IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинационната кампания в България буксува заради липсата на доверие

Някои лични лекари съветват своите пациенти да не се ваксинират, коментира здравният министър

20:30 | 18.02.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е страната с най-слаб темп на ваксиниране в ЕС - 1,2 поставени дози на 100 души. За сравнение средното в ЕС е 5,3, а във Великобритания - 24,7. Причината за това изоставане е недоверието в институциите, пише в анализ Bloomberg.

Броени седмици преди парламентарните избори в България доверието към правителството е на много ниско ниво. Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че кампанията върви по план, но проучвания на общественото мнение показват, че над половината от българите нямат намерение да се ваксинират.

Кампанията се подкопава от липсата на доверие в институциите, както и заради фалшиви новини за ваксините, коментира и здравният министър Костадин Ангелов.

Работещите на първа линия - медицински лица, учители и други, се отказват да се ваксинират, въпреки че предварително са заявили желанието си.

"Готови сме да работим по-интензивно", коментира директорът на "Пирогов" Асен балтов. "Проблемът идва, когато хората, които трябва да се вакснират, не се появят", допълва той.

По данни на Балтов едва 1/3 от планираните за ваксиниране в "Пирогов" са дошли, за да се ваксинират.

Някои лични лекари съветват своите пациенти да избягват ваксините, допълва още здравният министър.

Проучванията на "Алфа Рисърч" показват, че само 10% от българите са готови да се ваксинират възможно най-бързо. Спрямо аналогична анкета през декември има спад от 4 процентни пункта.

Друго социологическо проучване от януари показва, че поне 20% от българите не смятат, че ваксините са безопасни, а 10% казват, че страничните ефекти не са проучени в достатъчна степен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
То да беше само в България... Навсякъде по света над 60% от хората не искат ваксинация. Усетиха плана на политическатга и з мет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
onezero
преди 3 години
грантаджийските преститутки ако се наредите всички и си ударите по 10 ваксини ше напраим бройката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
фиг.1
преди 3 години
Ваксинационната кампания не "буксува". Има много повече хора, които искат да се ваксинират, отколкото са наличните ваксини. Просто организацията е слаба. Майната им на личните лекари, много от тях дори не са истински лекари. Ако някой съветва клиентите си (умишлено не използвам думата пациенти) да не се ваксинира, направо му отнемайте лиценза! Българите трябва да подкрепяме науката, а не антиваксърските ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
хаха ... греее го некой за пещерняците в БГ ще се ваксинират или не ...https://els-jbs-prod-cdn.jbs.elsevierhealth.com/cms/attachment/0e17e670-e8c1-4325-946b-d43c519a19ae/gr4.jpgнас ни нема у класацията ... завършекът на вица къф беше : не се притеснявай и за двама ни има парашути , техническата нация скочи с раницата ... :)))м/у другото в гибралтар , население 34хил жители , ваксинирани 80% от населението , активни случаи вече 57 ( вчера бяха 63 ) , нови случай по един два на ден ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
kane
преди 3 години
То ако българина беше умно парче нямаше да е изчезващ вид...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ваксинационната кампания в България буксува заради липсата на доверие Ее, няма значка, важното е, че сме направили много яка поръчка вече!ГРОБ forever!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Много ми беше смешно като доскоро всички медии и Инвестор включително уплашено пишеха статии, от къде сме щели да намерим милиони ваксини, с какво сме щели да ги превозваме, кой ще ги бие, апък те са общо двама трима хората които възнамеряват да се ваксинират като за начало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"...безплатно вексиниране ..."безплатно друг път ... милиардите дето ги натикаха на психопата били , ше ги плащат и правнуците ... ако ги има въобще де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
baba_meca
преди 3 години
Ако държавата я интесресуваше здравето на гражданите щеше да направи нещо по въпроса.Цигари, алкохол се продават с бандерол т.е. да се знае и контолира колко печалба е изкарала Държавата за сметка на здравето на населението. Алкохола и цигарите ги има от векове и Държавата работи от векове за да постигне това- а именно - да печели за сметка на здравето на гражданите. Даже имаше субсидии за отглеждането на тютюн/ лозя т.е държавате се стреми със своите политики да изкара още повече пари за сметка на здравето на хората.И изведнъж същата тая Държава организира безплатно вексиниране за някаква болест, която я има от 1 година и с много по-незначително отражение върху здравето на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
доверие ли ... абе вие нормални ли сте ?! след 32 години "демокрация" , когато народът беше ограбван най безсрамно , сега изведнъж се появяват "благодетели" , загрижени за здравето на същия народ ... да ви еВВА мамата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още