IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще изглежда безусловният базов доход в Германия?

1200 евро месечен доход в продължение на три години - германският социален експеримент е уникален в много отношения

10:53 | 21.08.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@markusspiske">Markus Spiske</a>,&nbsp;Unsplash.</em></p>

Снимка: Markus Spiske, Unsplash.

Във вторник, 18 август, в Германия заработи нов сайт: Pilotprjet Grundeinkommen (в превод: Пилотен проект за безусловен базов доход). На тази уебстраница човек може да кандидатства за безусловен базов доход в размер на 1200 евро месечно, който ще бъде изплащан в продължение на три години. Само в първия час от стартирането на регистрациите бяха подадени вече 20 000 заявки за участие в експеримента. Финален срок за кандидатстване е 10 ноември 2020. Ако обаче преди тази дата се съберат 1 милион кандидати, подаването на заявки за участие ще бъде прекратено.

В него ще бъдат включени 1500 души. Но едва 120 от тях ще имат щастието да получават по 1200 евро на месец. Останалите 1380 участници ще бъдат включени в т.нар. база за сравнение. Така ще може бъде установено какво влияние оказва безусловният базов доход върху пазара на труда. Тези 1380 участници няма да получават по 1200 евро месечно, а само символично възнаграждение. В определен момент обаче те биха могли да заемат мястото на някого от първата група, в която се получава безусловният базов доход, пишат Роберт Кьоле и Владимир Есипов в свой анализ за Deutsche Welle

А какви са конкретните условия? 

Сумата от 1200 евро не се облага с данъци и не е обвързана с никакви сложни правила. Единствените условия за участие в експеримента са: кандидатите да са навършили 18 години, да живеят в Германия и в рамките на трите години да отговорят на въпросите на общо седем анкети, всяка от които ще им отнема около 25 минути. Ако не участват в анкетите, парите няма да бъдат изплащани. Доходите, социалното положение или образователното ниво на участниците не играят никаква роля. 

За трите години всеки участник в социалния експеримент ще получи общо 43 200 евро. На година се падат по 14 400 евро. Тази сума не е избрана случайно. Тя надвишава леко прага на бедността, определен от Федералната статистическа служба, който възлиза на 13 600 евро на година. 

Германският проект е уникален в много отношения. Първо: защото се финансира не от държавния бюджет, а от краудфъндинг-кампания. Необходимите средства за изплащането на сумите ще бъдат осигурени от дарения на близо 140 000 души.

Второ: в изследването участват две известни научни организации - Германският институт за икономически изследвания (DIW) и институтът "Макс Планк". Част от проекта е и организацията "Моят базов доход", която лобира за идеята от 2014 година насам.

Трето: експериментът не е насочен към лица, нуждаещи се от помощ. В него ще бъдат включени представители на всички социални сфери - от служители до безработни, от пенсионери до самонаети лица, от социално слаби до богати.

Експериментът ще започне през 2021 година и ще продължи до 2024. Участниците в него ще трябва да докладват за това как безусловният базов доход се отразява на делника им, здравето им, работата им и живота им като цяло. Интересно е да се разбере и как "подаръкът от 1200 евро месечно" се отразява на хормона на стреса в човешкия организъм.

Идеята за безусловен базов доход не е нова

Финландското правителство вече проведе подобен експеримент - през 2017 и 2018 година. Тогава то раздаваше по 560 евро на месец на 2000 случайно избрани дълготрайно безработни. Заключението е, че сигурният доход се отразява добре на психиката, само че положителните ефекти върху работния пазар не бяха категорични потвърдени.

В Берлин стартираха съвсем различен експеримент - т.нар. "солидарен базов доход". В рамките на този проект до 1000 безработни могат да бъдат ангажирани към общински работодатели - например в детски градини, в местния транспорт или в строителството. В замяна те получават минимална работна заплата.

Идеята за въвеждане на безусловен базов доход се обсъжда от десетилетия. Тя може да бъде представена накратко така: държавата превежда една твърда сума месечно на всички свои граждани без значение от техните финансови възможности и, преди всичко, без да трябва да вършат нещо в замяна.

50% от германците искат безусловен базов доход

Това ли е пътят към едно справедливо общество, в което никой не се тревожи за задоволяването на основните си нужди? Или безусловният доход е просто един блян, който в действителност се оказва твърде скъп и ще направи хората по-мързеливи?

В споровете по темата обаче се откроява един сериозен дефицит - научната обосновка. Сега социалният проект, стартиращ в Германия, има за цел да промени това и да анализира как безусловният базов доход влияе на работния пазар, дали след въвеждането му хората ще напуснат работното си място, дали ще започнат собствен бизнес или ще минат на намалено работно време. Затова и експериментът в Германия ще трае цели три години.

Според проучване на Германския институт за икономически изследвания, 50% от германците подкрепят идеята за въвеждане на безусловен базов доход. Най-сериозна подкрепа идеята среща сред младите, добре образованите, политически ляво ориентираните и икономически уязвимите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
В примера от статията се говори за 1200 евро, при положение, че нискоквалифициран работник в завод в Германия или продавачка взимат приблизително толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
nikiangel
преди 3 години
Погрешно си ме разбрал, или имаме различни представи за приличен живот.За мен кутийка от 3 квадрата с ток и вода + храна за да не гладуваш, малък ТВ и допотопен компютър не е приличен живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нищо справедливо няма един работи, а друг да получава за един приличен живот, без да работи.Това е вредно и икономически и морално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
nikiangel
преди 3 години
Ето ви още една тема за размисъл. Ако този базов доход се обвърже и със забрана за размножаване(химическа, генетична, легална) за определен период, това би бил най-хуманният естествен подбор и прогрес който човечеството някога е измисляло.Пример:Заявяваш че искаш базов доход. Отиваш в службата, подписваш, и получаваш инжекция която те спира да се размножаваш за 1 година, и ти се дава базов доход за 1 година. Ако не си си стъпил на краката за 1 година, следващата пак така.Има условности, има хитринки, но на всичко може да се намери решение. А ефекта ще е огромен. И хуманен, и справедлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Нали вече правиха такъв експеримент, май беше във Финландия ако не се лъжа и той се провали? Само хвърлени пари на вятъра. Но иначе, да ти дават пари без да работиш - не се учудвам, че всеки го иска. И аз бих кандидатствал, дори и без да вярвам в експеримента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И нека не забеавяме едно изключително важно нещо - няма нищо безплатно.Тоест, тази измишльотина трябва да бъде платена от работещите.В момента има ББД - казва се Помощ при безработица. Който иска повече - да се хваща на рабита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
не ме разбирай грешно, аз само си фантазирам кво е могло да стане в другата крайност от предложената от другаря в пост номер 1 :)Защото аз горното (ббд) го разбирам като няква помощ за хляб и кисело мляко, а не като дъжд от пари за барове, казина и разпоретщина ...по скоро го подлегни от друг ъгъл.... на работещите им се извземва голяма част от дохода по различни схеми от държавата. Тези пари се пилеят... и ако това не спре, хората започват да не виждат смисъла да бачкат ... и хоп, идват социалистически идеи, които с аргументи от другата крайност не може да спреш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
nikiangel
преди 3 години
Аз виждам смисъл в това.На пръв поглед всички ще лежим и ще харчим, но реално няма да е така.Ако базовият доход ти дава толкова че да се храниш нормално, да плащаш битовите си сметки и да имаш елементарни удобства (телевизор, телефон, интернет, едностайна квартира), но нищо повече. Тогава ако искаш каквото и да било повече, трябва да се откажеш от базовия доход и да започнеш да работиш.А какво повече можеш да искаш? Много повече. За да си хванеш жена и да завъдиш деца, няма как да стане в едностайната квартира(освен ако не си от малцинствата и не ти пука де). може да искаш автомобил вместо да ходиш пеша. Хубава храна, напитки, модерни дрехи, бижута, бързи компютри, модерни телефони, големи телевизори. Екскурзии, луксозни заведения, ресторанти.Май изброих повечето неща. И ако искаш нещо от това, трябва да работиш.Има върху какво да се помисли, например малцинствата дали няма да почнат да се множат още по неконтролируемо и да паразитират още повече, но не трябва да се отхвърля идеята веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Подкрепям те напълно. Имаме една много добра поговорка за това ..... "който не работи не трябва да яде" това е .... А който наистина не може да работи инвалид например то държавата чрез събирането на данъци ще се погрижи за него. Това е правилния модел. Инъче в представения модел по горе само се замислям как всеки си стои в тях и не иска да работи и взема безусловен доход .... и си харчи паричките ... само ,че идва един момент когато няма кой да издои кравата да закара млякото в магазина да изпече хляба и т.н. .... какво правим ? Кой ще го свърши това :) khao какво ще папаме ? Кой ще ти произведе новия айфон ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 3 години
НО научиш ли човек да получава пари срещу нищо, ефектът ще е пагубен.---Представи си за момент другата крайност - да научиш човек да бачка като кон за Нищо, какъв ли ефект ще има? Може би ще спре да се множи и ефекта пак няма да е добър.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още