IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да се превърне в Силициевата долина

В страната има изключително талантливи кадри в IT сектора, смята Светлин Наков

18:40 | 16.02.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България може да се превърне в Силициевата долина

България може да се превърне в Силициевата долина, защото българите, работещи в IT сектора са изключително талантливи и са на световно ниво. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Светлин Наков, софтуерен инженер и предприемач.

По думите му страната ни ще постигне подобни успехи, когато стане основен източник на кадри с изключителни умения в областта.

“Рядко ще се намери голяма технологична компания, в която да няма поне десетима българи”, категоричен е той, подчертавайки, че българите правят продукти на високо ниво.

Според Наков има голям недостиг на хора и много голямо ниво на таланта, но недостиг се забелязва и в световен план. Ето защо той смята, че българските IT специалисти биха могли да намерят добра реализация в чужбина.

Неговото желание обаче е те да ходят в други страни, за да трупат опит, да се връщат със свои проекти и да развиват предприемаческите си идеи в България. 

Целта е да се пренесе предприемаческият дух тук, защото той не е толкова развит в България, посочва Христо Тенчев, изпълнителен директор и основател на най-голямата българска компания за разработка на онлайн игри XS Software.

Според него в сектора не се гледа толкова къде е завършил даден служител, а това какви са практическите му умения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

5
rate up comment 25 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 10 години
Господин Наков, няколко поколения българи се опитваме да превърнем страната в Швейцария на Балканите. Но за да избегнем излишни кръвопролития ще направим компромис.Като израз на елементарно уважение, можем да отделим Северозападна България, за осъществяване на вашите мечти. Филиалите на Вашият Софтуерен университет в с.Коиловци и с.Мечка биха способствали за ускореното развитие на региона. Използвам случая да напомня на уважаемата аудитория, че когато някой прави нещо без видима причина, значи го прави за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
ivanrog
преди 10 години
Че имаше кадърни кадри. имаше, но да се твърди че ще станем силициева долина, е леко абсурдно! Просто проблемите е че тук няма основи, върху които да градим, а не нещо друго, всеки малко по-кадърен заминава, а малкото, които остават изпращат децата си навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
Dimat
преди 10 години
Напълно съм съгласен! За производството на силиций,ще внасяме пясък от Африка,а за да плащаме внесения пясък,ще изнасяме IT специалисти, в Америка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 13
misanthrope
преди 10 години
Доста повече. Ако все още имах някакво уважение към него, след изтърсването в ефир на невероятно глупавия и абсолютно неверен мит за цитирам"работещи в IT сектора са изключително талантливи и са на световно ниво.", вече май не остана нищо заради което да го уважавам.Всеки ден работя с български "работещи в ИТ сектора" и се забавлявам да наблюдавам празните погледи на повечето, когато спомена "хеширане" , двоично търсене, двоично дърво и др. подобни.Сега, аз не казвам, че не сме на световно ниво, но не сме нищо особено. Нищо повече от румънци, поляци, унгарци, турци, сърби, хървати, да не говорим изобщо за холандци, Великобритания, Финландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
orchis
преди 10 години
Абе този не го ли лансират малко повее отколкото трябва. Взе да става досадно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още