IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските амбиции за лидерство и на пазара на LNG стават все по-реални

Страната напредва с реализирането на нови два проекта, които при пълен капацитет ще могат да удвоят износа на втечнен природен газ

14:55 | 06.09.19 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия се приближава с една стъпка по-близо до превръщането си във водещ играч на глобалния пазар на втечнен природен газ (LNG). Това става факт, след като две от най-големите ѝ енергийни компании напредват все повече с плановете си да изнасят гориво от някои от най-отдалечените кътчета на страната, посочва Bloomberg.

Държавният гигант „Роснефт“ обяви в четвъртък, че планира, заедно със свои партньори от проекта „Сахалин-1“, да построи централа за износ на LNG в източния пристанищен град Де-Кастри. Междувременно компанията „Новатек“ - най-големият производител на втечнен природен газ в страната, даде окончателно зелена светлина на инвестицията си за 21 млрд. долара за строежа на LNG терминал „Арктик-2“ в Обския залив, край бреговете на Западен Сибир.

Природният газ се очаква да се превърне в най-бързо разрастващия се пазар на изкопаеми горива до 2040 г., като все по-често ще бъде пренасян в течна форма, показват проучвания на Международната агенция по енергетика. Китай, Индия и други развиващи се държави планират да увеличат вноса в опит да направят енергията и електричеството по-достъпно за своето население, като в същото време ограничат ефектите от замърсяването при използването на въглища и нефт.

Общо двата проекта ще могат да изнасят около 26 млн. тона втечнен природен газ на година, което ще удвои настоящия руски капацитет. Русия вече е най-големият световен износител на газ по тръби и вторият по големина износител на петрол с танкери. Разрастването на сегмента на LNG ще даде на руския президент Валдимир Путин по-голям лост за влияние върху глобалната икономика посредством значителните енергийни ресурси на страната. русия русия

„След срива в цените на петрола през 2015 г. и огромното прибавяне на австралийски LNG големите играчи задържаха основните си инвестиции във втечнен природен газ – но това се променя сега. Глобалният пазар на LNG се очаква да достигне дефицит на доставки до 2023 г.“, посочва Фаузиа Марзуки, анализатор на BloombergNEF.

Русия, която държи 8% от глобалния пазар на втечнен природен газ, иска да увеличи дела си до 20% до 2035 г., за да може да влезе в лигата на най-големите износители, сред които Катар и Австралия. Сходни амбиции имат и САЩ, които също работят усилено за увеличаването на дела си от пазара на LNG.

Съобщението от четвъртък, направено в рамките на Източния икономически форум във Владивосток, подчертава това колко бързо страната постига напредък към своята цел. Първият завод за LNG в страната - „Сахалин-2“ на „Газпром“, отвори врати през 2009 г., а вторият - „Ямал“ на „Новатек“, работи едва от 2017 г.

Очаква се производството в новия завод „Арктик-2“ да започне до края на третото тримесечие на 2023 г., заяви главният изпълнителен директор на „Новатек“ Леонид Микелсон. След окончателното си завършване съоръжението ще може да произвежда 19,8 млн. тона втечнен природен газ годишно.

Главният изпълнителен директор на „Роснефт“ Игор Сечин не посочи график за начало на работата на новия LNG обект на компанията, която обаче по думите му ще може да произвежда около 6,2 млн. тона втечнен газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Страхотни доводи имаш в дискусията, плешив.Админите - блокирайте го тоя завинаги, бе - по IP адрес !!! Заради такива нивото на сайтът ви се срина вратоломно и вече никой за нищо го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
ЕС няма да стане "въглеродно неутрален", освен при поява на някаква съвършено нова технология. Всичко друго са безплодни мечти в стил Грета идиотчето - неслучайно вече има термин Гретенизъм. Говорихме за кипърското находище - не за всички находища в региона.Въглероден баланс трябва да се търси чрез усвояване на въглеродният двуокис, а не чрез енергийно връщане в средновековието. Начини има - ама на гретените им е по-лесно да пищят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Датов - находищата на Газпром са на п-в Ямал. колко по на север според тебе може да има? За това, че газчицата е по-евтина - да му мислят Говедорес - дето са принудени да продават на загуба - просто така от злоба. Газпром ще печели дори и при още по-ниска цена - която ще е абсолютно непосилна за конкурентите. Тъкмо заради ниската цена печелят тия с тръбите, не тия с танкерите. Ама дай да не пиша повече, че стоянчо може да получи инсулт от злоба и яд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 4 години
че аз имам доста добри инвестиции и ако пожелая до 3-4 годинимога да се живея само от пасивен доход. ---хахахаха, ама 100% не желаеш ... хахаха как все ставате такива смешници след като земете две заплати от ресторанта на запад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 5
Имхотеп
преди 4 години
Ае руски ***, майка ви да е ба проста.Ха-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 4 години
Ама си пpocта кифла. Дъщеря ти не плаща данъци щото е в развлекателния бизнес.... и инвестира в ясно какво ... И понеже не си запознат особено да ти подскажа, че аз имам доста добри инвестиции и ако пожелая до 3-4 години мога да се живея само от пасивен доход. Само няма как да разбереп за какво говоря щото под шапка мозък не вирее са казали хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Сосното находище Гронинген (2300 млрд куб м) ще бъде затворено постепенно до 2030 г. То добива 90-100 млн куб м. на година, 20-25% от консумацията на ЕС (450 млн куб м) на година.Ето само някои от находищата в Източно Средиземно море:Афродита Кипър - 200 млрд куб мЛевиатан Израел - 470 млрд куб мТамар Израел - 300 млрд куб мЗохр Египет - 850 млрд куб мЕнергийните нужди не нарастват толкова бързо. А ръстът в консумацията на газ е предимно в САЩ, Китай и Русия.Декарбонизацията няма да стане изведнъж. Но до 2050 ЕС трябва да постигне въглероден баланс. А дори и относително малка замяна на текущата консумация с алтернативни източници на енергия е катаклизъм за пазара. Попитай всеки един човек работещ в продажбите какво е например 10% спад и той ще ти обясни много добре.Декарбонизацията няма да се случи за един ден. Но до 2050 ЕС трябва да стане въглеродно неутрален. А поевтиняването на технологиите ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Редник, така е! Затова пък всички ги мразят. В рашастан хем ги крадат, хем се гордеят с тях. Те това не мога да. PS Даже и дъщеря ми в Австралия не плаща, въпреки че инвестира, за разлика от теб който стоиш да ръсиш мозъци по сайтовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 4 години
п.п. Газпром се насочва към LNG поради простичкия факт че новите им находища са все по на север и транспортирането им до основните им пазари е все по скъпо . Украйна печелеше от транзита повече от колкото Газпром от износа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 4 години
Цените не природния газ в Европа стигнаха до най-ниското си ниво за последното десетилетие през тази седмица в следствие на борбата между САЩ и Русия за завладяване на повече и по-голяма част от пазарите на горивото.Очаква се дори цените да паднат още, след като борсовият индекс за тях в Холандия не може да се възстанови след спада под 10 евро или 11 долара за мегаватчас по-рано това лято, пише RT.Холандската цена на газта за миналия месец e била най-ниска от 2010 година насам, откакто тя се приема за ключов показател за пазара на природен газ в Западна Европа. Това се дължи на свъхпредлагане на горивото според данни на изследователската агенция Rystad Energy.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още