IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Израел се превърна в една от най-богатите страни

Държавата е класически пример за правилно приложен неолиберализъм

10:41 | 14.06.19 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Много гости на Израел посещават страната заради историческото и религиозното й наследствто, докато други гледат на нея през призмата на политическия конфликт.

Аз искам да ви я представя в друга светлина, а именно, че 72-годишната история на държавата е фантастичен пример за правилна икономическа политика, пише Тайлър Коуен за Bloomberg.

През последния около половин век Израел, от относително бедна страна, се превърна в една от 25-те най-богати по доход на човек. Държавата го постигна главно чрез фокус върху търговията, интеграцията в глобалната икономика, либерализацията на стопанството и солидни инвестиции в технологичния сектор и стартъпите, често чрез правителствена подкрепа.

Израел все още има някои проблеми с жизнения стандарт и неравенството в доходите, но е класически пример за правилно приложен неолиберализъм, поне в икономически план. Забележително е колко уроци по неокласическа икономика (микро и макро) са вплетени в историята на Израел.

От 1973 до 1985 г. страната има висока инфлация, достигаща на моменти 400%. Това бе резултат от прекалено разхлабена парична политика. С времето печатането на пари с такива темпове носеше все по-малко приходи в хазната, след като хората се нагодиха към инфлацията като държаха по-малко кеш и се договаряха в чужда валута. Високата инфлация спря да носи макроикономически ползи (дори за фиска) и страната премина към режим на по-ниска инфлация и бюджетна консолидация, в полза на дългосрочния растеж.

Това бе класически пример на погрешно прилагане на Модерната парична теория (МПТ), както твърди Асаф Разин в скорошно изследване на израелската макроикономическа история. Според МПТ паричната политика може да покрива правителствените разходи, а фискалната – да регулира ценовите нива. Израел обаче мъдро последва по-традиционен подход.

Какво да кажем за финансовата криза от 2008-09 г.? Израел имаше прилични банкови регулации и избегна сривове при кредита и недвижимостите, каквито преживяха Ирландия, Исландия и САЩ. Местните износители бяха засегнати от глобалната рецесия, но държавата реагира със скромна фискална експанзия и много силна антициклична монетарна програма, предимно с успех.

Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 6 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Щото Холандия най-баш-яко от ЕС спонсорира земеделието си.Освен това вече има много неща,които там разтат без почва!Пускат им химикали, лежат си до водичка у неопрен/дунапрен или каквото там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 4 години
Акъла казва, че не са аграрна сила от мащаба на една Холандия примерно :) Казва също, че кибуците са едни ТКЗС-та на практика и хич не представят богата държава - напротив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 3
redcretin
преди 4 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Reparations_Agreement_between_Israel_and_West_Germany#Israel's_dilemmaПределно ясно е как от гето Израел стана що-годе нормална държава, вярно - не може да стигне нивото на донора си Германия, от която проси и която изнудва с десетилетия за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Aaaaaa хич не ни пробутвайте тоя термин "неолиберализъм". Мразим го!Евреите от памтивека са си сред най-богатите земляни от всичко дето щъка по земята и преди да измислите тези нови термини и теории.Аз затова обичам да наричам неолиберализмът фалшива нова недоказана теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 5
Venislav
преди 4 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Israel_(united_monarchy) - не ми изглежда като да е 1948. Според твоята логика, ние сме държава от 1878 и нямаме нищо общо с първо и второ българско царство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Статията не дава отговор на въпроса "Как Израел се превърна в една от най-богатите страни". Естествено е когато една страна става по богата, други за нейна сметка да обедняват. Тогава риторичният въпрос е: ЗА ЧИЯ СМЕТКА ИЗРАЕЛ ПРЕВЪРНА ПУСТИНЯТА В РАЙ , А ПОТЪРПЕВШИТЕ ДЪРЖАВИ ПРЕВЪРНАХА РАЯ В ПУСТИНЯ?? Нормално е когото РУСКИТЕ ЕВРЕИ се установяват в Израел да насочват и паричните потоци от РУСИЯ към тази държава. ИЗРАЕЛ БАВНО НО СИГУРНО ЗАПОЧВА ДА ИЗВЗЕМВА РОЛЯТА, КОЯТО ИМАШЕ ЕДНА ДРУГА ДЪРЖАВА В СВЕТА. Иде реч за ШВЕИЦАРИЯ. Тя се превърна в пристан и бастион в който могат да бъдат укрити чужди ДЪРЖАВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ и това да остане безнаказано. Пирмера с Марк Рич е достатъчно красноречив за това, че АМЕРИКАНСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО СВЪРШВА ТАМ ОТКЪДЕТО ЗАПОЧВА ДЪРЖАВАТА ИЗРАЕЛ. Да не забравяме още един важен факт - ИМА ТРИ ДЪРЖАВИ В СВЕТА /Израел , Ватикана и Иран/ В КОИТО ОСНОВНИЯ ЗАКОН /Конституцията/ Е СЪВПАДА С РЕЛИГИОЗНИЯТ ЗАКОН. Духовната власт в тези държава е превърната в разпоредител от последна инстанция. В МОМЕНТА В ИЗРАЕЛ НАЗРЯВА ОГРОМНА КРИЗА КОЯТО Е ПОРОДЕНА ОТ СБЛЪСАКА НА ОРТОДОКСАЛНИТЕ ЕВРЕИ И ТЕХНИЯТ НАЧИН НА ВЪЗПРИЕМАНЕ И СТРОЕЖ НА ДЪРЖАВАТА , и придошлите от чужбина РУСКИ и от РЕПУБЛИКИТЕ ЕШКЕНАЗИ С ТЕХНИЯТ ЛИБЕРАЛЕН МОДЕЛ НА ВЪЗПРИЕМАНЕ НА СВЕТА. Битката между ортодоксалните и либералните евреи е НЕИЗБЕЖНА и е предпоставка за процеси които, без съмнение ще имат и обратно дейсвие върху държавите ДОНОРКИ на Израел. Тази битка предупредели и НАСТОЯЩАТА ПРАВИТЕЛСТВЕНА И ПАРЛАМЕНТАРНА КРИЗА в основата на която стои сблъсака между тези два ЦИВИЛИЗАЦИОННИ модела. НЯМАМ НИКАКВО СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ТАЗИ БИТКА ЩЕ СЕ ПРЕНЕСЕ И НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ И САЩ. Тя няма да подмине и нашата малка територия, която е всичко друго но не и БЪЛГАРСКА държава. СЪБИТИЯТА В ИЗРАЕЛ ЩЕ СА ОГЛЕДАЛЕН ОБРАЗ НА ТОВА КОЕТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ В СВЕТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis12
преди 4 години
Много емоционално защитаваш "невинните жертви". Освен ако същите не цъфнат в Европа. Тогава трябва да бъдат разстреляни на място! ----------------------------------------------------------------------а тези дет пристигат в Европа знаеш ли кви са ммм ? Тва са бойците от Ислямската държава дет същите твойте с мъдрата им политика са обучавали за главорези и платени от С.Камилария. Аз не видях стари хора и жени с деца те бяха само притурка аз видях само мъже на 20години и тва са бежанци ?!? ... разбира се че треа се застрелят щот иначе те ше застрелят евроггейовете, то те са вече вътре и чакат на полусъединител кат стане време и ги активират ше скиваш на кво са способни "бежанците"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 14
zelka007
преди 4 години
... щот там е само камик разбираш ли ко ти каам там няма ни вода нит почва само камънье ...----------------------------------------------------------------не става само с ядене , требе и акъл ... гугълни "agriculture in Israel" и чети преди да пишеш , не стига че се изхранват ами и изнасят над 25% от земеделската си продукция . изнасят и технологии за пустинно земеделие във всички пустинни райони по света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 8
Sakamano
преди 4 години
Много емоционално защитаваш "невинните жертви". Освен ако същите не цъфнат в Европа. Тогава трябва да бъдат разстреляни на място!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 11
michaelis12
преди 4 години
ела да ми подържиш кожевия руски в ръце малко може и да го подъвчеш дриьслльовици инвеститори били, смешници .... инвестирайте в кебапчета да ви ебба *** лелина простта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още