IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пазарите имат значение? Или нямат?

Вижте размислите на един блогър за пазарите, златото, инфлацията и живота

18:54 | 16.12.11 г. 27
Защо пазарите имат значение? Или нямат?

“Обикновените хора” не се интересуват от пазарите. Когато случайно стане дума и ме питат с какво се занимавам и отговоря, че търгувам с финансови инстументи, срещам много интересен спектър от реакции, пише блогърът Кирил Йорданов.

Някои просто махат с ръка и казват “ооо, това е казино” или “оф, ужас, това е толкова скучно”, за други е просто нещо объркано, трети имат мнение за банкерите и финансистите, което не е ясно как точно е било формирано, но е подчертано негативно. А с четвъртите ми е най-забавно. Вчера имах характерен разговор с мой познат.

Случайно стана дума, че се “занимавам” с акции и валути и той каза “ей, ако знаеш, един познат преди време ми даваше съвети и аз така се набутах с едни акции, че сега са си вечно мои”. Не питах от любопитство. Само му казах “купувал си септември 2007, нали?” Много ми харесва как после се учудват, че съм познал точно кога са се набутали. Чували сте анекдотите за това какво да правите с акциите си ако и шофьорите на такси ви се хвалят каква е доходността на портфейла им?

Обикновените хора не искат да се занимават със “сложни” неща като борсата, финансите и подобни неща, в които има цифри. Особено цифри, които никога не спират да се променят, както са котировките. Интересно е обаче как, като стигне до тях слуха, че на борсата се правят луди пари, всеки изведнъж много иска да инвестира. После стават дългосрочни инвеститори в активи, обезценили се с 90%.

Бакалската сметка е, че ако загубиш 90% от капитала си, после трябва да направиш 900%, само за да се върнеш в началната точка. Титанично, а? Основният принцип е на първо място никога да не си позволяваш да достигнеш до такава титанично тъпа ситуация, но пък живота учи, че всичко е ясно, когато е късно. После сме много мъдри, ама ex-post, казано на латински за разкош.

Друг интересен факт е, представата на мнозинството, че всеки може лесно да се научи да прави пари. Отваряш си сметка и почваш да търгуваш и готово. На практика обаче животът винаги ни връща към равновесната точка и излишъците и дефицитите се балансират.

Това е фундаменталният принцип на живота, който важи и на борсата поради простата причина, че финансовите пазари не са нищо по различно от кумулативна проекция на надеждите и страховете на хората. Затова и случващото се на пазарите има значение, защото наблюдавайки емоциите на хората ние научаваме много интересни неща за себе си, за егото ни, както и за кумулативната емоция, която е завладяла света в момента.

Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 10 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Ти въобще четеш ли какво пишеш? Аз не обсъждам теб, а глупавите ти идеи. Ти обясняваш какви сме били ние. Тоест по собствената ти класификация ние сме велики умове, а ти - малък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 15
Патилан
преди 12 години
Великите умове обсъждат идеи. Обикновените умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора".А какво да кажем за онова недоразумение с нечленоразделната реч наричащо се Danny666......и как madcow, ЕМОNED, Longin lozkhris Lucifer го подържат, силата им е да слагат минуси и да обсъждат другите. Мозъчните им гънки не се виждат, но като ги няма си личи.... И както казва една българска поговорка: Краставите магарета през девет земи се подушват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
lkyor
преди 12 години
Danny666, преди да критикуваш по този начин напиши нещо, за да видим колко акъл имаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
madcow
преди 12 години
...о той, а и стотици други хора и много, много други неща, може би нямаше да се подсмихва толкова лукаво...Тия идилии за щастливи рибари и нещастни капиталисти можеш да ги разправяш на баба си, ама в 21-ви век на що-годе умни хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 3
madcow
преди 12 години
Уау, като чета коментари като твоя и се замислям за друга притча: "Колко мъка има по тоя свят, боже" каза Моканина и продължи да скубе бялата лястовица.Виж, ако твоя приятел икономиста беше обяснил, че с парите щеше да има много по-добро здравеопазване, нямаше да го е страх той и децата му да не умрат от глад ако не хване риба или не дай си боже се разболее, че с хванатата от неговата флота риба ще се изхранва не сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 7
4o4kobg
преди 12 години
Много се засягаш, значи спекулираш, а това не е добре за теб.Не отричам, че златото може да е добра инвестиция, но за съжаление тя е много рискова и в никакъв случай не е добър хедж срещу инфлация,справка CPI vs Gold, пример 1980 г злато 400$ ,1990 злато 400$, а CPI с 60% нагоре. сега е обратното златото изпреварва инфлацията в пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 3
Danny666
преди 12 години
" Ако открием залеж на злато толкова колкото има в момента в обръщение .."Ха ха ха алооо недуразомението нали знаеш , че АКО е опасна и миришеща зловонно субстанция ?" Да стигнахме до важния въпрос, защо търсенето е толкова голямо и съответно неговата цена ...'Ох СВЕЩЕННА ПРОСТОТА ! Цената на златото ( което м/у другото е мноооогоооо рядък метал ) РАСТЕ ИЗРАЗЕНА в ХАРТИИТЕ които ТИ наричаш ПАРИ ! Изразена в много други неща НЕ Е МРЪДНАЛА !!! Вземи прочето малко дебели книжки да ти стане ясно що е пари и ни спести ОТКРОВЕННИТЕ СИ ПРОСТОТИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
hristovkh
преди 12 години
Mnogo dobre kazano .. bravo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 10
4o4kobg
преди 12 години
Защо златото няма значение!Започвам с въпрос за малки децаАко си летите със самолет и ви свърши горивото и виждате два острова, единия с фабрики, фирми, коли, хора общество и другия с купчина злато, каде бихте кацнали.А сега малко по-сериозно, златото не е нищо повече от всеки друг метал, на който цената му се определя от търсенето.Да стигнахме до важния въпрос, защо търсенето е толкова голямо и съответно неговата цена, умирам от смях като чуя че златото е пари а другото е хартиики и т.н. Ако открием залеж на злато толкова колкото има в момента в обръщение да не би всички да станем по-богати, напротив всичко ще е същото просто цената на златото ще е два пъти по-ниска.За мен идеята паричното предлагане да зависи от злато в обръщение е безумно и никога няма да се случи пак, има много причини, които са били основателни навремето да има подобен златен стандарт, вече не.Бих си позволил да направя сравнение на прекланянето пред златото, като пари, точно така ПРЕКЛАНЯНЕТО на златото с това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
naglia
преди 12 години
Ех Jay много на сериозно и дълбоко го приемаш тоя коментар ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още