ли какво в крайна сметка стана с този "бизнесмен"? И какво в крайна сметка стана със сделката? Пошумя се известно време, пак имаше голяма тупане в гърдите че ей-сега видите ли, ще им проверим всичко, ще пратим данъчни и ще разнищим сделката. След три месеца всички забравиха за това, и някой си оплете кошницата. Е, сега ми изглежда че пак ще стане така. Големи закани за проверки, големи приказки, и след два месеца всичко ще е забравено, защото ще има поредния скандал за който отново много ще се говори.Какво беше казал народа: кучетата си лаят, кервана си върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Абе Люсиенчо... ти нали уж си пръв защитник на ВЕИ-атта тук?Как така сега се изтърва сега, че соларните централи се изкупували за 20-30 години??? И то със силно субсидирани цени както е в момента. Това е в противоречие с предишните ти убеждения за евтина слънчева енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
lyusien
преди 6 години
Въпросите валят един след друг Попитайте кога е отпуснат този заем от 32 милиона на една напълно непозната жена и как така толкова бързо е успяла да го плати Соларните централи обикновенно се изкупуват за 20 -30 години и дотогава са собственост на този които дава кредита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 6 години
знам бре, не съм юрист и въпреки това и на мен ми е ясно :) просто преповтарям лъжите им :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още