IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пазарите имат значение? Или нямат?

Вижте размислите на един блогър за пазарите, златото, инфлацията и живота

18:54 | 16.12.11 г. 27
Защо пазарите имат значение? Или нямат?

“Обикновените хора” не се интересуват от пазарите. Когато случайно стане дума и ме питат с какво се занимавам и отговоря, че търгувам с финансови инстументи, срещам много интересен спектър от реакции, пише блогърът Кирил Йорданов.

Някои просто махат с ръка и казват “ооо, това е казино” или “оф, ужас, това е толкова скучно”, за други е просто нещо объркано, трети имат мнение за банкерите и финансистите, което не е ясно как точно е било формирано, но е подчертано негативно. А с четвъртите ми е най-забавно. Вчера имах характерен разговор с мой познат.

Случайно стана дума, че се “занимавам” с акции и валути и той каза “ей, ако знаеш, един познат преди време ми даваше съвети и аз така се набутах с едни акции, че сега са си вечно мои”. Не питах от любопитство. Само му казах “купувал си септември 2007, нали?” Много ми харесва как после се учудват, че съм познал точно кога са се набутали. Чували сте анекдотите за това какво да правите с акциите си ако и шофьорите на такси ви се хвалят каква е доходността на портфейла им?

Обикновените хора не искат да се занимават със “сложни” неща като борсата, финансите и подобни неща, в които има цифри. Особено цифри, които никога не спират да се променят, както са котировките. Интересно е обаче как, като стигне до тях слуха, че на борсата се правят луди пари, всеки изведнъж много иска да инвестира. После стават дългосрочни инвеститори в активи, обезценили се с 90%.

Бакалската сметка е, че ако загубиш 90% от капитала си, после трябва да направиш 900%, само за да се върнеш в началната точка. Титанично, а? Основният принцип е на първо място никога да не си позволяваш да достигнеш до такава титанично тъпа ситуация, но пък живота учи, че всичко е ясно, когато е късно. После сме много мъдри, ама ex-post, казано на латински за разкош.

Друг интересен факт е, представата на мнозинството, че всеки може лесно да се научи да прави пари. Отваряш си сметка и почваш да търгуваш и готово. На практика обаче животът винаги ни връща към равновесната точка и излишъците и дефицитите се балансират.

Това е фундаменталният принцип на живота, който важи и на борсата поради простата причина, че финансовите пазари не са нищо по различно от кумулативна проекция на надеждите и страховете на хората. Затова и случващото се на пазарите има значение, защото наблюдавайки емоциите на хората ние научаваме много интересни неща за себе си, за егото ни, както и за кумулативната емоция, която е завладяла света в момента.

Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Особено, като чета това написано от някой си с ник naglia се изпълвам с доверие към всички които искат затриването на пазарите, че са честни и трудолюбиви люде, които никога не ядат от труда на другия :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
ladadron
преди 12 години
Много добра статия!! Браво на автора! Аз също търгувам и ми хареса да видя нещата от неговата гледна точка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
За тези, които измислиха опаковката фондов пазар, освен целта да отместят встрани долара, се решаваха и други невероятно изгодни въпроси - създадена бе възможност за огромни пари. Ако контролираш ключовите моменти на такъв пазар, и притежаваш значителни средства (ако печатате долари, нямате проблеми с парите винаги може да се самофинансирате с кредит на желаната сума за неограничен на практика срок), сам правиш новините, на които пазарът ще реагира, и сам определяш времето и реда на изнасянето на тези новини. Така ще направиш и фантастични пари. Освен това за теб (за разлика от ония *** дето също играят на борсата) парите няма да са виртуални, а съвсем истински, печалбата ти ще бъде не 10, 15 виртуални процента, а реалните 40, 50, 60,... 100%. И така от година на година. Най-важното е, че ти знаеш точно кога ще срутиш пазара, като преди това си измъкнал парите си. А докато година след година купуваш контролните пакети на истински печеливши предприятия, когато всичко рухне, огромната част от реалните активи ще са в твоите ръце. Фондовият пазар за другите играчи е руска рулетка, но в по-жесток вариант от шестте гнезда в барабана на пистолета пет са с патрони. Това също е игра, в нея дори има победители-***, но съвсем малко, защото резултатите са предопределени от първоначалните условия на играта. Фондовият пазар е реално обезпечен с пари около 1-2%. Тоест само 1-2% от инвеститорите могат да излязат без загуби от него, понеже пазарът е виртуален и от момента на създаването му не се е предвиждало инвеститорите да излизат масово от него или да изнесат поне онова, което са платили на входа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Искам да споделя следната притча :Преди много време, след като завърших бизнес-училището, реших да си взема почивка. Избрах малко тихо рибарско селце. където да мога да събера ума си след бизнеса. Само за няколко дни...Докато се разхождах по плажа тъкмо преди залез, видях малка рибарска лодка да идва към брега. Вътре в нея имаше длъгнест рибар. и няколко прекрасни жълти риби.- Колко време ти отне да наловиш тая риба? - попитах рибаря.- Само няколко часа - отвърна той.- Защо не остана по-дълго, да наловиш повече? - попитах. - Със сигурност има много повече търсене на риба от тези няколко в лодката...Рибарят се усмихна:- Ловя достатъчно, за да издържавам семейството си и живея безгрижен живот. Ставам с изгрева, ловя малко риба, играя с дъщерите си, обядвам със семейството си и уча децата на риболов, преди да отида на селската вечеринка, където свиря на китара с жена си и с приятелите си...- Слушай! - рекох му. - Имам икономическо образование. Мога да ти помогна много да разгърнеш бизнеса си. Просто ако прекарваш повече време в риболов, скоро ще имаш достатъчно пари да си купиш по-голяма лодка...- Наистина ли? - попита рибарят.- Абсолютно! А с по-голяма лодка скоро ще хващаш достатъчно риба, за да си купиш няколко лодки, а после и цял флот. По това време вече ще се разрастнеш достатъчно, за да продаваш рибата си директно на преработвателя, отрязвайки посредника и многократно увеличавайки печалбата си...Рибарят вдигна вежда:- Хм!- Евентуално можеш да отвориш собствен склад и да контролираш продукта, обработката и разпространението - добавих аз.- И после какво? - попита той- Ами после ще прехвърлиш бизнеса в столицата. И ако всичко върви добре, ще се окажеш в Ню Йорк Сити, ръководещ бързо развиващо се предприятие.- Колко време ще отнеме всички това? - попита той, следвайки точно логиката ми.- Ами, вероятно между 10 и 15 години... - отвърнах.- И после какво?- Е, това е най-добрата част! Ще станеш обществена личност. И тогава, приятелю, ще бъдеш много, много богат! Многократен милионер...Рибарят каза:- Наистина? Милионер? И после?- Какво имаш предвид? - попитах леко изненадан.- Имам предвид, какво ще правя като стана милионер?- Що за въпрос? Каквото си искаш, разбира се! Представи си, че се пенсионираш. Преместваш се в малко рибарско селце, където ще ставаш с изгрева, ще половиш малко риба, ще си поиграеш с внуците си, ще обядваш със семейството си. После ще учиш децата как се лови риба преди да идеш на селската вечеринка, където ще поостанеш да посвириш на китара с жена си и с приятелите си...Рибарят се усмихна и без да каже и дума, започна да стъква огъня. Споделихме вкусната риба и гледахме как слънцето залязва над океана, докато от близкото село се носеше звън на китара...Ти живееш ли хубав живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
"Когато хората се осъзнаят, като отговорни за себе си и постъпките си същества, тогава те няма да имат нужда от лидери, които да отговарят за тях. Тогава и системата ще се срине, понеже няма да има кого да корумпира"Най-мощният ключ към цялостното освобождение на човечеството е в обръщането на паричните потоци за благото на всеки отделен човек. Но благото на човека произлиза от неговата свобода, а не от количеството на парите, които притежава. Това означава само едно: КОРЕННО ДА СЕ ПРЕОБРАЗУВА ЦЯЛАТА СВЕТОВНА БАНКОВО-ФИНАНСОВА СИСТЕМА И ПОСТЕПЕННО ДА СЕ НАСОЧИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕ КЪМ СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ХОРАТА.Мнозина в Америка живеят в една въображаема земя, съществуваща в техните консуматорски умове. А елитът използва глупостта, материализма и егоизма на хората, за да ги ограбва, и настройва един срещу друг, на принципа разделяй, владей и управлявай глупаците.Немалко хора смятат, че тази криза беше изкуствено породена. И всъщност са прави. Но това важи и за всяка друга криза от последните няколко века, успешно прикривана зад умело пропагандираната измама за естествените бизнес цикли. Действително съществуват множество факти и документи, които разобличават манипулациите и спекулативните действия на големите банкови династии Ротшийлд, Рокфелер, Морган, Лазард, Уорбург и други. Превръщайки себе си в роб на парите, човечеството се разписва за своята непълноценност. Много хора се надяват, че нищо страшно няма да се случи и всичко ще се разсее от само себе си или Бог всичко ще уреди. Но се оказва, че няма да се размине и няма да се нареди. Историята на всеки човек и на всеки народ винаги се пише в два варианта. И от действията и от постъпките на самия човек и от целия народ зависи по кой сценарий ще се развият събитията: по трагичния или по благоприятния. Във вечното противопоставяне на духовността на Русия и Златният телец на правителството на САЩ се равиват събитията. Но, тези, които се стремят да експлоатират Земята и населението й, повече няма да преуспяват, времето им за осъзнаване изтече!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
naglia
преди 12 години
Света достигна на това дередже "Благодарение" на борсите , трейдърите , хедж фондовете , финансовите спекуланти ,банки , разните му финансови инструменти и т.н. ФАЛШИФИКАТИ целящи да ограбват хората и тези които изкарват парите си с честен труд ! БЕЗ ДА СА ВЛОЖИЛИ КАПКА ТРУД ! МАМЕЙКИ ВСИЧКО И ВСЕКИ ! Най - доброто решение би било всички тези мошеници да бъдат забранени със закон защото рано или късно ще доведат света до фалит или воина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
avramcho
преди 12 години
RE : Voldemor пазарите съществуват заради обикновените хорица - те работят за тях , те им помагат , стимулират ги да купуват най-новите модели мотики, лопати,колички ,...............приятелю , изпуснал си му края...........всъщност изпуснал си му началотоЧети диалектика,социология,психология .......там е заровено кучето ;)А щом пишеш в Инвестор ........прочети това , тайната е в подзаглавието http://***.investor.bg/news/article/100994/91.html----------а най-голямата тайна е в думата "Джакпот" ..........за обикновените хорица "термин твой" джакпотът е в Тотото.........за останалите-на друго място ;)-------------това в общи линии е липсващият ти завършек ;)успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
avramcho
преди 12 години
Публикацията е напълно обективна..........за това почти всички от коментиращите не я приемат еднозначно а някои дори не я харесват...-----------Както е казал Онасис: ако всички знаят нещо - ТО не работиНапълно съм съгласен с автора - и в резюме бих добавил:---------Човек винаги иска онова,което смята че заслужава но получава само заслуженото-----------Светът се движи от човешката глупост , защото тя е по-стара от Стария Завети няма изгледи това да се промени в следващите 2011 години.Финмаркетът е много сложно нещо , защото се движи с прости средства и разчита единствено на човешката глупост - онази глупост която ни дава обяснението , че собствения ни неуспех е следствие чужда намеса --------------на всички потенциално несъгласни с мен ща задам въпроса: вие *** ли сте ;)???аз съм , защото научих закона на Покера : преди да извадиш парите на масата - намери *** когото ще обереш...........ако не го намериш - знай че на масата ВИНАГИ има *** и той е ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
между другото, мед са намирали и в египетските пирамиди, който е напълно годен за консумация, по-дълготраен е и от златото, но за разлика от него то се яде и е по-добра инвестиция във време на криза, но вярвате ли че ФЕД ще замени трезорите пълни от тонове злато с тонове мед???...най-вероятно не, но ако идва краят на света, по-разумно е, за да оцелеем, да трупаме мед а не желязо, па било то и жълто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Lucifer
преди 12 години
Не знам какво толкова ви впечатлява тази чисто философска статия, това са азбучни истини от време оно, но на практика всички знаем че финансовия свят хич не е черно-бял а изключително многоцветен, и понеже няма никаква конкретна прогноза, а всички знаем че връщане към златния стандарт е не работещ абсурд и за това го намирам нещо като библейско четиво, може би човекът е достатъчно алчно същество и се нуждае от все по-нови и по-големи балони и само там е "спасението", като при пчелите е, те постоянно събират мед макар да не им е нужен толкова много, но от лакомия трупат толкова колкото не могат да консумират, презапасяват се а пчеларят минава обира им труда като взема по-голямата част от меда, оставя им само колкото да оживеят а те тръгват неистово в робски труд да събират на ново и по-вечето от тях умират. И това ако не е хипер инфлация???...дали на тях не им се иска златен стандарт???...а мислите ли че пчеларят ще го допусне изобщо???...повярвайте евреите са мноооооого добри пчелари..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още