IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на електроенергия продължава възходящата тенденция

Данните на ЕСО показват обаче и запазващ се спад на потреблението и производството на ток за първите шест месеца на годината

13:32 | 03.07.18 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В края на първото полугодие износът на електроенергия се повишава с почти 25%, показват оперативните данни на Електроенергия системен оператор (ЕСО). В периода 1 януари - 30 юни 2018 година от страната са изнесени 2,7 млн. мегаватчаса електроенергия.

Тенденцията се наблюдава още от първите месеци на годината. Донякъде тогава ръстовете бяха чисто математически и се дължаха на спряния износ в най-студените зимни месеци на 2017 година. В следващите месеци обаче износът ускори своите ръстове и търговците се радват на позитивни новини след почти две години с непрекъснати спадове.

Донякъде износът смекчава негативните данни на ЕСО за потреблението. В първите шест месеца на годината то се свива с 5,57% до 19,4 млн. мегаватчаса. Така се стига и до спад на производството - с 2,62% до 22,1 млн. мегаватчаса за периода.

Сериозен е спадът в работата на базовите централи. От оперативните данни на ЕСО е видно, че той е в рамките на 7,54% до 17,8 млн. мегаватчаса.

За сметка на това водните централи са повишили производството си с над 50% до 2,8 млн. мегаватчаса. Повишението е резултат от активно работещите съоръжения след обилните снеговалежи тази зима и топенето през пролетта. Като цяло обаче делът на възобновяемите източници в преносната и в разпределителната мрежа намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 3
data
преди 5 години
Е все пак има надежда, че лумпениte в тая държава ще намалеят . Явно има господ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
В края на лятото се махам, споко, държавата ще продължи да губи редовни данъкоплатци в следващите години, до 2025-та малкия и средния частен бизнес предстои масово да фалира, особено в ромската провинция и местата, където токът в 21 век и 10 години след влизането на *** в ЕС все още спира всеки ден, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ поръчки и за бюджет ще ги събирате на основните гласоподаватели на всяка управляваща партия досега от поколенията, те са мн добри, умни и работливи. Успех ти желая в ***, явно си прасе и ти е добре в тиня и *** ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 5 години
Пропусна ( а и много други) преструкторирането на икономиката . Щот никой не си задава въпроса как аджаба БВП расте а потреблението на ел енергия пада ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 5 години
Зимата бе по-топла от миналата и намалението на потреблението е резонно. Има други фактори, които влияят на този процес-енергоспестяващи производства и уредите, подобрена енергийна ефективност на сградите(благодарение на Б.Б.) използването на слънчеви колектори от домакинствата. Въпросът ми е обаче каква отговорност носят "експертите", които предрекоха, че на България ще са и необходими 20 мегавата мощности през 2020 година? Въз основа тяхната "експертиза" бе започнато строителството на АЕЦ "Белене". Оказва се че в момента използваме от 2000 до 7500 мегавата, в зависимост от сезона. Е и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 5 години
ми хайде де , час по скоро ни мъдро ни освободи от присъствието си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
Ахаааа, значи на нас ни спира всеки ден, а тия *** изнасят в чужбина и паралелно ни вдигат цената, ммм, мн мъдро решение от моя страна да продам всичко и да се спасявам далече от целият този цирк, *** няма никакво бъдеще, съжалявам, предстои да го видите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още