IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицит на идеи за намаляване на здравно неосигурените

Държавата умува как да овладее загуби на здравната система от около 500 милиона лева годишно

08:40 | 24.04.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;<a href="http://www.sxc.hu/">http://www.sxc.hu</a></p>

Снимка: http://www.sxc.hu

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви, че чака предложения за разрешаване на проблема с огромния брой здравно неосигурени българи. Тя обясни, че ще иска конкретни предложения от ръководствата на здравната каса и агенцията по приходите, както и от съсловните и пациентски организации, които имат отношение към тези приходи.

По последни данни около 1,5 милиона българи са без здравни осигуровки, но държавата няма механизми да се справи с проблема. Според сдружението на общопрактикуващите лекари, от това, че тези граждани не се осигуряват за здраве, системата губи около 500 милиона лева годишно.

Investor.bg потърси всички гледни точки по темата.

След като в медийното пространство се завъртя идеята да се отнемат документи за самоличност или шофьорски книжки при неплатени здравни вноски, министърът на здравеопазването отрече подобна възможност. Десислава Атанасова заяви, че идеята е несъстоятелна, защото личните документи са задължителни и здравното министерство няма правомощия над тях.

Атанасова обаче разкри, че се обсъжда вариант, при който плащането на здравните осигуровки да има тежестта на данък. Министърът на този етап отказа да коментира други обсъждани възможности, като призова всички да споделят становището си, за да се намери решение.

През годините са предлагани различни варианти за решаване на проблема, но досега никой от тях не е бил ефективен, припомни министърът. Тя заяви, че има две основни групи хора, които не плащат вноски и мерките трябва да бъдат различни към отделните групи. От една страна са тези, които живеят в чужбина и плащат вноски там, а от друга, са тези, които са загубили доверие в системата и не виждат стимул да се обременяват с вноски.

Атанасова загатна и за решение в посока не само за санкции срещу нарушителите, но и да се въведат стимули за съвестните граждани, които редовно внасят здравните си осигуровки. Според нея в годината преди изборите е необходимо тази тема да се дискутира не само на експертно ниво, но и чрез широко обществено обсъждане.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков, смята, че когато леките мерки не помагат, трябва да се търсят по-твърди варианти, но при условие, че не се ограничават човешките права.

Новият управител на касата потвърди за Investor.bg, че ще подкрепи всички мерки, които министър Атанасова смята да предприеме, ако те не противоречат на други закони. Цеков допълни, че през годините законодателят е опитал всякакви начини да принуди хората да си плащат осигуровките – с по-меки варианти, с известия, с кръгли маси, но в крайна сметка винаги има хора, които не ги плащат.

Председателят на националната пациентска асоциация Пламен Таушанов е на мнение, че не може да бъде коментиран един отделен подход. Той каза, че в рамките на два месеца ще бъде изготвена национална програма след широка обществена дискусия за това как да бъде намален чувствително броят на здравно неосигурените лица чрез различни механизми. Според Таушанов до пет години трябва да се достигнат нивата на здравно неосигурените в европейските държави.

Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Другарю МИСЛЕЩ ами отдавна съм го писал. ПОСЛЕДНИЯТ САТАДИЙ на всяка такава диктатура ( разбирай 51% над 49% ) е това за което вие пишете. Както може би се досещате КРАЯТ на всяка такава система е КОГАТО тези 49% дето МОГАТ да плащат СПРАТ ( причини многооооо ) ! Капиш ?Няма страшно де, както преживяхте ЧУДОВИЩНИЯ ЕКСПЕРИМЕНТ на соца така ще преживеете и този на ДЕМОДИКТАТУРАТА !За добро или лошо РЕАЛНОСТТА ВИНАГИ побеждава в спора с човешките УТОПИИ !!!Замисли се ЗАЩО и КОГА се появяват всички тези ИЗРОДЕНИ УТОПИИ за СОЦИЯЛНА ПОМОЩ и СОЛИДАРНОСТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
nedev75
преди 12 години
Между другото един правосъден министър правилно беше казал, че правосъдието е луксозна стока.И разбира се е напълно прав.Който може да си плати ползва най-добрия юрист, който му осигурява желания правен резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
До Императора.И аз си мислех, че подходът е да се върви към застраховки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
nedev75
преди 12 години
Всяка забрана по принцип води до корупция и жесток черен пазар.Да се забрани частната дейност, означава просто да вдигнеш мизата за прегледа.Масата ще забегнат в чужбина.Тези които останат, ще си вземат отпуски и болнични и ще преглеждат в къщи или някакви тайни места срещу много високи цифри.Няма да накараш един лекар срещу 800лева примерно да лекува един *** дюлгерин който изкарва на строежа 1500.От какъв зор.Някои пък като почнат с хипократовата клетва са ми много смешни.Абе джанъм в тази клетва какво мислите че се казва - можи би "Аз съм един будала, който плати маса пари да се образова, изкара 10 години и то най-хубавите си в учене, за да лекува без пари бай Драган, който си гледа кефа и младините като продава плодове и зеленчуци на пазара".Думата геноцид много често се употребява като се злоупотребява с нейния смисъл.Медицинската грижа е луксозна стока предлагана от много високо квалифициран специалист и трябва да бъде подабаващо платена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 6
Мислещ
преди 12 години
Много смело приказвате, колеги, от удобната страна на клавиатурата. Ама с тия приказки дали сте готови да се преборите с тумба озверялите ***, носещи в болницата свой умиращ неосигурен сродник? И после с всички огранизации, хелзинкски комитети и европейски съдилища, които ще ви обвинят И ОСЪДЯТ за геноцид?Не, деца мои, само си плямпате безотговорно, това сте вие. И после сте готови лицемерно да ревнете срещу всеки, които се хване наистина да изпълни античовечните ви представи за това как бедните и незъзнателните трябвало да ***. Щото който и да е той, ще бъде намразен, никое правителство няма да посмее да го влачи като пасив и да си навлече явна революция. Защото обикновено именно неможещите да си плащат медицинските грижи се нуждаят най-много от тях, а в България те са много - ***, социално слаби, психично болни, инвалиди, пенсионери! Тия ли, дето едвам оцеляват, ще са гръбнака на осигурителната система? Много сте смели с ултралибералните си поучения, отдалеко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
да, подкрепям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
...иначе ще напиша подробна статия по въпросът, както сторих и со Сребърният фонд !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
...не е задължение. Като добавим идиотията с личните документи, и в контекста на това, че министърката е юристка, виждаме какви хора ни управляват... тая сигурно си е купила дипломата от битакът !!!На въпросът - само изхвърляне на неосигурените от здравната система и демонополизиране на здравното осигуряване, са единствените мерки, които могат да решат проблемът !!! Хората не искали да плащат... ами кой ще плаща доброволно, за да лекуват с неговите пари циганорите, а ако той се разболее, да го изнудват отново да плаща? Аз също НЕ ЖЕЛАЯ да плащам осигуровки - нито здравни, нито пенсионни, защото нищо няма да видя от тия пари !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не бе, аз те разбирам. Това което казвам е свързано и с твоето. Какво значи забрана в БГ?! Няма една единствена забрана която да се спазва. Ако им забранят частната практика, ще има увеличение в плащанията под масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
По Конституция осигуряването е ПРАВО,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още