IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Мини Марица-изток" ще работи безпроблемно, ако държавата плаща емисиите ѝ след 2025 г.

Централите ни са неконкурентни заради намаленото производство на ток и ниската му цена на международните пазари, посочи енергийният експерт проф. Валентин Колев

19:00 | 09.09.20 г. 13
"Мини Марица-изток" ще работи безпроблемно, ако държавата плаща емисиите ѝ след 2025 г.

“В Германия потреблението на електроенергия спадна с 25%, в България - с 4%, но производството се понижи с 15% заради намаления износ... Тази година се очаква да имаме три пъти по-малък износ”, прогнозира той.

Колев коментира и предоставената държавна подкрепа за комплекса “Мини Марица-изток” в размер на 55 милиона лева.

Той отбеляза, че ако страната ни има финансова възможност да заплаща квотите за отделяния въглероден диоксид - в рамките на регламента на Европейската комисия, който влиза в сила от 1 юли 2025 г., то няма да бъде проблем функционирането на комплекса да продължава.

“Транформацията на този комплекс ще струва много пари. Ако той премине на природен газ например, ще са необходими 200 милиона лева инвестиции за преоборудване на горивните системи. След това ще трябва да даваме още повече пари заради скъпата горивна компонента на природния газ”, обясни Колев.

По думите му цената на качественото трансформиране на региона, което включва преквалифициране и пренасочване на работната сила, може да достигне 20 милиарда лева.

Независимостта на българската енергетика се гарантира единствено от производството с местно добивани въглища. Ако трябва централите да работят на газ, няма да имаме енергийна независимост, защото този газ до доставяме отвън”, посочи експертът.

Как „Зелената сделка“ ще промени въгледобивния сектор в България и производството на електричество? Може ли стане независима българската енергетика?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
България и българите са вечни. Гърците ни поробиха, турците ни поробиха, руснаците ни разделиха териториите и народа ... някакви олигарси, подобни на старите боляри и по-новите чорбаджии ли ще заличат България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
alphaomega
преди 3 години
На този етап вече няма как да станем независими тъй като държавата ни е пълна с ***. Само се замисли колко e *** средно статистическият българин и после включи в сметката факта че 50% от хората са още по *** и се намират под средната стойност. От ясно по ясно е че материалът ни като цяло е супер зле.При това положение нито един аспект от икономиката и социалният живот няма как да върви нагоре и да се развива. Отрицателният тренд вече обхваща цялата система и с течение на време ще завлече цялото население към дъното. Дори и малцината които сега са богати и успешни също ще потънат след време тъй като са зависими от системата и са част от нея. Не може да се развива успешен бизнес на място където си обграден от ***. Имаме даже такава поговорка хубава "С какъвто се събереш, такъв ставаш". Ами ние вече сме се събрали. Едно от най идиотските племена на Балканският полуостров. Народ прецедент в световната история който извършва геноцид сам върху себе си с цел пълно унижение. Ще станем първият народ след новата ера който се е самоунищожил без война. Тъпотията ще ни затрие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Имаме достаттъчно независимост, но за жалост не я искаме. Вятър,Слънце,Вода. Щедро имаме и от трите. Компенсират се самички в различните сезони. Имаме 2 пъти повече слънце от Германия например. Въпрос на желание е да сме независими ! Ето аз съм така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още