IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Инерком" поиска от КЗК ускорено проучване на сделката за ЧЕЗ България

Антимонополната комисия отново съобщава за образувано производство по сделката

18:28 | 26.06.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За подадено заявление за придобиване на активите на CEZ Group в България съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Купувачът не е изненада - "Инерком България", а в искането е записано регулаторът да извърши преценка дали нотифицираната сделка представлява концентрация между предприятия, подлежаща на предварително уведомяване.

Ако тя бъде счетена за такава, "Инерком" иска сделката да бъде одобрена с ускорена процедура и КЗК да постанови незабавно ѝ изпълнение.

За започнало производство по мащабната енергийна сделка КЗК съобщи още в средата на март. Тогава от регулатора уточниха изрично, че няма да проверяват произхода на парите на купувача. В последващите месеци обаче нямаше развитие по това производство.

Сега от КЗК приканват заинтересованите лица да изразят своите писмени становища за въздействието на сделката.

Очакванията на антимонополната комисия обаче са, че операцията няма да засегне конкуренцията на пазара.

Ограничено въздействие може да има върху националния пазар на производство и продажба на едро и вертикално свързания с него пазар на търговия с електроенергия.

Всичко около сделката между "Инерком българия" и CEZ Group можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
И защо гингиното требва да фалира? Ами ако ЧЕЗ беше фалирало, кой щеше да стане собственик на дяловете му, които е заложило? И защо Гинка да фалира, като просто може да прехвърли/продаде собствеността си на когото й харесва - ако някакъв договор не я задължава в обратното, законът щедро го позволява. И кво - пак ли ше пищиме за бившето "родно" електроразпределение? Що не пищиме, че Спас Русев вече 15 години си мести БТК от единия крачол в другия? А БТК беше много по-скъпо и много по-стратегическо парче от държавния (обществен) капитал на смешната ни вече държава.... Та къде гингиното, там и останалото - се тая...! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Е, и? На кой му пука кой придобива апартамента му, когато банката му го вземе и продаде някому? Ако за държавата е важно кой стопанисва електроразпределението, или не го продава, или го продава по специални правила, уредени в специален закон, а не според Търговския закон, където всеки търговец по смисъла му е равноправен, в това число - и при фалит. Който притежава залога, става негов собственик при невъзможност на длъжника да погаси задълженията си. И никъде не е написано кой, как и защо не може да придобива законно направен залог срещу дълг...? Какво значи "скрито придобиване"? Със сигурност в някакъв договор съвсем открито и ясно е описано какво ще се случи със залога, ако е обезпечение по кредит. И къде е казано в закона, че договорите между търговци трябва да са открити за публиката? Публиката - в случая - българското общество, отдавна не е собственик на дяловете на ЧЕЗ, за да иска да бъде информирано за тяхната съдба и кой на кого ги прехвърля. Могло е обществото навремето да не се съгласи на продажбата, но си го е турило у десния крачол и се е съгласило. И толкоз... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Кой получава активите на ЧЕЗ след като фалира след няколко години?Това е скрито придобиване на активите на ЧЕЗ от кредитодорите, чрез фалит на гинкиното дружество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още