IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бонусът „Крим“ е проигран

5 години след анексирането на полуострова от еуфорията няма много следи...

19:32 | 17.03.19 г. 77
<p>
	Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сравнително малко хора празнуват тази година годишнината от анексирането на Крим. Снимка: Ройтерс

Преди пет години хората в Русия бяха удивени от кадрите от украинския град Севастопол. Около 20 000 души се бяха събраха в центъра на града, като държаха руски знамена и крещяха „Русия, Русия“. За много руснаци това беше ключово преживяване. В края на краищата те отдавна бяха свикнали с това, че страната им постоянно губи политическо влияние и привлекателност въпреки възхода в някои години на наваксване. Събитията в Киев точно преди това само потвърдиха това: стотици хиляди демонстрираха там, наричани от руската пропаганда неонацисти и фашисти - за сближаване с Европа, вместо с Русия.

И така - точно преди 5 години Русия анексира полуостров Крим от Украйна, а негативните последици за Москва продължават да се увеличават, пише Bloomberg.

Анексията не е призната от международната общност, като Европейският съюз (ЕС) и САЩ водят съвместни усилия при налагането на санкции срещу Москва. Невъзпряна, Русия продължава да интегрира Крим в икономиката си, инвестира милиарди в изграждането на нови атомни електрически централи на полуострова. Също така през 2018 г. беше построен мост, който свързва Крим и Русия.

Русия търпи удари от санкциите на САЩ и ЕС, които се натрупват с всяка изминала година. Гражданите на страната също изпитват трудности заради спада на чуждестранните инвестиции и понижаването на заплатите. Русия страда и от ниските цени на петрола.

Санкциите са изтрили 6% от руската икономика през последните 5 години, показват изчисления на анализатори в Bloomberg. Руската икономика страда предимно заради санкциите и ниските цени на петрола, сочи проучване на анализатора Скот Джонсън.

Санкциите едва ли ще бъдат премахнати в близко бъдеще, а обвиненията за руска намеса по време на президентските избори в САЩ означават, че ситуацията за Русия ще се влоши. Броят на руските компании и бизнесмени, които са засегнати от санкциите, е нараснал с 4 пъти от 2014 г. до над 700. В момента Вашингтон обмисля въвеждането на нови наказателни мерки срещу Москва.

Какво означава по-слабата икономическа активност в Русия, каква е статистиката за преките чуждестранни инвестиции и какво е настроението след населението - вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 7 rate down comment 2
vv1969
преди 5 години
"Русия инвестира милиарди в изграждането на нови атомни електрически централи на полуострова. " Русия не строи атомна централа в Крим, имате грешка. Има една стара централа чиито строеж е бил спрян през 1989 г. и централата е изоставена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
некой да не кае, тоя Путиниски рубладжийски пропагандист тука сее дезинформация, веднага го подковаваме с факти от самия сайт .... :))------------------------------------------------------------------------------------Сергей Цветарски: При преброяването през 2021 г. ще бъдем под 7 милионаНапускащите България млади хора са почти колкото завърналите се, казва председателят на НСИhttps://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sergei-cvetarski-pri-prebroiavaneto-prez-2021-g-shte-bydem-pod-7-miliona-278946/#comment-newest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis12
преди 5 години
само да допълним, че у нас се изнесе народа от как ЕС и НАТО ни анексираха станахме от 9 млн. на 5рка милки преко сили състоящи се от циггани и пенсии Кримляни не са се изнесли кат глеам, нито толерират развъждането на цигганите там .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 17 rate down comment 9
michaelis12
преди 5 години
то и нас ЕС и НАТО кат ни анексираха щот никой не ни е питал дали искаме или не, и у нас нема грам еуфория вече сумай ти години ама ше има разпад на ЕСто и НАТОто за Крима малко вероятно да се отделят ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Прочетох ти няколко изречения, но имам чувството че си преписал от доклад на Генералния секретар на КПСС, пред някой от конгресите. Нали си наясно, че навсякъде по света без русия, Китай и някои други страни журналисти се купуват? Между другото подочух, че Ердоган обещал ако Кържалийско се присъедини към турция, за 2(две) години да направи повече отколкото България за 25(двадесет и пет). PS за тези които са далеч зад кроманьонеца, обяснявам че не е нормално да прилагаме двойни аршини и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
*** = ч е р н и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
На Нюрнбергският процес един нацистки генерал започнал да се оправдава, че в американската армия също има нацизъм - бели и *** дори не ходят заедно в тоалетна.На което един американец му изревал, да си затваря устата, че ще му счупи мутрата и няма да дочака четенето на присъдата.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 16 rate down comment 12
markov
преди 5 години
Колкото и да опъвате локуми , ето какво казват Германците:Der Globus Deutschland: За 5 години в състава на Русия Крим постигна повече, отколкото за 25 в Украйна.Петгодишният период на Крим в Руската федерация се превърна в истински ренесанс за него, пише Der Globus Deutschland. "Така нареченото анексиране се оказа един вид ренесанс за полуострова и неговите жители. И кой точно е извършил това съживление не е толкова важно". Отбелязва се, че от 2014 г., когато Крим стана част от Руската федерация, населението му се е увеличило с почти 500 хиляди души и сега надхвърля 2,3 милиона души. Русия построи мост през Керченския проток, продължи газопровода "Краснодарски край - Крим" по дъното на протока с обща дължина 400 км, обнови международното летище в Симферопол и осигури на полуострова енергийна независимост. В допълнение, както е посочено в публикацията, Русия е в състояние да реши проблема с водоснабдяването на Крим, за да даде нов тласък на развитието на туристическата индустрия и на цялата регионална икономика като цяло. До 2024 г. Москва планира да инвестира повече от четири милиарда евро в полуострова. В продължение на пет години като част от Руската федерация Крим е постигнал повече отколкото за 25 години, докато е бил част от Украйна, обобщава изданието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 10 rate down comment 8
Antikvar
преди 5 години
А защо в Америка бият ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 13 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 5 години
А колко хиляди пенсионери умират от студ всяка зима в Англия!?!Като видях че одобрението на този коментар е два пъти по-голямо от неодобрението, се втрещих. Явно в сайта преобладават персони, които са 1000 години назад и още толкова в ляво от кроманьонеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още