IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли национализмът на Ердоган да раздели НАТО?

Експанзионистичният и агресивен национализъм е типичен курс на външната политика на автократичните режими, който те поемат, когато срещнат конфронтация

08:22 | 31.08.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Честването на годишнината от победата на селджуките срещу византийските армии през 1071 г. се превърна в показно на националистически вълнения – знак, че турският президент Реджеп Ердоган все по-силно се нуждае от това да консолидира привържениците си чрез експанзионистична и агресивна външна политика, пише Ченгиз Кандар в материал за изданието Al-Monitor.

Битката  при Манцикерт се е случила преди 949 години. През 1071 г. селджуките – предшественици на османските турци, са победили преобладаващо гръцките сили на Византийската империя. Това е победа, която в Турция се отбелязва като началото на постепенното потурчване на Анадола. Тази година обаче честванията бяха различни, а цялото вълнение около тях бе потопено в шовинистични метафори.

Ердоган, придружен от своята съпруга и своя съюзник в парламента – лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, произнесе на 26 август войнствена реч, насочена основно срещу Гърция и то на фона на повишеното напрежение в Източното Средиземноморие.

Посланието му бе повторено и в туит, където той засегна концепцията за „червената ябълка“, която е един от най-важните символи на турския национализъм и експанзионизъм. Червената ябълка е символ на пантурското движение, чиято цел е да обедини турците по всички краища на света.

Всичко това обобщава характера на режима в Турция: краен национализъм в ислямистка одежда. В Турция национализмът в своята същност никога не е бил само ислямски. Националистическите характеристики на правителствата преди управляващата Партия на справедливостта и развитието да дойде на власт имат своите секуларистки компоненти. През 2020 г. обаче автократичният режим на Ердоган може да се идентифицира с турския национализъм, който притежава ислямистки елементи. Това е в контраст с изобразяването на президента в западните медии като ислямист.

Растящото напрежение в Източното Средиземноморие е отражение на тази идеология. Ердоган подкрепи амбициите си в региона с доктрината, формулирана през 2006 г., „Синя родина“. Той взима доктрината от част от секуларистките елити в армията, които наричат себе си „евразийци“, известни с нескритата си враждебност към НАТО и Европейския съюз. Според тях Турция трябва да заеме полагащото й се място в нова линия на влияние заедно с Русия и Китай. Противоречивото споразумение на Анкара с международно признатото либийско правителство в Триполи от ноември 2019 г. бе само първата стъпка към прилагането на стратегията „Синя родина“.

За привържениците на доктрината няма много какво да бъде обсъждано с Гърция. В края а краищата става въпрос за геополитика и превъзходство в Източното Средиземноморие. За пенсионирания ген. Исмаил Хаки Пекин сблъсъкът с Атина е неминуем, тъй като Турция „има нужда да докаже силата си, като е невъзможно да постигне споразумение с Гърция на масата за преговори“.

В речта си от честванията на 26 август Ердоган заяви, че Атина „не си е научила урока“ от историята. „Ние сме истинските собственици на тези земи“, заяви той. Подобен тон той имаше и в по-ранно изказване срещу критиките на ЕС заради действията на Анкара в Средиземно море и подкрепата на някои европейски държави за Гърция. Обвинявайки блока в лицемерие, президентът заяви: „Никой на света вече не приема ЕС като обединение на ценности и принципи“.

Иронията тук е, че няма друг медиатор или посредник в конфликта в Средиземно море освен ЕС. Германският министър на външните работи Хайко Маас наскоро се опита да приложи дипломация в опит да успокои напрежението, но изглежда, че той не е успал да постигне много при посещенията си в Атина и Анкара, тъй като въпреки това военните учения в региона продължиха.

Франция се присъедини към гръцките военни учения на 26-28 август, в които участие взеха още Кипър и Италия. Турция пък продължава своите военни учения и проучвателни мисии за природни изкопаеми.

Всеки сблъсък между турски, гръцки и френски кораби ще е краят на НАТО, тъй като всички страни са членки на съюза. И това не трябва да изненадва политици като френския президент Еманюел Макрон например, който съвсем наскоро заяви, че Алиансът е в мозъчна смърт.

Турция обаче става все по-изолирана в Средиземно море. При липсата на силна съпротивителна сила у дома, т.е. силна опозиция, на Ердоган започва да му пука все по-малко, тъй като в момента основният му фокус е върху това да трупа дивиденти на родна почва. Със своя антигръцки национализъм – подобен на антикюрдския – Ердоган е убеден, че може да обедини значителна част от турското население около себе си. Когато става въпрос за национал(истич)ни въпроси, опозицията в Турция е или потисната или напълно неутрализирана.

Международната изолация също не може да възпре Ердоган. „Но притисната в ъгъла Турция е опасна Турция… Анкара е готова да понесе значителни икономически и дипломатически загуби и дори – по думите на самия Ердоган от миналия месец – да пожертва самото си съществуване, включително животи, за да стане регионална суперсила“, написа израелският в. „Хаарец“ в свой материал от миналата седмица.

Също така никога не трябва да се забравя, че експанзионистичният и агресивен национализъм е типичен курс на външната политика на автократичните режими, който те поемат, когато бъдат конфронтирани най-вече във вътрешнополитически аспект. С популстки-националистки лидер начело, играещ си с огъня, лесно може да се произведе искрата, която да запали регионален пожар, който да подпали Източното Средиземноморие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
За нромалните си възгледи в момента пребиват и палят.Нацистите в Украйна тероризират недоволните.А демократичната световна общност подcвирква на демократите.Американските демократи.Украйна е разцепена! Но за Турция може, за там не може!Нали Еленче.Аааа, ти нямаш информация, даа.а..а, ееее.е..е.... може, може. Нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
конфликт няма , има един самозабравил се диктатор дето ще му спретнат скоро някой пуч , или ще му падне самолета ... италианци , французи , израелци , кипърци имат сериозни икономически интереси свързани с газ ... докато ние нямаме ... защо да се бутаме излишно ииндивидуално м/у шамарите ... ?! ... Бащицата участва в общата декларация на ЕС , какво повече да декларира ... :)))ердоган ще нагази в дълбока вода , там дето се пъне и прави сеизмични проучвания , интерес имат французи и италианци ... едните имат концесионни договори и добиват , другите хем добиват , хем купуват , хем се гласят да препродават ... а той се пъне да яде бой ... :))) ... чакай байдън да го подкара и той , щото настъпва и хамерикански интереси там ... тромбона му друсна едни 10% на стоманата за усато и тоя опище орталъка и ходи на червеното килимче в голямата бяла къща ... там да си се шамаросва вовата в сирия и либия ... :))) ... толкова му стига ... то вовата кой ли не го шамаросва вече ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
снишаваме се... Тиквата кога е взимал решение с топки или принципи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 3 години
снишаваме се... Тиквата кога е взимал решение с топки или принципи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
За Франция, Италия и Кипър разбрахме, ама България на коя страна е в Турско-Гръцкия конфликт? Или се снишаваме по навик?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Гърците винаги са били смешници - оставят други да им водят войните или нападат в гръб. Турците също не си научиха урока. Ердоган се репчи на Путин, на ЕС, на САЩ, на Франция, на кюрдите, на арменците, на сирийците... е, нз какво очаква...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
На тоя талибан членството му може и да му бъде замразено ...докато не сдаде поста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още