IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: ЕС е враг

Има много гняв заради факта, че Германия плаща на Русия милиарди долари, твърди американският президент

07:57 | 16.07.18 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи Европейския съюз като "враг" на САЩ в интервю, дадено дни след спорната среща със съюзниците си от НАТО, но един от топ европейски официални представители заяви, че това е "фалшива новина".

Коментарът на Тръмп, използвал обща дума - синоним на "враг" или "опонент", за да опише народите, които от поколения са считани за най-близките и най-важните съюзници на САЩ, продължава стръмната промяна на позицията на Тръмп в отношението му към европейските демокрации, коментира Bloomberg.

В интервюто си за американската телевизия CBS, държавният глава заяви, че гледа на Европейския съюз като на враг заради търговската му политика и отново нападна Германия, която е вдигнала бяло знаме пред Москва.

"Мисля, че имаме много неприятели. Мисля, че ЕС е неприятел, имайки предвид как постъпват с нас в търговията. На човек не би му и хрумнало за ЕС, но те са неприятел", каза Тръмп в интервю от своя голф-клуб в Шотландия, преди да замине за Хелзинки.

Русия е неприятел в някои аспекти. Китай е неприятел икономически. Със сигурност те са неприятели. Но това не значи, че са лоши. Означава, че са ни конкуренти", поясни президентът, като добави, че има "голям проблем с Германия", имайки предвид сделката за газопровода с Русия.

"Предполага се, че воюваш заради някого, а този някой дава милиарди долари на онзи, от когото го пазиш. Има много гняв заради факта, че Германия плаща на Русия милиарди долари".

"Мисля, че това е много лошо нещо за Германия. Какво, те да не би да развяват бяло знаме?", заяви още Тръмп.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск възрази на това малко по-късно, като написа в Twitter: "Америка и ЕС са най-добри приятели. Който казва, че сме врагове, разпространява фалшиви новини".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

23
rate up comment 9 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Епично умозаключение :DАз разбрах следното - оранжевия тробадур мисли, че Русия и Китай са съперници, но видиш ли, понеже ЕС 'давали/подарявали' (т.е. 'търгували, купувайки газ') със Русия, значи са враг :D Е много силна логика...Отделно, сега Тръмп иска ЕС сами да се пазят, без нужда от САЩ или просто да им купуват железарията... Ако стане първото - недоволен, понеже няма да указват влияние. Ако стане второто, доволен - нищо, че реално ще доведе до първото...Всичките му изисквания са един вид шизофренични. Чудя се дали е способен на прости логически съждения. Освен тия, когато чуе мотивирано мнение, различно от неговото да плещи 'фейк нююз'...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Вие сте невероятно глупава нация, то си ви личи по ***, в каквото превърнахте страната си за последните 30 години, нищо лично към никой, просто едно обективно неутрално мнение на човек, който ви гледа простотиите отстрани и вижда нещата, такива каквито са. Предстои да изкопаете ново дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
И м/у другото кои сте тия вие, ограничените в съзнанието биологични отпадъци на Бай Ганьовската ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
След 10 години ще се молиш на поколенията на ромите да не те пребиват за 20-те ти лева пенсия, бе, каиш. Радвай им се на тях тогава, тъпир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Абе ние не се радваме и на кретеноНемасонски п*остааци като теб ама няма какво друго да направим освен да не ти обръщаме внимание докато планетарните и космически процеси дето предстоят не си свършат работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Ама щом ви харесва, радвайте му се на кретено-масонският капитализъм още малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
Докато някои хора прибраха милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
За войната в Близкият изток западнякът плати с данъците си, сега получава бежанци, които да храни и тероризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още