IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще предоговаря цената на природния газ в Русия

Това става възможно, след като Брюксел стартира антимонополно дело заради завишените цени от страна на "Газпром", каза председателят на КЕВР Иван Иванов

13:49 | 05.09.18 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия е поканила България на официална среща за предоговаряне на цените на природния газ, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в ефира на БНТ.

Това става възможно, след като Брюксел стартира атнимонополно дело заради завишените цени на природния газ, по които руският енергиен гигант „Газпром“ продава гориво на осем държави от Европейския съюз (ЕС), сред които е и България. 

За да избегне сериозни глоби и съдебни такси, руската държавна енергийна компания слючи споразумение с Европейската комисия (ЕК), според което се отказва от забраната за препродажба на руски газ към трети страни и се съгласява да преразгледа цените с потърпевшите държави.

„След като в официалния вестник на ЕС беше публикувано решението на ЕК по антимонополното дело срещу „Газпром“, изтекоха десетте седмици, които бяха определени като срок, в който „Газпром“ трябваше да покани страните, засегнати от решението“, съобщи председателят на КЕВР в ефир.

„По информация, която официално ми беше подадена от ЕК, очаквам започване на преговори, които да доведат до по-добри условия за България в рамките на договора за доставка на природен газ от „Газпром“. Какви ще бъдат резултатите от тези преговори зависи вече от тяхното провеждане“, добави още Иванов.

През май ЕК наложи редица ограничения на руската енергийна компания, с които трябваше да се отстранят опасенията на Брюксел по отношение на конкуренцията, позволявайки свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и европейските компании.

Комисията обвини „Газпром“, че нарушава антитръстовите правила на ЕС чрез разделяне на газовите пазари според националните граници.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 4
многодобре
преди 5 години
и тоз стоена вседърдорещия, коги ще разбере, че за него тук миндерче няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
"Доколкото си спомням, Путин обеща от 2019 година през Украйна да не се транзитира руски газ."Не си спомняш добре.Последно каза - АКО е икономически изгодно.Древните шумери (изкопали Черно море) съдят Газпром за каквото се сетят и където се сетят. Факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 5 години
Доколкото си спомням, Путин обеща от 2019 година през Украйна да не се транзитира руски газ. Ако не е жена, трябва да изпълни обещанието си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 8
крас
преди 5 години
За какви преговори за цена на руска газ ще става дума, когато ГАЗПРОМ не са се разбрали с УКРАЙНА за транзитните такси и не са подписали договори за ТРАНЗИТ през нея.НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА ОБЯСНИ КАКВО БИ СЕ СЛУЧИЛО , ако на 01.01.2019 година Русия и Украйна не се споразумеят за транзитните такси, и откъде ние ще полячаваме газ?!Здравият разум подсказва, че докато не бъде изчистен въпроса с Украйна , ГАЗПРОМ няма да подпишат каквито и да е било договори с нас. ИМА ЛИ НЯКОЙ НАИДЕЯ ОТКЪДЕ ЩЕ ВКАРВАМЕ ГАЗ ТОГАВА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Добра ситуация. Дано, заради някой комисион, да не проиграем и нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 13
khao
преди 5 години
мисля е редно да пратим Р.Овч за преговарящ ! Той гаранция ще защитити интереса на родината си ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още