IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските олигарси се бъркат в джобовете си заради пандемията

Негласният договор с Кремъл стоварва бремето на кризата върху големите индустриални групи

13:33 | 04.05.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Миналия месец 10 на сто от населението на руския град Череповец откри по 10 000 рубли (135 долара) в банковите си сметки.

Плащането, предназначено да помогне на хората по време на национална карантина, наложена поради пандемията от коронавирус, не идва директно от правителството. Това беше бонус, изваден от джобовете на Северстал - производителят на стомана, чийто огромен завод има основно място в града, пише Хенри Фой за Financial Times.

В голяма част от света големият бизнес се обръща към правителството за помощ, за да преодолее въздействието на пандемията. В Русия особените икономически характеристики на режима на Владимир Путин означават, че отношенията често работят наобратно.

Големите индустриални групи, които са почти без изключение контролирани еднолично от магнати и включващи бивши държавни активи, придобити или получени при съмнителни обстоятелства след разпадането на Съветския съюз, доминират руската икономиката. Негласният договор между тях и Кремъл позволява тези корпоративни феодални владения и тяхното огромно влияние върху градовете, където те добиват минерали, изпомпват нефт или коват метал в замяна на лоялност и политическо подчинение.

Когато цените на суровините се повишават и икономиката процъфтява, тези олигарси извличат ползи от своите активи, огромните природни ресурси и евтината работна ръка. Когато обаче бумът се превърне в крах, както ефектно се случи тази година, те могат да се окажат в затруднено положение.

Докато правителствата на други места отпускат трилиони долари помощ за подпомагане на бизнеса и за защита на работните места, администрацията на Путин не се бръкна дълбоко, държейки сметка за необходимостта от запълване на зеещата дупка в бюджета, причинена от спадащата цена на петрола. Антикризисните мерки на руската държава като дял от БВП възлизат на едва една десета от обещаните от Германия и една пета от тези в Италия.

Вместо това чековете се пишат от магнатите, които често помагат на хората в регионите, където изкарват своите пари.

Алишер Усманов, роденият в Узбекистан руски стоманен и телекомуникационен магнат, дари 2 млрд. рубли (27 млн. долара) този месец на новата руска агенция за коронавируса, като заяви, че това е „приносът на неговата компания за огромната работа, извършена от руското правителство“. Той също даде 20 млн. долара на министерството на здравеопазването на Узбекистан.

Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 6
markov
преди 3 години
Хахаха......абе човек само за информация , с какво си се напушил бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
terziеv
преди 3 години
Е ся вече Русия фалира. Малко остана, две седмици макс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
крас
преди 3 години
За каква руска икономиката пишеш бе Петьо?!Над 90 % от собствеността на РУСКАТА ИКОНОМИКА са ОФШОРНИ КОМПАНИИ, КОИТО ИЗНАСЯТ В ЧУЖБИНА ПЕЧАЛБИТЕ СИ!!Такива като цитираният от теб ДЕРИПАСКА са граждани на САЩ, Ангрия или Израел и са под закрилата на тези страни. КАК МОЖЕШ ДА НАРИЧАШ ТАЗИ КОЛОНИАЛНА ИКОНОМИКА РУСКА?!Изпълнителните директори, които вземат решенията в тези компании НЕ СА РУСНАЦИ!!Русия е отдавна разделена на ПРОЗАПАДНА ЧАСТ която е на запад от Урал и ПРОКИТАЙСКА ЧАСТ , която е на изток от Урал където китайците са с ДЕСЕТКИ ПЪТИ повече от местното население!!Да не говорим за бившите съветски републики и КАЗАХСТАН , които са изцяло под контрола на Китай !!Китайската инвазия настъпва от ПЕРИФЕРИЯТА на Русия към столицата Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още