IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите цени на акциите маскират затруднената глобална икономика

Проблемите с търговската война, Brexit и високите нива на корпоративния дълг все още не са разрешени

11:10 | 18.11.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Пазарите гледат към бъдещето. Поскъпването на акциите от началото на октомври означава, че много инвеститори вече калкулират растежа през следващата година. Това подобряване на настроението обаче е преждевременно: няма примирие в търговската война, Китай се забавя, Brexit без сделка все още е реален риск, фабриките са в застой и, извън САЩ, централните банки използваха голяма част от боеприпасите си. Проблемите пред световната икономика са непроменени. Те биха могли да се влошат значително, пише Financial Times.

Паричните стимули от Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ, както и положителните сигнали относно отмяната на митата за Китай от президента на САЩ Доналд Тръмп, успокоиха инвеститорите, че светът ще избегне рязък спад. Това чувство на облекчение помогна на S&P 500 да се достигне нов рекорд миналата седмица, докато германският индекс Dax 30 нарасна със 7% от началото на октомври, както направи и основният италиански индекс. Френският CAC 40 се повиши с 4 процента

И все пак спорната „временна“ сделка между САЩ и Китай все още не се е превърнала в нещо съществено. Вместо това Тръмп миналата седмица заплаши, че ще увеличи митата за Пекин, ако скоро не бъде постигната сделка. Китайските капиталови инвестиция тази година се движат с най-ниския си темп от две десетилетия, което поражда страхове от по-голямо забавяне от предвиденото в най-голямата икономика в света според някои мерки.

Щетите от търговското напрежение обаче, макар и облекчено, може би вече са нанесени. Американските бизнес ръководители посочиха, че капиталовите разходи вероятно ще се забавят още в последното тримесечие на годината - инвестициите през третото бяха най-ниските от две години.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън може да е осигурил споразумение за оттегляне от ЕС, което удовлетворява неговата собствена партия, но няма гаранция, че общите избори ще прекратят сагата. Британската политика е променлива и Джонсън каза, че ако спечели, няма да удължи „преходния период“ до юли, отваряйки възможността за риск от сериозни смущения в търговията.

Показателите вече не се влошават, но все още не се подобряват. Данните, публикувани миналата седмица, показват, че Япония е отбелязала най-бавния си темп на растеж от една година през третото тримесечие, а Германия и Великобритания едва растат, макар че избегнаха рецесията. Цифрите за растежа в Полша, Чехия, Словакия и Румъния се оказаха под очакванията, тъй като забавянето на производството в Германия се пренесе към доставчиците й.

Дебатът се измести върху правителствените разходи, но има малко признаци, че фискалните стимули вече са достатъчни, за да поемат щафетата от монетарната политика. Финансовият министър на Южна Корея предупреди, че рекордните фискални стимули в страната му не успяват да се „прелеят” към останалата част от икономиката, както очакваше правителството. Германия флиртува с отказа от строгите си ограничения по отношение на заемите, но все още не се е ангажирала.

Това оставя централните банки като единственият стълб, подкрепящ растежа. Централните банкери в Европа и САЩ стартираха стимулиращи програми: намалението на лихвите от Фед вдъхна увереност на инвеститорите, докато на предпоследната среща на ЕЦБ Марио Драги рестартира покупките на активи. В Европа остана малко място за маневриране. Притесненията от лятото за високите нива на корпоративния дълг бяха смекчени поради политиката на лесни пари, а не защото рисковете изчезнаха.

Повишението при акциите е уязвимо. При сегашната възвръщаемост на сигурните активи, на инвеститорите им остават малко други вложения освен акциите. Очаква се растежът на корпоративните печалби в САЩ, който сега е нулев, да се възстанови през следващата година. Ако това очаквано възстановяване не се осъществи, фондовите пазари могат да се сгромолясат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 29 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Преди да гръмне прегрял бойлер, винаги от крана фучи пара... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... То така... упс... не така, а още по-така беше и преди кризата през 2008 г. бре, Зельо... ;) Санким не помниш...? :lol: Те затова този тип кризи са смъртоносни - щот идват в съня ти, докато примляскваш от задоволство... и помитат цели държави, управлявани уж от по-умни и информирани от тебе хора... ;) :lol: Всъщност, точно това, което описваш, май са признаците на прегряване в такива миши икономичета като нашта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 13
studioaa
преди 4 години
Хартиеното богатство бълвано от централните банки не е реално и е въпрос единствено на време да настъпи голямото осъзнаване на това, което се нарича хиперинфлация. Акциите може и да поскъпват, но парите поевтиняват с много по-бързо темпо т.е има отрицателен реален растеж... В момента сме жертва на нещо подобно на събитията във Франция преди идването на Наполеон на власт. Тогава банкрутирала Франция въвежда хартиени пари с обезпечение недвижими имоти, точно каквото е положението днес. Днес парите във б***мките почти всичките са инвестирани в апартаменти, които не струват почти нищо, не могат да се отдадат под наем или наема им е нищожен спрямо цената т.е имаме обезпечение на парите с имоти... Във Франция благородниците са настоявали да се печатат още и още хартиени пари, за да не паднат цените на имотите, чиито собственици са те за да могат те да живеят без да работят само от приходите от ренти или продажба на земята... Днес положението е същото б***мките ще се сринат ако поевтинеят апартаментите и заради това те продават лошите кредити сами на себе си и ЦБ купува деривати обезпечени с тези ск***пани активи, ако изобщо това са активи, за да не им падне цената... Във Франция отнема десетилетие преди имотната схема на Понци да се срине, а днес ще отнеме малко повече но резултатът ще е подобен пълна смяна на политическия елит, крах на глобализацията, край на женската еманципация и узаконяване на расизма и неговото завръщане навсякъде... Хората в Европа и САЩ ще бъдат толкова ядосани, защото мнозинството ще загубят домовете си, спестяванията си, акциите си, пенсията си и колите си и това ще доведе до овластяване на диктатори подобни на Наполеон, Мусолини или Хитлер... Според мен загубата си струва, защото така завинаги ще си върнем обратно държавата като ще сложим край на социалдемокрацията завинаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 19
zelka007
преди 4 години
до по-долу писалите ... не знам каква криза ви гони . всичките ми доставчици са прехвърлили графика от 5-7 дена на 15-20 дни . като аз си плащам всичко при доставка , не бавя нищо по банка . и това е от около 6-10 месеца . за незапознатите - означава че не могат де се оправят от поръчки ... всичките по-големи складове с които работя , почти са удвоили поръчките . и това увеличение е постепенно от около година-две ... занимавам се с нехранителни стоки , дето са последна грижа на клиентите след сметките , дрехите , храната , лекарствата , бензина и децата ...е тука импа ви пише периодично , ние се бъзикаме чат-пат с него , ама човека си е прав . на всички сериозни европейски и хамерикански борсови играчи отчетите им светят в зелено ... !?!ами по всички двулентови пътища из държавата ( ...бог да пази бойко :)))... ) не можеш да се разминеш през седмицата от пикапи , комбита и бусове :))) ...де я гледате тази криза или си пишем свободни съчинение под всеки материал за икономика ? и криза ли е да има ръст , не голям , но ръст ... и криза ли е дори да има лек спад някъде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 17
potten
преди 4 години
Комунизъм 2.0 е пътя напред, защото капитализма е ефективен само при наличието на свободно място за растеж и свободни ресурси. При огромного население в момента и вече недостигащите ресурси за него, пазарната икономика е крайно неефективна. То се вижда и при нас в БГ-то, при комунизма всичко се планираше, а сега 30г. след края на комунизма всичко постигнато вече е разграбено и разпределено, защото просто няма свободно място за завоюване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 11
alphaomega
преди 4 години
Цените на акциите отдавна нямат почти нищо общо със реалната икономика и състояниянието на компаниите. Днес всичко се определя от политиката и от централните банки и това ще продължи докато не се стигне до глобалния фалит и глобалната революция след която банкери и растящи акции повече няма да има на хоризонта.Истината е че глобалната икономика още не се е възстановила напълно от кризата през 2008г. и едва някога ли ще се възстанови. Просто банкерите си напечатаха нови пари и "спасиха" временно секторите в които имат акции. Растежа на Китай също помогна за създаването на илюзията че всичко е наред. Но ако погледнем реалните числа, демографията, безработицата, качеството на работните места, търговските баланси, дълговете и % на лошите кредити, активността в транспорта и много други такива индикатори ще видим че глобалната икономика се намира в много лошо състояние. Всяка година се увеличава разликата между бедни и богати и броя на бедните става все по голям. Сега тези бедни започват бързо да превземат богатите държави и да източват социалните им системи. На всеки е ясно че това няма да продължи дълго. Въпрос на време е тези социални програми да бъдат прекратени и да стартира новата глобална революция след която ще дойде новата ера или иначе казано комунизъм 2.0 И най важното е да се знае че всичко това се прави напълно целенасочено!Хората които командват света са съвсем наясно със събитията и реалното състояние на нещата. Те много добре знаят че в системата има системни грешки които ако не бъдат поправени ще доведат до пълен крах. Но те умишлено не поправят тези грешки и даже отстраняват всеки политик който даде заявка и тръгне да ги поправя. Няма и как иначе.Нали крайната цел е да се намали световното население до 500 милиона. Има два начина това да стане. Първия е глобална война със конвенционални оръжия и бомби. А втория е тиха война със тихи хибридни оръжия. Е явно са избрали втория по хуманен вариант. Засега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 6
potten
преди 4 години
Тя кризата вече е тук, усеща се навсякъде още от края на лятото, но все още всички се ослушват като гърмяни зайци. Време е за криза, това е нормално, няма как да има само растеж и стабилитет. Добре е, че ние сме добре подготвени, при криза винаги се намират решения, както се намери решение с водата в Перник, или с одата в Плевен и Ловеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 4
das
преди 4 години
Маскират, но това е временно, докато се натрупат проблемите и всичко се срине. Скоро ще е, то вече се усеща в икономиката, скоро ще се донатрупа каквото има да се трупа и ще прелее. Всички го чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още