IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е четвърта в ЕС по производство на ток от въглища

В Топ 5 попада и Германия, която пое ангажимент да елиминира изкопаемите горива в производството на електроенергия до 2038 г.

10:40 | 27.09.19 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към най-големия ТЕЦ в Европа - Белчатов в Полша, опериран от PGE Group. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към най-големия ТЕЦ в Европа - Белчатов в Полша, опериран от PGE Group. Снимка: Ройтерс

България е била на четвърто място в Европейския съюз (ЕС) по дял на електроенергията, произведена от въглища, през 2017 г., показват данни на онлайн изданието statista.com.

Общо 45% от електроенергията у нас се е произвеждала от въглища през 2017 г.

Лидер е Полша с 81%, следвана от Чехия с 54% и Гърция с 56%. Непосредствено след нас е Германия с 40%, където, обаче, политиците имат за цел да елиминират въглищата в производството на ток до 2038 г.

Производство Производство

Краят на ерата на изкопаемите горива все още не се вижда в Европа, посочва изданието. Все още доста страни в региона генерират много голяма част от електроенергията си от въглища. В същото време не всички държави са обявили срок за постепенното прекратяване използването на изкопаеми горива в производството на електроенергия.

Учени по целия свят призовават страните да се откажат от производството на електроенергия от въглища. Предотвратяването на изменението на климата може да се постигне само чрез пълно изоставяне на изкопаемите горива на фона на понижението на цените на технологиите за производство на ток от възобновяеми източници.

Независимо от това, няма вероятност за скорошен отказ от въглищата. Една от причините за това е, че стотици хиляди работни места в региона зависят от въглищната индустрия.

През 2018 г. отново се отчита ръст на глобалния добив на въглища до около 8 млрд. тона. Страни като Китай, Русия и САЩ са допринесли най-много за увеличението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 4 години
Само като примерче : Тец Варна и Тец Русе с международна цена на въглищата вобще не успяха да се класират :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 4 години
Я сметни цената на Мариците при международна цена на въглищата и после пак пиши че няма субсидиране . Нал таз цена от 17 лв я определя правителството , както и цената на земята на селяните за очуждаване и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Кухий, ми ти си същинска Грета в коментарите си бре. Като не си съгласен с някой, си готов да го пратиш в космоса. Който не е на твоята е *** с опорки за електрическия стол. На такива "демократини" юнаци като теб разчиташе БКП 45 години. И от къде ти дойдоха тия субсидии. Цената на тока от Маришките централи и 77 лева за мегават без СО2. Един тон въглища на Мините е 17 лв., то пясък да си купиш е по-скъпо. Ако говориш за "субсидиите" за американските централи, това е политическо решение, да се дава на новите господари. Иначе без СО2 емисиите токът от тях е съвсем достъпен и само АЕЦ Козлодуй ги бие цена. Ама като говорим за Американските централи, да не мълчим и за ВЕИтата дето стартираха от 900 лева на мегават! 900 лева за мегават срещ 77 от въглища и 50 от АЕЦ. 900 лева от твоя джоб, за фирмите на нашите депутати, дето и нощем произвеждаха ток, като превъртаха тока за собствени нужди, от енергото, като произведен от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
И каква е картинката Тараланколу, с 8 милиарда е нараснало потреблението на въглища през тази година в света. Гадните, гнусни въглища са гръбнак на електропроизводството в света и ще си сотанат такъв и след 2 десетилетия, дори в Европа да няма една централа на ***. Въглищните централи са на печалба в цял свят, но в Европа се убиват умишлено с висока такса за въглеродни емисии, която излиза от твоя джоб и отива в джоба на спекуланти. В замяна ти подмятат ВЕИ та, които след 4 часа като се стъмни, ще дават 5 процента от тока в България. Фатасмагориите за ВЕИтата ще се сринатат. Фосилите ще са гръбнак на електроенергията по света още 100 години. Само дето ние ще сме 100 процента внос на енергийни суровини след 20 години. А токът ще е още по-голям лукс. Времето ще докаже кой-крив кой прав. Но от сега ти казвам, че сме от страната на булката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
В България няма място за нова ядрена и въглищни централи едновременно. Теменужка разбира много добре това, но е предизборно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 6
fon
преди 4 години
Вече обаче сме 2019-та и картинката е друга. В Германия например делът на въглищата е под 30%https://***.energy-charts.de/energy_pie.htmВ ЕС мисленето и фактите в тази област се променят с месеци. Гърция ще остави въглищата до 2028г. А у нас Теменужка и всичките й съветници са със соц мислене. Щели да се борят против целия ЕС въглищата да останат още десетки години. "Спецове" пък като дедо Пешо "доказват", че в България не може да има повече от 9% ВЕИ, пък и това било поради изисквания на ЕС. Ще си платим скоро за цялата тази тъпота и изостаналост в мисленето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
крас
преди 4 години
За разлика от другите държави на България като тежко бреме тежат и още две "АМЕРИКАНСКИ" централи с техните ОСОБЕНИ ЗАЛОЗИ направени от НЕК в полза на КРЕДИТОРИТЕ на тези ОФШОРКОВЦИ от Делауер. СХЕМАТА НА УЧРЕДЕНИТЕ ОСОБЕНИ ЗАЛОГ Е ПРОСА - офшорковците теглят заеми за милиарди евра , а ние им ги плащаме на банките кредитори с цената на тока!Делян Добрев вкара сигнал до ЦАЦАРОВ за това престъпление извършено от лице с инициали Р.Овч , но от това не последва нищо освен отстраняването му от Борисов. ИЗУМИТЕЛНОТО В СЛУЧАЯТ Е ПОВЕДЕНИЕТО НА БОРИСОВ, КОЙТО ВЪПРЕКИ ИЗТЕКЛИТЕ ДОГОВОРИ С ОФШОРКОВЦИТЕ НИ Е ВПРЕГНАЛ И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ТЕХНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НАВЯРНО ПО НЯКАКВИ НОВИ ЗАЕМИ. За Корнелия е ясно , че е поставаното лица на РУМЕН ОВЧАРОВ, но и БОРИСОВ ли е под неговия контрол??Да не забравяме, че до скоро Борисов бе назначил КАТО ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ДЪРЖАВАТА УПРАВЛЯВАЩ НЕЙНАТА ЗЛАТНА АКЦИЯ , в ЛУКОЙЛ лицето Р.Овч!!!!ПРИЕТИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ КАТО ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ДЪРЖАВНАТА НЕК И ОФШОРКОВЦИТЕ ОТ ДЕЛАУЕР ДОГОВОРИ ОЩЕ НА СА ПРЕКРАТЕНИ!!КОИ СА ОФШОРКОВЦИТЕ И ДОКОГА ЩЕ ГИ ХРАНИМ ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 4 години
хахаха, ае сега нема да се харчиш, ще земем пари от Сорос ! хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 4 години
Абе , до нкъде е тъй , ама не съвсем . Глобалното затопляне реаално прави възможно и рентабилно отоплението на ток с климатици , отделно че голям процент от ората вече се топлят на пелети (възобновяем източник) без капка субсидия от когото и да било
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 8
georgi_shum
преди 4 години
Аз ще му купя куфара. Луксозен даже ще му взема :)) От най големите, че да има място и баня и тоалетна да му направим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още