IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизбирането на Тръмп е опасно за света

Представата за Запада като съюз с морални основи ще се изпари, ако президентът на САЩ спечели втори мандат

17:59 | 01.03.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп в действие. <em>Снимка: Getty</em></p>

Доналд Тръмп в действие. Снимка: Getty

Aмериканският президент Доналд Тръмп беше оправдан. С очаквания израз на чиста партизанщина републиканците в Сената (с изключение на Мит Ромни) се отказаха от конституционно вменената им роля на съдии относно предполагаемата му злоупотреба с власт. Те прехвърлиха решението на избирателите. По време на изборите през ноември Тръмп ще има много предимства: страстни привърженици, обединена партия и здрава икономика. Преизбирането му изглежда много вероятно, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Най-очевидната причина, поради която Тръмп може да спечели отново, е икономиката. Дори по неговите стандарти речта му за състоянието на Съюза беше случай на преувеличение до степен на хипербола. Както икономистът нобелист Джозеф Стиглиц посочи, представянето на САЩ остава лошо по отношение на сравнимите държави в забележителни отношения, по-специално продължителността на живота, коефициентите на заетост и неравенството. Освен това, производството, заетостта, безработицата и реалните заплати до голяма степен продължават тенденцията след кризата. Предвид мащаба си фискалните стимули, които доведоха до огромни и трайни структурни фискални дефицити, не са голямо постижение. Въпреки това много американци ще усетят, че икономиката се подобрява. Това със сигурност ще играе голяма роля в предстоящите избори. 

Ако Тръмп спечели, тази победа може да бъде дори по-значима от първата му, тъй като избирането от американския народ на класически демагог два пъти не може да бъде отхвърлено като случайност. Това би бил решаващ момент.

Най-очевидното последствие от евентуалната победа на Тръмп ще бъде за либералната демокрация в САЩ. Президентът смята, че не е отговорен пред закона или Конгреса за това, което върши на поста си. Той се смята отговорен само пред електората (или по-скоро пред своя електорат). Той също вярва, че членовете на неговата администрация, държавните служители и избраните функционери на неговата партия дължат лоялност на него, а не към някаква по-висша кауза.

Бащите основатели на американската държава са се страхували точно от такъв човек. Александър Хамилтън пише, че „от онези мъже, които загърбиха републиканските свободи, най-голям брой са започнали кариерата си като са раболепничели пред народа. Започвали са като демагози, за да свършат като тирани." В тези си мисли той следва Платон, който пише как човек, придобил власт като защитник на хората, може да се првевърне във „вълк - тоест тиранин". В своето прощално обръщение от 1796 г. Джордж Вашингтън твърди, че „разстройствата и нещастията, произтичащи от разцеплението, постепенно карат хората да търсят сигурност и спокойствие в едноличната абсолютната власт.” Разцеплението със сигурност се шири в днешна Америка.

Не можем да знаем докъде би искал Тръмп да стигне или докъде ще му позволят институциите на републиката. И все пак има ли нещо, което Тръмп би могъл да направи, освен да изгуби лоялността на електората си, което би убедило Мич Макконъл, лидерът на републиканското мнозинство в Сената, да се обърне срещу него? Най-важни са не институциите, а хората, които им служат.

Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 32 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Голям майтап май се очертава за тези избори. Демократите са в дълбок нок даун и за сега превес има демократичният ( псевдо) социалист Бърни Сандърс. Спечели вече няколко щата. Джо Байден преди няколко дни спечели Южна Каролина, но мисля, че няма шанс заради аферите и зулумите с парите и златото, които той и сина му направиха в Украйна при смяна на режима там. Блумбърг набива много пари по кампания, ще видим дали ще се отплатят. Двете стрини плюс Хилари Клинтън мисля, че също са без шансове. Така, че проблема на демократите е липсата на качествен кон за състезанието, а не е Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 31 rate down comment 8
Hahoto
преди 4 години
Мъка, пропаганската машиина на Блумбърг е заредила лай.номета! Дерзайте момчета, ако вие сте моралните стожери на света, баце е трамвай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Избирането на ***, като Бърни Сандърс, е опасно за света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
Хихихихи.....на руският народ му е през 495-те евро средна заплата. ... Хихихихи..... руският народ знае "чем хуже, тем лучше". Хихихих... пък на българският народ му е през сапа(тигровия питон) за руския народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 5
evtimvz
преди 4 години
Когато Тръмп промени конституцията, так че да остане президент повече от два мандата, тогава може да говорим за диктатура. Има такива примери, но не в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Стуенчоу, на руският народ му е през теслата за твоите мокри сънища!И това е важното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 26
Стоян Петров
преди 4 години
За мен казуса друг, защо "световния лидер путин" се оказа обикновена кремълска мъсстия???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
""Представата за Запада като съюз с морални основи..."Хахаха... Инвестора , абе вие сте големи майтапчии бе ... : ))) "Инж. Петров, за мене казуса е друг. Такова може да състави:- ***.- *** син.- Журналист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 30
Стоян Петров
преди 4 години
Както няколко пъти съм ви обяснявал, управлението на Америка е политическа система на разделение на властите. В световната история това са постигали Римската империя и САЩ. Няма никакво значение дали императора се казва Цезар, Калигула, Нерон, Буш или Тръмп, системата ги превъзмогва и работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 7
abdul
преди 4 години
За жендърите е характерно, че всеки си живее в собствен си, негов свят, та в този смисъл е добре автора да се замисли. Нейков, не е срамно да си признае човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още