IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да се превърне в Силициевата долина

В страната има изключително талантливи кадри в IT сектора, смята Светлин Наков

18:40 | 16.02.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България може да се превърне в Силициевата долина

България може да се превърне в Силициевата долина, защото българите, работещи в IT сектора са изключително талантливи и са на световно ниво. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Светлин Наков, софтуерен инженер и предприемач.

По думите му страната ни ще постигне подобни успехи, когато стане основен източник на кадри с изключителни умения в областта.

“Рядко ще се намери голяма технологична компания, в която да няма поне десетима българи”, категоричен е той, подчертавайки, че българите правят продукти на високо ниво.

Според Наков има голям недостиг на хора и много голямо ниво на таланта, но недостиг се забелязва и в световен план. Ето защо той смята, че българските IT специалисти биха могли да намерят добра реализация в чужбина.

Неговото желание обаче е те да ходят в други страни, за да трупат опит, да се връщат със свои проекти и да развиват предприемаческите си идеи в България. 

Целта е да се пренесе предприемаческият дух тук, защото той не е толкова развит в България, посочва Христо Тенчев, изпълнителен директор и основател на най-голямата българска компания за разработка на онлайн игри XS Software.

Според него в сектора не се гледа толкова къде е завършил даден служител, а това какви са практическите му умения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

15
rate up comment 11 rate down comment 1
naso_fr
преди 10 години
Наков че се изказва за пари, вярно, когато правиш собствен бизнес това е нормално - слагаш си името пред всички и говориш. Пожелавам на всеки плюещ да прави бизнес един ден и да види какво е да се бориш за развитие.Сега на кратко драги сънародници - с 10 годишен опит съм в ИТ сферата, последните 4 от които в Париж. Върнах се в родината преди месец ЗАЩОТО ТУК Е В ПЪТИ ПО-ДОБРЕ! Драги, и аз бачкам за пари, за това като си сметна данъците и цената на живот, гледам че в София си живея като царче, пък в Париж бях далече от това. А тя сметката доста по-сложна, ама си трябва мисъл, опит и т.н.Някой се изказа кви ни били скапани БГ специалистите, да ти разказвам ли за пародията наречена френски ИТ пазар?!Имаме най-ниските данъци за фирми и частни лица в ЕС, имаме специалисти, имаме ниски разходи за фирми и частни лица, е що да не дойдат фирми от чужбина?! Що да не си почнат българите частен бизнес?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
Didkata
преди 10 години
За да се превърне в Силициева Долина са необходими не само програмисти, а също така и маркетолози, sales, managers, venture capital, и най-вече - ГОЛЯМ ПАЗАР. А тия неща тука ги няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
Спящият бик
преди 10 години
Ако този софтуерен университет продължи традициите на Академия Телерик, аз не се съмнявам в успеха му! А що се отнася до българската силициева долина - имайте малко чувство за хумор и го възприемете като хипербола... Да си поставиш висока цел е първото и задължително условие за успеха на всяко начинание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
България може да се превърне в каквото си поиска.Е....... в почти всичко, каквото си поиска.А Силициевата долина е това, което е, заради държавна политика и солидни инвестиции. Ние освен ограничен брой мотивирани и подготвени специалисти (все по-намаляващ всяка година заради демографията) друго нямаме. В противовес на това имаме политици, които продължават да натикват страната и народа си все по-дълбоко в блатото заради заповед отвън (кога от Русия, кога от ЕС, кога от САЩ).Готов съм да заложа добра сума пари, че Светлин Наков накрая няма да излезе прав и с приказките си просто е целял популярност и личностно развитие на родна почва.Въпреки това му пожелавам успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 2
vstoykov
преди 10 години
Българските "работодатели" до скоро се оплакваха, че няма достатъчно квалифицирани кадри. След като няма ограничения пред свободното движение на хора в ЕС може да си внесат работници от други европейски държави.Ако не го направят значи проблема е друг - няма кой да работи за малко пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
lookff
преди 10 години
То и на него му е ясно, че сме далеч от силициевата долина. Човекът е преди всичко организатор, а не лектор. В интервюто си каза в прав и още нещо - подобен "университет" за сега има само в Индия. От там черпи опит. Иначе другото е реклама и маркетинг. Но пак да повторя, за мен това е добро начинание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Никой не казва, че има проблем. За мен лично е ясно,че вероятността България да стане Новата силициева долина е по-малка от вероятността утре да те удари метеорит по главата. Не съм специалист, но съм гледал в нета няколко лекции на Наков. Накъсана мисъл, неясни обяснения, прескачане от тема в тема, доста самочувствие без покритие и т.н. Нищо общо с поднесените с доста уважение към аудиторията уроци, примерно от gattaka. Просто това е моето мнение(не си въобразявам, че владея истината) и затова си позволявам да го иронизирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 2
lookff
преди 10 години
Добре, а какъв е проблема като го прави за пари. Добър е в това което върши (Телериг го доказва), харесва му да го прави, защо да не изкарва и по някой лев? Още повече, че не лъже младежите. Обещава им по 1000 лева заплата и гарантирана работа ако завършат курса. За всеки влак се намират пътници. Сигурно има една камара младежи, които това ги устройва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
studioaa
преди 10 години
Мога да гарантирам на господин Наков, че това няма никога да се случи, независимо от това колко таланти имаме. Причината за това е много проста смехотворното заплащане у нас. Всеки един обучен кадър веднага ще избяга навън, защото заплащането му би било 7-8 пъти повече от това у нас. Ние имаме предостатъчно кадри, но повечето са се евакуирали в чужбина по обясними причини. Независимо от това колко кадри се произвеждат България никога няма да може да задържи качествените. Абсурдно е да живееш на остров в езеро от л******, със сигурност ще се сблъскаш с смрадта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
lookff
преди 10 години
Човекът си прави реклама на учебното заведение. Не виждам какъв е проблема. Според мен начинанието е добро, заслужава похвала, а България има нужда от подобно училище.При сегашното ниво на средно образование, младежите които имат добра основа по математика не са кой знае колко. В СУ, в направление "информатика и компютърни науки" през 2013 има с 334 по-малко студента в сравнение с 2012. Т.е. младежи които да стават за програмисти на високо ниво няма и университетът не може да си попълни бройките. За сметка на това всяка година има ръст на студентите в библиотекарския, но там е пародия. Вместо тези които така или иначе не стават за СУ или ТУ да попълват всякакви дупки е по-добре да се обучават при Наков. Поне ще се научат на нещо практично и ще имат възможност да изкарват по някой лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още