IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин понася болката от приятелството с Ердоган

Руснаците откриват, както американците и европейците преди, че с него винаги се стига до криза

11:56 | 23.02.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	Путин е принуден да слуша какво му говори Ердоган. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Путин е принуден да слуша какво му говори Ердоган. Снимка: Bloomberg

На обитателите на Кремъл може да бъде простена мисълта, че чуват някакво сподавено хихикане, идващо от Вашингтон, пише Боби Гош за Bloomberg. Служителите от администрацията на Тръмп трябва да изпитват известно злорадство, докато гледат колегите си в Москва да се борят със затруднение, твърде познато на Пентагона и Външното министерство на САЩ, а именно: Как се решава проблем като Реджеп Тайип Ердоган?

По-философски настроените руски представители могат да признаят, че обръщането на палачинката е справедливо: Вече няколко години те са тези, които сочат и се кикотят, след като президентът на Турция обтегна връзките на страната си със САЩ, разгръщайки войнствена реторика срещу - и провокативно поведение към, американските съюзници, кюрдите в Сирия, през Израел и Гърция до Египет и Обединените арабски емирства.

Руснаците получиха повече от удовлетворение от агресивността на Ердоган към американския президент, след като Владимир Путин използва ситуацията, за да отслаби НАТО и да осигури доходоносни бизнес сделки с Турция - от продажба на оръжие до газопроводи.    

За да запази статута си на новия най-добър приятел на Ердоган, Путин удовлетвори регионалните и международните амбиции на турския лидер. Следвайки примера на двама американски президенти - Барак Обама и Доналд Тръмп, Путин се направи на глух за войнствената реторика на Ердоган срещу руски съюзници, като сирийския диктатор Башар Асад и либийския военачалник Халифа Хафтар.

Руският лидер дори понесе с усмивка действията на Ердоган, които осуетяваха или поне значително усложняваха неговите амбиции. Турското военно нахлуване в Северозападна Сирия уби всяка надежда в Москва, че Асад ще успее да възстанови контрола над страната. Турските войски и наемници сега пречат на завземането на Триполи от Хафтар.

Точно както Ердоган показа презрение към Вашингтон, като прегърна онези, които скандират „Смърт на Америка!“ - било то режимът в Техеран или ръководството на Хамас и Мюсюлманското братство - Реджеп Тайип сега се подигра на Москва със заклинанието “Слава на Украйна!” по време на скорошното си посещение в Киев. Това скандиране се превърна в символ на съпротивата срещу руската хегемония след анексията на Крим през 2014 г. Москва и нейните говорители твърдят, че това е нацистки лозунг.

Руснаците откриват, както американците и европейците преди, че с Ердоган винаги се стига до криза, придружена със заплахи за прекратяване на съюзите.

Сега Путин се озовава на другия край на жицата. В неотдавнашен телефонен разговор Ердоган предупреди, че Турция ще реагира "по най-суровия начин", ако турските войски в Сирия бъдат подложени на още атаки от силите на Асад. Той предупреди, че руско-турските отношения могат да се разминат относно Сирия.

Кръвта сега се пролива и от двете страни. Силите на Асад засилиха атаките си срещу турските позиции в Идлиб, убивайки няколко турски войници. Русия твърди, че някои от нейните войници са били убити при нападения от турска страна. Стотици сирийци, както войници, така и цивилни, са били убити в ескалиращите боеве, а десетки хиляди бяха принудени да напуснат района, създавайки нова бежанска криза.

Опциите на Путин спрямо Ердоган са ограничени. Турция е важен икономически партньор за Русия - двамата лидери искат търговията между двете страни, която в момента е за около 30 милиарда долара, да достигне 100 милиарда долара. Членството на Турция е от решаващо значение за надеждите на Русия да поддържа международни организации в Кавказ и Централна Азия. Путин иска и да подклажда несигурността в НАТО, произтичаща от въпроса с ангажираността на Турция към Алианса.

Ердоган знае всичко това. Ако можем да се осланяме на подхода му към САЩ и Европа, той ще продължи да притиска Русия за отстъпки в Сирия и Либия, и кой знае къде другаде.

Може ли Вашингтон да се възползва от ситуацията, както направи Русия, когато отношенията на Турция със САЩ се обтегнаха? Може би, но това би изисквало Путин да отстъпи срещу Ердоган, а турският лидер да погледне отново на запад. Ситуацията все още не е такава. Ако стигнем до този момент, САЩ ще трябва да покажат дипломатически умения от висока класа - по-висока, отколкото демонстрираха през последните години, за да избавят Ердоган от изолацията.

Засега обаче американските представители могат спокойно да се наслаждават на откритието на Путин какво означава да бъдеш приятел на Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 9 rate down comment 6
cymru
преди 4 години
Болката се забравя - срамът е вечен :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Русофоби, айде и тук малко да полаете (имайте предвид, че Чубайс е от вашата 5-та колона, ти да видиш):https://youtu.be/LFm7PyzPrMwРоссия запустила секретную установку. Помог единорог Чубайса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 11
ing5rov
преди 4 години
пъпеш , пиши за нашия хал , кюлхане таквоз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Имам чувството,че чета някакъв пасквил от 19-ти век. Естенствено, че прочетох само първите изречения. Гротеска ли, що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Държавата му е с под 500 евра средна заплата и с около 50% млади хора(18-26 години), които желаят да напуснат страната. В държавата му раждаемостта през миналата година е била 1.5 на жена. В държавата му тази при славяните е още по-ниска, защото в изчисленията влиза и тази на 30-те милиона мюсюлмани, която е някъде около две. Наистина ние не сме чак толкова по-добре, но не сме зинали да изядем света света. Накрая ще изядат рязанната карабина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 10
dakl
преди 4 години
По добере би било да се замислим за нашите болки и какви ще са последствията за всички ни ако закрием две трети от енергийните си мощности по искане на чуждите ни господари , отколкото да плачем за болките на Путин.Както виждаме от тези болки ,които му нанасят от всякъде държавата му е с най нисък бюджетен дефицит и с най големи златни запаси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 15
lozkhris
преди 4 години
Смешна работа...Естествено, Блумбърг таргетира една маса, която освен английски не говори никакъв друг език и следоватгелно няма възможност да свери "достоверността" на жидоидната западна преса. Никаква разлика с някогашната комунистическа пропаганда. Естествено, не се пропуска, ни в клин, ни в ръкав да се спомене мантрата "анексия на Крим", загубата на който е като удар с копие в г..@ за американската линия на партията. Всъщност медия, която има претенции за безпристрастност трябваше заедно с Блумбърг да посочи публикации и в руски и/или турски медии. Тогава ясно щеше да се види, че никой, никога не е имал илюзии за "приятелството" на Ердоан, най-малко па руската страна. Че всъщност Еврдоан прехвърля военни и техника, заканва се и показва мускули, но умопомрачително тъпо предоставя информация за разположението на основния си контингент, постове и местонахождение на тежка техника. С която, в случай на нужда сирийската армия може много лесно да се справи / за авиацията на ВКС в Хмеймим няма да промълвя и дума/. Че през 2 часа е на телефона с Путин и при първия сериозен опит за пробив преди 2 дни беше достатъчно да се появят няколко с"Су-шки" за да спре мигновено огънят на турската артилерия, а турските военни да оставят бармалеите да се оправят сами, или по-скоро САА да се справи с тях до 3. В следствие на което нито инч от завюваните от Асад позиции не е загубен. Че тировете с доматите са спрени на руската граница с глупави извинения за контрол на коронавирус / на доматите, чоджум !! /, а руските туристически агенции нещо имат "проблем" с компютрите и резервациите за Анталия и Кушадасъ са "временно" преустановени... И че на султана ясно му е казано, че тоя път няма да се размине само с едни памидори, особено, не дай Бог, ако загине и един руски гражданин... А предния път загубите на Турция от домати и стопирането на туристите възлязоха според турски медии на 11 милиарда евро само за някколко месеца. А тогава турската икономика беше във възход, за разлика от сега... Така че нито Блумбърг, нито глупотевините на дежурните тука хамеро-*** няма да променят факта, че Ердоан ще вреска, вреска / за да се поблъска в гърдите с цел рейтонг вътре в Труция / и накрая ще трябва да се примири. С-400 могат да станат парчета непотребно желязо ако се деактивира софтуерът, а нещо турски гросе специалистен в тая област не са излъчени... И могат лесно да бъдат доставени на разни кюрдски "freedom fighters", с които "великата" турска нация не може да се справи вече 40+ години...Та, разбираме болката на блумбърг и останалите потънали в скръб от "анексията на Крим" и завинаги затворената възможност за хамериканска база край Севастопол борци за ЛГБТ права по света, но life sucks. Tръба с газ от Катар през Сирия към Европа също няма да има. Както и нова османска империя. Get over it
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Мани те ги тия рашки! Дрогират се от незапомнени врмена:https://youtu.be/9Z8-dYikXPcДаже в космос под "мухомором". Без допинга русские никогда не побеждали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 12
SS-23
преди 4 години
* Пу тя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 12
SS-23
преди 4 години
Още от първият ден на "братушкането", бях убеден, че ще дойде денят Х, в който *** ще се надене на рязаната карабина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още