IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна иска "Газпром" да съгласува с "Нафтогаз" строителството на “Северен поток” 2

Киев се опасява от огромна загуба на приходи от транзит на синьо гориво

21:48 | 19.08.16 г. 26
Украйна иска "Газпром" да съгласува с "Нафтогаз" строителството на “Северен поток” 2

Украйна поиска от “Газпром” да съгласува с “Нафтогаз” изграждането на газопровода “Северен поток” 2. Днес Антимонополният комитет на Украйна (АМКУ) обнародва обръщение към участниците в проекта, предава руската информационна агенция ТАСС.

Комитетът се позовава на текст от закона за защита на икономическата конкуренция, който забранява създаване на стопански субект, концентриращ доминираща позиция на пазара, предава БТА.

До предоставяне на разрешение за концентрация или съгласувани действия участниците в проекта са длъжни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да доведат до ограничаване на конкуренцията в Украйна, посочва се в обръщението.

"Северен поток” 2 предвижда да бъдат построени две подводни газопроводни линии с общ капацитет 55 млрд. куб м годишно, които да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Оттам ще може да се подава газ до Великобритания, Холандия, Франция и Дания, заобикаляйки Украйна.

Проектът се изпълнява от съвместната компания New European Pipeline. Газпром държи 51 процента от нея, а германските E.ON и BASF/Wintershall, австрийската OMV и британско-холандската Shell - по 10 процента, а френската ENGIE - 9 процента, припомня агенцията.

Планирано е “Северен поток” 2 да бъде пуснат в експлоатация до края на 2019 г.

През 2015 г. транзитът на руски газ през украинската газопреносна система е бил 67 млрд. куб. м. Средногодишно тази система внася в украинската икономика около 2 млрд. долара. Това положение съществено ще се промени с въвеждането в действие на “Северен поток” 2,отбелязва ТАСС.

През юни ръководителят на “Газпром” Алексей Милер посочи, че след 2020 г. транзитът на руски газ за ЕС през Украйна може да стане не повече от 15 млрд. куб. м. 

Междувременно шефът на комисията по международните въпроси към Федералното събрание - горната камара на руския парламент, Константин Косачов писа в социалната мрежа Facebook, че газопроводът "Северен поток" 2 няма никакво отношение към Украйна. “При него става дума за съвсем друга логистика", допълва той.

Косачов отбелязва, че "Украйна не е съгласувала с Москва нищо от своите проекти с обкръжаващия свят, въпреки поетите задължения по двустранни и многостранни споразумения”.

Руският депутат напомня също така, че преди време Москва също беше убеждавана, че "проектите на Украйна с ЕС нямат никакво отношение към Русия". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Също причинно следствената връзка да ти пускам цени в страните с горива е да видиш къде и колко струват и мисля, че в САЩ бяха по-скъпи от Камилите ... изводите си ги прайш ти що е тъй. И миналия път ми философстваше за Венецуела защо внасяла петрол от САЩ. Начи сорта на петрола във Венецуела е много тежък и му трябва бая химична обработка. Добиват го пращат го на САЩ, тея им преработват и им го връщат на квато цена са се договорили там не, че Венецуела внасяла петрол добит в САЩ те си имат предостатъчно даже повече и от Камилите само, че сорта е гаден там е ключа от кошницата ... а преработката струа мангизи, разходи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Украйна с кражби постави под въпрос транзита през своята територия, а сега мрънка, че искали да пуснат в обход? Правилно ли разбирам, че се предполага лакома машина за пари като Газпром да позволява нелоялен транзитьор да я муфти непрекъснато? Ами то е на крайните клиенти им е по-близко директно да получават, не през крадлива нива, в крайна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
ааа да бе да бе начи фанал съм се за една работа ако стане да знаеш, че първо теб ше опраа и нареда там ..... :)) Та така и с Укрията ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
да ве именно темата е за Украйна и гадните руснаци. В миналата тема САЩ произвеждали най-тънко газ и продавали на барабите което е пълна тъпотия за такива тикви кат тебе ама ок как и да е. Та Украйна искаха да са с евроатлантическите ценности еми щом искат да са такива да си купат газ от САЩ ве нали от там производството е най-тънко?!? За кво им е LNG флотилия на Русия и Иран кат те са в Евразия ве пумпал ?!? Къде да паркират корабите в София ли как ше стане раотата ?!? От Иран и Русия всичко е с тръби и по сушата ве оу там нема "флотилии" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 7 години
Еми то нали затова му се вика конкуренция и загуба на конкурентно предимство - но така като гледай, много този приток да се загуби в полза не на южни проекти, а на северен такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
аз само ще спомена, че имаше варианти Украйна да загуби тия притоци на пари от нас...Ама Алекси Алексиев обясняваше по Нова как това било лошо, щото сме щели да ощетим украинците с 2 милиарда на година. Не се намери журналист(ни Виктор ни Ани) да го пита зле ли е ние да печелим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 7 години
Преди да цъкаш като стар часовник, вземи и си систематизирай нещата в главата, ако не търси помощ. От темата, в която се говори за газ, Украйна и Газпром, ти плюеш и се опитваш да мислиш, като се опита да изградиш теза по линия ритейл на бензин по света и у нас, но не успя да я довършиш. След това сега ми вадиш произведено количество и ми пишеш за Катар, ОАЕ и т.н. В процес на това и бисери раждаш - ще ме светнеш ли каква е LNG флотилията на РФ и Иран и колко навлото им на ден? И в добавка високопарно говориш за психични отклонения ... не съм психиатър, но съдейки от поведението ти и липсата на каквото и да е причинно следствена връзка в постовете ти, както постовете с темета на статиите, ме кара се замислям е задължително да си запишеш една консултация със специалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
айде те няма да внасят от Иран и Русия нали щот не се обичат там по еди кви си причини. А Камилария е също в топ 10 производители на газ. Камилария граничи и с Кувейт и с ОАЕ бре и според тебе Халифите на тея 2те ше им е "по-тънко" да си купят на САЩ дет е на другия край на земното кълбо и ше се циганят за 20 стинки да не си купат от съседа си (не смятам процеса втечняване товар и после обратно)?!?!? Ти за 2лв. разлика в нещо палиш ли колата да хоиш да си купиш нещо от Подуяне кат живееш в Обеля бе, ами горивото до там нали е разход ве шемет ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
тц тц тц тц ок явно треа да ти го нарисувам в картинки .... Най-големите производители на газ ето според ЦРУ да не отварям руски страници нали ето пише : Natural gas - production compares the total natural gas produced in cubic meters (cu m).https://***.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2249rank.htmlна първо място USA, Russia, Iran, Qatar .... и до тука спираме. САЩ са Nr.1 производители до тук добре на 4то място кой е виждаш ли ти или да ти дам очилата ?!? Питам те кой им е съсед на тея Катар ?!? Населението на Кувейт е 3 млн. на ОАЕ е 9 млн. сумарно 9+3=12 млн. нали елементарни сметки. Казвам ти пак ДОРИ и САЩ да са Nr1 в тоя газ ТРАНСПОРТА до майнна си райна струва нещо бе, ИМА РАЗХОД, РАЗХОД!!! С това се обезмисля ОАЕ и Кувейт да внасят от САЩ. ОК да приемем,че "внасят" от САЩ сумарно сметнахме населението на тея 2 "могъщи държави" на 12 млн. Колко печалба праат САЩа от тях бре питам те колко ?!? На Qatar 60% revenue на икономиката е от износ на газ бре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 7 години
Е , украинците искат руския мед без руското жило - за съжаление трудно срещана комбинация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още