IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът от 1929 г. и приликите днес

Ако Фед не успее с плавната промяна на паричната политика, пазарите са заплашени от сериозни спадове

08:33 | 18.04.18 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спорно е какво точно предизвика катастрофата на фондовия пазар през 1987 г., или дори мечият пазар през периода 2000 г. - 2003 г. Общото обаче са най-големите загуби на пазара, които наблюдателите на фондовите пазари сравняват с годината на Голямата депресия през 1929 г.

През 1987 г. някои експерти обвиниха движенията на валутните курсове, особено на йената, но и долара, който се срина срещу германската марка, пише в свой коментар за Wirtschaftswoche икономистът Йенс Ерхард, ръководител на инвестиционния фонд DJE Kapital от Пулах, който управлява инвестиции за 12 млрд. евро.

За Ерхард през септември 1987 г. спадът на паричния ръст на САЩ от 18% в началото на годината до 3% през есента е подобна заплаха на тази от 1929 г. Събитията от 1929 г. и 1987 г. имат общи характеристики с десетте процента спад на фондовите пазари през февруари 2018 г. Това се отнася особено силно до паричния компонент: Както през 1929 г., така и през 1987 г. централните банки са в т. нар. спирачен цикъл. По това време централните банки повишиха ключовите лихвени проценти.

В началото на 2018 г. индикаторите на настроенията на фондовите борси в САЩ отразяват най-големия оптимизъм от десетилетия насам. Ниският диапазон на колебанията на цените на акциите, който е най-нисък от началото на спада на фондовия пазар и Голямата депресия през 1929 г., също е признак на оптимизъм.

За разлика от днешна дата и през 1987 г., през 1929 г. са били следени съвсем малко с пазарно-технически барометри. Те включват инвестиционните квоти на големите инвеститори, паричните резерви на фондовите мениджъри, съотношението на положителните към отрицателните писма за фондовите пазари и финансовите консултанти.

Най-наблюдаваният фактор през 1929 г. е съотношението на късите продажби, т.е. броят на т. нар. шортселъри (залози за падащи цени) спрямо оборота на фондовия пазар. Преди катастрофата имаше мнозина, които са заложили на падащи курсове. Но дори и тогава, акциите, закупени на кредит, спрямо американската борсова капитализация, бяха важен показател, който е възлизал на десет процента. Такова високо ниво на заеми за закупуване на акции се забелязва за последен път през 2015 г. - при балона на акциите и последвалия срив в Китай. Обикновено стойностите са около два процента.

Промени в настроението и сериозни програми за обратно изкупуване на акции

Като цяло може да се каже, че през 1929 г. и 1987 г. преобладава подобен оптимизъм, както днес. По това време имаше и екстремна спекулативна фаза на опциите. Най-големият паралел между сегашната ситуация и 1929 г., заедно с нарастващите лихвени проценти, са големите операции по обратно изкупуване на акции при американските компании. И през 1929 г. те доведоха до подобна рекордна оценка спрямо съотношението цена / доходност на акциите, както днес. Едва вследствие на интернет балона около 2000 г. оценките на акциите бяха дори по-високи.

Още няколко странни прилики вижте в продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 23 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Абе... бачкатори, консуматори... алабала... Всички са ковсуматори - секи според пачката. Това, че некой не носи слушалки незнамквиси не му пречи да има в гаража си 10-15 коли, да държи на 5 места по света по една яхта и да има 5 къщи, на които всяка година да сменя обзавеждането...Проблемът е, че на едно място се трупат планини от пари, които няма какво да правят, а на друго, където парите не достигат - планини от дългове... Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
Федералният резерв на САЩ (Фед) работи при пренебрегване на щетите от долара. При тази държавна грешка Фед е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Много американци очакват Фед да ги спаси от актуалните щети. Те са със заблуда, защото Фед няма права за спасение от възникващите актуални щети.Възможностите за САЩ са, както при друга държава: Първа: При пренебрегването на щетите от въведената парична единица щетите се увеличават.Продължава увеличаването на щетите.Втора: Прилагането на защита срещу щетите от въведената парична единица.Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
По принцип бачкаторите са едни от най-големите консуматори. Бъфет и Гейтс не съм ги виждал да ми се разхождат по улицата със слушалки Бийтс за 200 долара на доктора Дре, ама хора със заплати от по 2 хил. лева се накичили с техника за 3 хил. Слушалки за по 300-400 лева, айфони за 2 хил. лева, умни часовници за по 100-200 лева. Това в София де, защото в провинцията заплатите са по 400-500 лева. И като не може да си купиш новото телефонче и веднага цап някое потребителско/стоково кредитче, иначе не си ти, ако телефона ти е от 20 лв. Иначе по финансовите сайтове пълно със съвети как трябва да се пести, да се инвестира и др. подобни щуротии. Само, че ако населението като почне масово да пести как ще печелят инвеститорите (Гейтс и Бъфет)?Оня ден пишеше как Китай ще превземе Европата. В Китай са съсредоточени една трета от световните спестявания и не ги харчат масово за слушалчиците на доктор Дре, не че не можеш да видиш доста богати китайци със скъпраски западняшки стоки. И сред тях има доста вещомани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
Аз продължавам да следя със свръх интерес кое балонче ще се пръсне първо, това на криптовалутите или това на кретено-масоно капиталистите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Консуматора мое да си печата зелени хартийки и да консумира нещата, които бачкатора е направил!А защо бачкатора приема зелените хартийки на консуматора (тариката)?1. Защото го е страх от наемната армия на тариката.2. Защото го е страх от НПО-тата му.3. Защото споделя едни и същи ценности с него.4. Защото е *** и не може да си сглоби картинката.5. Защото медиите са собственост на тариката и бачкатора пак го е страх.6. Защото тариката се е сдушил с още тарикати и наглее нечовешки!7. Защото тариката лъже за щяло и не щяло, а по света балъците са повече от разумните и масата му вярва.8. Защото е забил в главите на масите някакви понятия: свобода, равенство братство от които той изпълнява точно 0%.9. Защото със зелените хартийки вече си е осигурил основен дял във всички световни организации.10. И най-важно: бащата на лъжата му се явява баща!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
scott
преди 6 години
ама верно ли?секи, който ти се явява консуматор, плаща и ддс и принадената стойнос на продукта. Дори да си консуматор на финансови услуги си плащаш: процент, такси и прочее. МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ КОНСУМАТОРИТЕ ПО СВЕТЪ ШЕ ПЛЪТЪТ ПО-ГОУЕМА СМЕТКА И ТЕЖЕС ОТ БАЧКАТОРИТЕ.Щото са в капана на дългъ повече от тех. Земали са огромни суми при 0 лихва. Кат ти я направат от 0 на 15 за 3 месеца, как се избиват? Бачкаторчетата просто никой не им е дал такива пари. даже, с малкиа кредит и стагфлациата - ше почнат да изплуват. Да ти повторим: това само за светъ. У САЩ ше е друга играта. Там от 1-2 ше станат на 5-6 процентен лихвите. И бедните и средната класа ше си вика: дължиме ного, ама пак с три заплати си зимаме апартамент у гърциа.....начи сме добре. ше земеме още кредитес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
Демек държателите на Щатски облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Сметката не я плащат консуматорите, а бачкаторите. Консуматорите консумират, бачкаторите - бачкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
scott
преди 6 години
Толкова е просто....ФЕД ше направи плавно покачване на лихвите в САЩ и истинска хиперинфлациа по светъ. Сеу некой ше требва да плати и това ше са външните пазари и консуматори. Посуе, САЩ, целите у бело ше викат на светъ....да търгуваме, глобализацион, как така имате лихви по 20% и обезценка на парите? не си правите добре сметката.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още