IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари купуват евтини долари, за да трупат резерви

Целта е да повишаване на способността за реакция при евентуална нова криза на валутните пазари

08:07 | 19.05.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	За периода най-много валутни резерви са натрупали Индия, Индонезия и Турция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За периода най-много валутни резерви са натрупали Индия, Индонезия и Турция. Снимка: Ройтерс

Редица държави – от Колумбия до Индонезия – се възползват от най-дългото поскъпване на валути на развиващите се пазари от 2009 г. насам, за да трупат рекордни резерви, като по този начин повишават способността си за реакция при евентуална нова криза на валутните пазари, пише Bloomberg.

Само за последните три месеца 12-те развиващи се нации с най-големите чуждестранни валутни резерви – с изключение на Китай - добавиха 34 млрд. долара към сметките си. По този начин към 30 април общата сума на резервите им достигна 2,98 трлн. долара. Цифрата е най-голямата, откакто агенция Bloomberg е започнала да събира данни от 2008 г.

Индексът, който Bloomberg съставя и който проследява движението на валутните курсове на 20 развиващи се държави, се възстановява, след като за последните 12 месеца към края на февруари спадна с 11%.

През януари резервите на развиващите се страни "олекнаха" с 22 млрд. долара, след като се наложи държавите да отблъснат валутните спекуланти на фона на действията на Федералния резерв на САЩ, който започна да изтегля своята програма за покупки на облигации, и на глобалната политическа и финансова нестабилност. От тогава индексът, следящ изменението на валутите на 20 развиващи се страни, е нараснал с 5% от февруарското дъно.

Това е така, защото инвеститорите купуват долари, за да успокоят покачването на курсовете, което прави износа по-скъп, въпреки че по този начин си осигуряват още възможности за справяне с евентуални разпродажби в бъдеще.

Индексът, съставян от Bloomberg, се покачи с 4,5%, след като на 3 февруари слезе до 88,9417 пункта – най-ниското ниво от април 2009 г. През май е добавил 0,8% към стойността си и по този начин се изкачва за четвърти пореден месец. След края на търговията в Ню Йорк вчера индексът отбеляза 92,9685 пункта.

През януари индексът изтри 3 на сто от стойността си и маркира най-лошия годишен старт от 2009 г. насам. Тогава причините бяха многобройни – от решението на Фед да започне да изтегля стимулите, през забавянето на китайското производство, до стъпките на Аржентина за девалвация на песото. Турция и Южна Африка също искаха да предотвратят загуби за своите валути и затова централните им банки повишиха лихвите.

От дузината развиващи се държави с най-големи валутни резерви Индия, Индонезия и Турция увеличиха с най-много запасите, след като правителствените опити за намаляване на волатилността и за свиването на дефицитите по текущите им сметки успяха отново да примамят чуждестранните инвеститори.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Ми тя най-добрата американска стока е доларът. Иначе, не хващам логиката как купувайки долари те "повишават способността си за реакция при евентуална нова криза на валутните пазари". Ами ако доларът вземе че поевтинее при следващата криза, няма ли да са малко прецакани? Или може би са "твърде големи за да не купуват долари" ? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ако искат газ, май ше им се наложи с рублите, ако искат iPhone и Coca Cola ше им трябват долари :)) На всеки според нуждите си, на мене ми трябват ланци и си ги купувам ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
е виж, че ти не си се бил разбрал така, иначе нямаше да пишеш с тоя тон. Та-дефинирай всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Да ама нали уж всички разбрахме че долара е пълен шит и нищо не струва, не са ли си научили урока тия развиващи се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
поради щото и 2007ма всички купуваха апартаменти, а 2008ма си викаха, че е можело да продадат на други цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Що купуват долари, бе а не рубли, юани, реали и евро???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още