IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бонусът „Крим“ е проигран

5 години след анексирането на полуострова от еуфорията няма много следи...

19:32 | 17.03.19 г. 77
<p>
	Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. Снимка: Ройтерс

Преди пет години хората в Русия бяха удивени от кадрите от украинския град Севастопол. Около 20 000 души се бяха събраха в центъра на града, като държаха руски знамена и крещяха „Русия, Русия“. За много руснаци това беше ключово преживяване. В края на краищата те отдавна бяха свикнали с това, че страната им постоянно губи политическо влияние и привлекателност въпреки възхода в някои години на наваксване. Събитията в Киев точно преди това само потвърдиха това: стотици хиляди демонстрираха там, наричани от руската пропаганда неонацисти и фашисти - за сближаване с Европа, вместо с Русия.

И така - точно преди 5 години Русия анексира полуостров Крим от Украйна, а негативните последици за Москва продължават да се увеличават, пише Bloomberg.

Анексията не е призната от международната общност, като Европейският съюз (ЕС) и САЩ водят съвместни усилия при налагането на санкции срещу Москва. Невъзпряна, Русия продължава да интегрира Крим в икономиката си, инвестира милиарди в изграждането на нови атомни електрически централи на полуострова. Също така през 2018 г. беше построен мост, който свързва Крим и Русия.

Русия търпи удари от санкциите на САЩ и ЕС, които се натрупват с всяка изминала година. Гражданите на страната също изпитват трудности заради спада на чуждестранните инвестиции и понижаването на заплатите. Русия страда и от ниските цени на петрола.

Санкциите са изтрили 6% от руската икономика през последните 5 години, показват изчисления на анализатори в Bloomberg. Руската икономика страда предимно заради санкциите и ниските цени на петрола, сочи проучване на анализатора Скот Джонсън.

Санкциите едва ли ще бъдат премахнати в близко бъдеще, а обвиненията за руска намеса по време на президентските избори в САЩ означават, че ситуацията за Русия ще се влоши. Броят на руските компании и бизнесмени, които са засегнати от санкциите, е нараснал с 4 пъти от 2014 г. до над 700. В момента Вашингтон обмисля въвеждането на нови наказателни мерки срещу Москва.

Какво означава по-слабата икономическа активност в Русия, каква е статистиката за преките чуждестранни инвестиции и какво е настроението след населението - вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 19 rate down comment 18
majnata
преди 5 години
децата на "демокрацията" за съжаление / наше , не тяхно / са неграмотни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 14
data
преди 5 години
ти пък що реши че ти давам акъл , на теб или на някого ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 9
julian12
преди 5 години
В множествено число се ползва които, а в единствено който. Научи бългаскри език и тогава давай акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 31
Императорът
преди 5 години
Не само, че санкциите не им пречат, но и руската икономика дръпна именно заради тях. Глyпавият обoнго направи неоценима услуга на Русия и лично на господин Вова. Право казваш - технологически работи могат да се произвеждат навсякъде - и руснаците сами могат да си ги фабрикуват, колкото и някой да дрънкат, че не можели да направят кафеварка (чудно как тогава са изпреварили САЩ технологически с поне 10 години във въоръжаването - и американците си го признават), но това, което не може да се замени са СУРОВИНИТЕ, РЕСУРСИТЕ. И ако Газпром реши да наложи санкции на ЕС, те ще го научат по трудния начин.Благодарение на ресурсите си Русия може да стане съвсем самодостатъчна държава - е, само бананго няма да имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 21
ABBA
преди 5 години
Доооо всички кухи ***:Украйна направи много препятствия, за да пречи на украинците да ходят на море в Крим.И въпреки това украинските туристи в Крим се увеличават с пъти!Как бе кухи *** става тоя номер, защото факта си е факт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 18
Antikvar
преди 5 години
Газ ***, заслужете си тридесетте сребърника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 19
Ivel
преди 5 години
Не бе ПИЧ, нека си ги има санкцийте, на руснаците не им пречат, а лани си отядохме евтини полски, френски, гръцки продукти дето не попаднаха в Русия, от тези санкции страда и другата страна не забравяй. Ако ти си производител извън Русия ти се иска да продаваш там, ама нали уж такова не можело, с половин уста казват ама дайте да видим какво може да се направи, винаги има какво да бъде направено. А когато някой бъде заменен на определен пазар, след това много трудно ще се върне там. С тези санкции много от западните компании си го причиниха сами това, светът е широк и стоките от общ характер са лесно заменими с други производители. С вискотехнолкогичните продукти е друга историята, но и това е решимо, в края на краищата има Казахстан, Белорусия, за които санкции няма а са със свободен пазар с Русия, та даже и Сърбия, дето ни е под носа. Руския пазар не е с обемите на китайския, но си заслужава да се бориш за него, не са чак толкова пазарите с капацитет в света, могат да се изброят с десетте пръсти на двете ръце, като руския е някъде около средата на броенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 47 rate down comment 25
Slavi.13
преди 5 години
Омразата срещу Русия е толкова очевадна, че авторът дори не търси реални факти, а просто е написал един буламач. Защо не разгледа ръста на инвестициите на страни членки на ЕС и други в Русия за последните години. Диктатор или не Путин направи Русия световна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 45 rate down comment 25
ПИЧ
преди 5 години
Да припомним, че Крим има 80-90% руско население и е нормално да бъде в рамките на Русия. Не знам колко години трябва да минат, за да се приеме това за нормално. Сигурно докато пукнем, а може и повече. Както Македония е Българска земя - до Охридското езеро, ама ние не можем да отидем и да си ги вземем тия земи.А това със санкциите струва ми се трябва час по-скоро да се прекрати, всички да започнат да търгуват и да забравят враждите. Това ще даде тъй нужния и за двете страни растеж - и за ЕС и за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 29
fon
преди 5 години
Крим е признат за руски само от 6 държави: Афганистан, Сирия, Куба, Венецуела, Северна Корея и Никарагуа. Ако тези ги броиш за държави. Дори Беларус, Казахстан и подобни не са го признали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още