IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна иска "Газпром" да съгласува с "Нафтогаз" строителството на “Северен поток” 2

Киев се опасява от огромна загуба на приходи от транзит на синьо гориво

21:48 | 19.08.16 г. 26
Украйна иска "Газпром" да съгласува с "Нафтогаз" строителството на “Северен поток” 2

Украйна поиска от “Газпром” да съгласува с “Нафтогаз” изграждането на газопровода “Северен поток” 2. Днес Антимонополният комитет на Украйна (АМКУ) обнародва обръщение към участниците в проекта, предава руската информационна агенция ТАСС.

Комитетът се позовава на текст от закона за защита на икономическата конкуренция, който забранява създаване на стопански субект, концентриращ доминираща позиция на пазара, предава БТА.

До предоставяне на разрешение за концентрация или съгласувани действия участниците в проекта са длъжни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да доведат до ограничаване на конкуренцията в Украйна, посочва се в обръщението.

"Северен поток” 2 предвижда да бъдат построени две подводни газопроводни линии с общ капацитет 55 млрд. куб м годишно, които да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Оттам ще може да се подава газ до Великобритания, Холандия, Франция и Дания, заобикаляйки Украйна.

Проектът се изпълнява от съвместната компания New European Pipeline. Газпром държи 51 процента от нея, а германските E.ON и BASF/Wintershall, австрийската OMV и британско-холандската Shell - по 10 процента, а френската ENGIE - 9 процента, припомня агенцията.

Планирано е “Северен поток” 2 да бъде пуснат в експлоатация до края на 2019 г.

През 2015 г. транзитът на руски газ през украинската газопреносна система е бил 67 млрд. куб. м. Средногодишно тази система внася в украинската икономика около 2 млрд. долара. Това положение съществено ще се промени с въвеждането в действие на “Северен поток” 2,отбелязва ТАСС.

През юни ръководителят на “Газпром” Алексей Милер посочи, че след 2020 г. транзитът на руски газ за ЕС през Украйна може да стане не повече от 15 млрд. куб. м. 

Междувременно шефът на комисията по международните въпроси към Федералното събрание - горната камара на руския парламент, Константин Косачов писа в социалната мрежа Facebook, че газопроводът "Северен поток" 2 няма никакво отношение към Украйна. “При него става дума за съвсем друга логистика", допълва той.

Косачов отбелязва, че "Украйна не е съгласувала с Москва нищо от своите проекти с обкръжаващия свят, въпреки поетите задължения по двустранни и многостранни споразумения”.

Руският депутат напомня също така, че преди време Москва също беше убеждавана, че "проектите на Украйна с ЕС нямат никакво отношение към Русия". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
Нищо общо. Пък и тези газопроводи не са осъществими, а за хората в Украйна като се изключат една шепа олигарси е 1 000 000 пъти транзит през територията и да няма. Но тях съдбата ги е наказала, защото имат големи залежи на шистов газ а този по класическата технология го изчерпаха още по времето на псевдосоциализъма.Американците затова се въртят там, залежите стандартно са 3 пъти по големи от добития газ по класическата технология преди. Разбираш какво се получава - тръбите към потребителите ще се дублират като доставчиците ще станат два и газпром ще подава по дъното на морето което е голяма мъка , ще го проктират за 100 а като тръгне реалния капацитет ще е като на северен паток 1 или само 10.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 7 години
Какво общо има цената на бензина на дребно(без да се отчитат данъци, акцизи и крос субсидии) със статията, която е говори за газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
абе момче ти оллигофрен ли си или ко аре стига вече с твойте тъпотии майка му мечка ....Gasoline Prices Around the World: The Real Cost of Filling Uphttp://***.bloomberg.com/graphics/gas-prices/#20162:United-States:USD:g
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 15
needtoknowmore
преди 7 години
Преди да покажеш комунистическото си мислене, се пробвай да мислиш и си задай на един *** въпрос има ли разлика между производни и доставни цени. Иначе по темата украйнците голям виц казаха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
За Украйна в случая , с пълна сила важи народната поговорка : " Хем *** , хем голям."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Нема се плашите ше вземете на ефтинджос от Сашово ей тука Хюсеина и Needtoknowморе са "спецове" .... че Сашовци "произвеждали на тънкана газове" и щом продаат на тарамбуките ше утрепат *** и треа и ние да намажем от тая далавера нема как да не вкарат Сашш и Укрите у кяриза само да стоят и да гледат ..... сино на Байдъна дет купи тръбите в Укрия и той да стои и да гледа .... ама по фнимателно да гледа .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още