IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете Навални, Германия няма да стане по-строга с Русия

Политиката на Германия спрямо Русия има своите корени в стратегията за т. нар. Ostpolitik, която обаче за повечето германски партньори отдавна е остаряла

14:07 | 31.08.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;EPA/CLEMENS BILAN</p>

Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Семейството на Алексей Навални може и да разчита на Германия да спаси живота на руския опозиционен лидер. Но ако те очакват правосъдие, са на погрешното място, посочва изданието POLITICO в свой материал.

Докато Навални лежи в медикаментозна кома в болницата Charité в Берлин, Меркел говори в петък пред журналисти само на няколко преки оттам, коментирайки своята стратегия спрямо Русия.

„Не смятам, че трябва да променяме политиката си спрямо Русия“, зави германският лидер.  „Гледаме на това като на постоянна линия“ на политиката, заяви тя.

Критици на канцлера посочват, че именно в непрекъснатостта е проблемът. На фона на постоянна руска агресия през последните години – от анексирането на Крим до нападението срещу чеченски гражданин посред бял ден в центъра на Берлин – Меркел наблягаше на важността от ангажирането на руския президент Владимир Путин в диалог. В петък тя отново повтори тезата си.

„Трябва да продължим да разговаряме с Русия“, заяви тя.

Но ако Германия само разговаряше с Русия, то нейните американски и европейски партньори може би нямаше да са толкова раздразнени. Според тях призивите на Германия за „диалог“ са отчасти ефемизъм за търговски връзки, най-вече по отношение на газопровода „Северен поток 2“. САЩ, както и редица европейски държави, са против проекта, който според тях възнаграждава лошото руско поведение.

Попитана дали случаят на Навални може да създаде условие за спиране на „Северен поток 2“, който е близо до завършване, но все още се бави заради американски санкции, Меркел се възпротиви.

Обстоятелствата около предполагаемото отравяне на Навални ще бъдат обстойно разследвани и представени, заяви канцлерът. Но в същото време случаят с руския опозиционер „трябва да бъде отделен“ от разговорите за „Северен поток 2“, категорична бе тя. Меркел също така подчерта, че нейната позиция по „бизнес проекта“ не се е променила.

„Северен поток 2“ трябва да бъде завършен“, категорична бе тя.

Позицията на Берлин по проекта, както и по отношение на Русия като цяло, озадачава мнозина от неговите партньори, най-вече балтийските държави, които остават по-уязвими на агресия от страна на Москва.

„Невъзможно е да се създаде едно пространство за бизнес и икономически въпроси и отделно пространство за политически въпроси, когато става въпрос за Русия“, посочва латвийският министър на външните работи Едгар Ринкевич пред POLITICO. „Може да се опитате да го направите, но другата страна не гледа на света по същия начин“, смята той.

Налице са някои достатъчни доказателства, че германската стратегия за ангажиране на Русия на фона на нейното поведение просто я окуражава да продължи в същия дух. Това също така тревожи и други държави в региона, на-вече тези в Централна и Източна Европа, чиято история ги кара да са предпазливи спрямо руско-германското сътрудничество.

Настоящата политика на Германия спрямо Русия има своите корени в стратегията за т. нар. Ostpolitik от времето на Студената война. Въведена за първи път от канцлера Вили Бранд през 70-те, Ostpolitik цели да активизира връзките със Съветския съюз чрез търговия и културен обмен – стратегия, която според мнозина германци е помогнала за края на Студената война и е поставила основите за обединението на Германия.

Този опит е до такава степен вкоренен в германската колективна психика, че политиката за приемственост на правителството спрямо Русия е широко подкрепяна в редица партии от политическия спектър. Но за мнозина чужденци Германия е заседнала в миналото.

„Германската идея винаги е била повече от нуждата от енергия, а чрез създаването на тази взаимозависимост с Русия ще се помогне за модернизирането на държавата“, казва Даниел Хамилтън, бивш американски дипломат, който прекарва голяма част от кариерата си в Германия. „След намесата в Украйна смятам, че европейските настроения са определено по-различни. Но германският проект продължава и не смятам, че е бил перосмислен“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Няма разлика между Русия, САЩ, Китай и Великобритания. Всички могат да бъдат врагове и приятели на Европа. Трябват маневри и дисциплина.Меркел си знае работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Германия и русия едни тръби не могат да хвърлят в морето, ние на Остполитиката аанализ правим. От 3-ти август могат да строят, какво стана? По-Коледа ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Статията е актуална за времето на Вили Бранд. Днес русия и Германия са изтикани в ъгъла на световната политика и не могат да оказват съществено влияние на протичащите процеси. Винаги съм бил туркoфоб, но трябва да отчетем факта че една турция придобива по-голяма тежест от тях, да не говорим за Китай а скоро и Индия. Това е многополюсният свят, който си пожелаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Много от по- младите хората в Западна Европа не знаят нищо за втората световна. В Азия и Америка изобщо не са чували за нея. С история се занимават индивиди, които си нямат друга работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 3 години
не са лоши... тъъъпи са! .. и очевидно са забравили щом искат да си го припомнят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 3 години
не са лоши... тъъъпи са! .. и очевидно са забравили щом искат да си го припомнят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
dakl
преди 3 години
Вероятно немското ръководство е абсолютно в течение кой и защо стои зад т.нар. отравяне на твърде удобния за Кремал руски опозиционер- А и даже за широката общественост е ясно кой е най големия изгодополучател от поредния шпионски скандал. Добре би било да се направят все пак някакви корекции в сценарея за по голяма достоверност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Zlato
преди 3 години
Може би още си спомнят как руснаците маршируваха до Берлин от Източна до Западна Европа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Лоша работа са тези германци, ей. Гледат си собствения интерес и не им пука за шушляците от източната Европа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 3 години
че и корумпирани... сещам се кво беше навремето в сименс докато бачках там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още