IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обилните доставки ще продължават да понижават цените на природния газ в Европа

Запасите достигат максимума си седмици по-рано от обичайното, а нова продукция пристига както от танкери, така и по тръби

15:53 | 03.09.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на природния газ в Европа са напът да се понижат още под най-ниската си стойност от десетилетие насам на фона на по-слабата вероятност производителите да се откажат от обилните доставки за континента.

Запасите достигат максимума си седмици по-рано от обичайното, а нова продукция пристига както от танкери, така и по тръби. И макар някои производители да ограничиха потоците заради ремонтни дейности, то основната цена на газа в Холандия все още с мъка се възстановява от срива си под 10 евро за мегават-часа, достигната по-рано през лятото, посочва Bloomberg. газ газ

„През септември обектите за съхранение на газ в Серевна Европа ще бъдат запълнени, увеличавайки риска от по-нататъшно понижение на цените“, заяви Ниек ван Кутерен, старши трейдър към холандската енергийна компания PZEM. „Под определена цена производителите ще бъдат принудени да добиват по-малко газ. Но в същото време големите доставчици като Русия“ се опитват да увличат пазарния си дял, допълни той.

Доставките продължават да превишават търсенето. Тези в Северозападна Европа, Италия и Австрия достигнаха 62,3 куб. м., което е 94% от капацитета и то още на 28 август.

Единственият начин за възстановяване на цените в Европа е намаляването на доставките от Русия и Норвегия или спиране на пратките втечнен природен газ, посочва Норберт Рюкер, ръководител на икономическото звено на Julius Baer Group Ltd. Цените за доставки за следващия месец в Холандия може да поевтинеят с още 20% през есента, смята още той.

Руският енергиен гигант „Газпром“ заяви миналата седмица, че износът към Европа се очаква да намалее до 192 млрд. куб. м. през тази година. Това е с 4,5% по-малко спрямо рекордните обеми на доставки от 2018 г.

Средните цени на газта също се очаква да намалеят с 13% в сравнение с рекорда, поставен миналата година.

В България тенденцията е през тази година да се наблюдава поскъпване на цените на природния газ. По данни на „Булгаргаз“ цената за крайни снабдители и клиенти в периода 1 юли – 30 септември е 44,90 лв за мегават-часа без акциз и ДДС. За сравнение за същия период на миналата година тя е 37,79 лв. за мегават-часа.

По-скъпи са цените и за първите две изминали тримесечия на годината спрямо 2018 г.

Засега изглежда малко вероятно „Газпром“ да намали доставките само заради риска от по-ниски цени.

„Щом имаме възможност, ще продаваме допълнително“, заяви миналата седмица Михаил Малгин, заместник-ръководител на звеното за износ на „Газпром“. „Пазарният дял със сигурност не е наша цел, а по-скоро последица от действията ни“, допълни той.

Според Ахмед Хамудан, старши газов трейдър за холандската енергийна компания Eneco, цените ще трябва да спаднат още доста, преди производителите да намалят по-значително добива.

„Големите доставчици не са водени от цената, а от приходите“, посочва Хамудан. „Дори цените да се сринат, те може и да не са под натиск за намаляване на потоците“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 17
Императорът
преди 4 години
Сулювци несретни - докато вие квичите като обезумели тука - аз печалбата си я направих. Проверете колко са скочили цените на Газпром на годишна база, дивидентите отделно.Вашето крeтeноидно маймyнско бръщолевене може само да ме забавлява на фонът на това как най-могъщата енергийна компания на света ми се отплаща за доверието. За останалите мислещи читатели ще напомня - че колкото повече, толкова по-добре - най-малкото заради предстоящите сътресения в доставките през украйна. Нека хранилищата бъдат напълнени до дупка, защото ще има нужда от тях.В дългосрочен план, нали искаме да се отървем от пушлявите въглища - цяла Европа? Така че нека има доставки, толкова по-добре.За Газпром - ниските цени играят за тях - защото LNG никога не може да се конкурира ценово с газът по тръбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
georgi_shum
преди 4 години
Само да питам, кой пръв го нарече вложител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 9
khao
преди 4 години
Той не е акционер, а вложител! Мисля че вече бяхме постигнали консенсус сред нас по тази тема! хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Според същият разбирач и акционер в ГъзПром и неговите последователи, за високите цени в България е виновен САЩ, запада и империализма!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 8
khao
преди 4 години
но все пак като руска колония за нас това не важи ... ние сме :В България тенденцията е през тази година да се наблюдава поскъпване на цените на природния газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 10
khao
преди 4 години
имаше едно мазно типче тук във форума който твърдеше че такери с газ не идвали и не били по евтини ... сещате ли се кой беше тоя ощетен от природата човечец ? че сега се сещам и за други негови твърдения които не се случих :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още